5 vragen over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

19 december 2022

Een beroepsaansprakelijksheidsverzekering, heb ik deze nodig als ondernemer? Is een beroepsaansprakelijksheidsverzekering verplicht en hoe wordt de premie bepaald? Wij geven antwoord op 5 veelgestelde vragen over de beroepsaansprakelijksheidsverzekering.

Een beroepsaansprakelijksheidsverzekering, heb ik deze nodig als ondernemer? Is een beroepsaansprakelijksheidsverzekering verplicht en hoe wordt de premie bepaald? Wij geven antwoord op 5 veelgestelde vragen over de beroepsaansprakelijksheidsverzekering.

1. Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Als gevolg van een beroepsfout door jou en / of jouw medewerkers, kan financiële schade ontstaan. Jouw klant kan jou aansprakelijk stellen voor deze schade die hij hierbij oploopt. 

Wanneer je in het bezit bent van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) wordt de vermogensschade van de klant vergoed. Per gebeurtenis geldt een maximum bedrag.

Welke beroepsfouten zijn er?

Beroepsfouten zijn fouten die vanuit adviserende beroepen zoals architecten, consultants of organisatieadviseurs worden gemaakt. Het kan dan gaan om een verkeerde berekening of verkeerd advies.

2. Voor wie is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is er voor ondernemers die regelmatig advies geven. Een BAV is dan vooral handig wanneer ze in de zakelijke dienstverlening of IT zitten, denk hierbij aan adviseurs maar ook aan architecten en ingenieurs. Enkele voorbeelden zijn:

3. Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Voor een aantal beroepen is een BAV verplicht. De verplichting geldt voor zowel bedrijven als zzp’ers. Er zijn een paar soorten verplichtingen zoals door beroepsorganisaties, een opdrachtgever, een bemiddelingsbureau of verplichting voor een bepaalde beroepsgroep.

Ook wanneer de beroepsaansprakelijkheid niet verplicht blijkt, is het de moeite waard om er toch goed naar te kijken. Met deze verzekering dek je risico’s af wanneer je een bedrijfsmatige fout maakt.

4. Hoe wordt de premie van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bepaald?

De premie van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt bepaald door verschillende factoren, zoals:

  • Type beroep of activiteit (van jou en jouw bedrijf)
  • De omvang van jouw jaarlijkse omzet
  • De kans op een beroepsfout
  • De hoogte van het verzekerde bedrag

Maar het is ook afhankelijk van het soort verzekering en de verzekeraar. Deze factoren zijn voor iedereen verschillend en hangen ook af van je beroep en de omvang van je bedrijf.

5. Wat is het verschil tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Het grote verschil zit hier in type schade. Bij beroepsaansprakelijkheid veroorzaak je financiële of vermogensschade bij de opdrachtgever door een denkfout, nalatigheid of verkeerd advies. Bij bedrijfsaansprakelijkheid veroorzaak je materiële schade of letselschade aan personen en zaken, met andere woorden letsel en bezittingen.

Ben je benieuwd of je voor jouw beroep ook een BAV moet afsluiten? Neem contact met ons op! Wij kunnen je direct helpen met je vragen over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.