Arbeidsongeschiktheids-verzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering beschermt je inkomen tegen ziekte of invaliditeit. Ontdek hier hoe een AOV je financiële zekerheid biedt. Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van verschillende aanbieders of sluit direct je verzekering online af.

Start met AOV premies vergelijken!

114.628 ondernemers gingen je voor!

asr
allianz
klaverblad
movir
aegon
avero-achmea
goudse

Kosten besparen met Yezzer

 • Ruim aanbod verzekeraars
 • Makkelijk online te regelen
 • Collectiviteitskorting, dus lagere premies
 • Bij ons vergelijk je verzekeringen: altijd de scherpste deal
 • Toegang tot kennis via podcasts en webinars
Vergelijk direct je AOV

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering, afgekort als AOV, is een verzekering die je financieel ondersteunt bij langdurige ziekte of invaliditeit. Want als je arbeidsongeschikt bent verlies je als ondernemer de mogelijkheid om zelf voor een inkomen te zorgen. Met een AOV ben je dus altijd verzekerd van inkomsten, ook bij ziekte of een ongeluk.

 

Waarom is een AOV belangrijk voor ondernemers?

Wanneer je als werknemer ziek of arbeidsongeschikt wordt, heb je niets te vrezen. Vanuit je werkgever heb je dan recht op doorbetaling waardoor je geen last hebt van inkomensverlies. Voor ondernemers ligt dit anders. Er is namelijk voor ondernemers geen speciaal vangnet die geld uitkeert wanneer ze iets overkomt. Daarom is het belangrijk om zelf voor een vangnet te zorgen in de vorm van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook voor ZZP'ers is er geen vangnet bij uitval door arbeidsongeschiktheid. Daarom kun je bij Yezzer ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers afsluiten

 

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Er is geen vaste prijs voor een AOV, omdat de verzekeringen op maat worden gemaakt en worden afgestemd op de specifieke behoeften en omstandigheden van de verzekerde. 

 

Premie berekenen arbeidsongeschiktheidsverzekering

De hoogte van de AOV-premie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals: 

 1. Beroep en Risico: Het type werk dat je doet en het risico op arbeidsongeschiktheid in dat beroep spelen een grote rol. Beroepen met een hoger risico kunnen hogere premies hebben.

 2. Leeftijd: Over het algemeen geldt dat jongere mensen lagere premies betalen dan oudere mensen, omdat jongere mensen over het algemeen minder risico lopen op arbeidsongeschiktheid.

 3. Gewenste Dekking: De mate van dekking die je kiest, beïnvloedt de kosten. Een uitgebreidere dekking zal doorgaans een hogere premie met zich meebrengen.

 4. Eigen Risico: Je kunt ervoor kiezen om een eigen risico (de wachttijd voordat de uitkering begint) in te stellen. Een langer eigen risico kan leiden tot lagere premies.

 5. Uitkeringsduur: De periode waarvoor je een uitkering wilt ontvangen in geval van arbeidsongeschiktheid heeft invloed op de kosten. Een langere uitkeringsduur zal de premies verhogen.

 6. Gezondheid: Je gezondheid en medische geschiedenis kunnen van invloed zijn op de kosten en acceptatie van een AOV. Sommige gezondheidsproblemen kunnen leiden tot hogere premies.

 7. Verzekeringsmaatschappij: Verschillende verzekeringsmaatschappijen bieden verschillende tarieven en voorwaarden aan, dus het is de moeite waard om tarieven te vergelijken.

Via onze vergelijkingstool op deze pagina kun je jouw persoonlijke AOV-premie berekenen.

 

AOV vergelijken

Bij het vergelijken van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV's) is het essentieel om verschillende factoren te overwegen:

 • Gewenste dekking: de mate van dekking die je kiest, bepaalt de kosten. Het omvat de risico's en situaties die gedekt zijn, zoals tijdelijke of permanente arbeidsongeschiktheid, dekkingsbedragen en uitkeringsperiodes.
 • Premies: je wilt weten hoeveel je moet betalen. Vergelijk de premies van verschillende verzekeraars en begrijp welke factoren de premiekosten beïnvloeden.
 • Voorwaarden: begrijp de algemene voorwaarden van de verzekeringen, inclusief eventuele uitsluitingen of beperkingen. Dit kan bepalen welke verzekering het beste past bij jouw behoeften en situatie.
 • Aanvraagproces: onderzoek hoe eenvoudig of complex het is om een AOV aan te vragen, inclusief vereiste documentatie en medische controles.
 • Klantenservice en reputatie: ken de klantenservice en reputatie van verschillende verzekeringsmaatschappijen. Hoe goed behandelen ze claims en hoe tevreden zijn andere klanten?
 • Optionele dekkingen: ontdek eventuele optionele dekkingen of aanvullende functies, zoals revalidatievoorzieningen, terugkeergaranties, of dekking voor beroepsziekten.
 • Reviews en ervaringen: lees reviews en ervaringen van andere klanten om inzicht te krijgen in de betrouwbaarheid van de verzekeraar en hun claimafhandeling.

Door AOV-verzekeringen te vergelijken, kun je niet alleen kosten besparen, maar ook zorgen voor een AOV die perfect aansluit bij jouw financiële situatie en beroep.

 

Onze vergelijkingstool

Wil je direct AOV’s vergelijken? Gebruik onze vergelijkingstool hieronder. In de vergelijkingstool kun je je verzekering selecteren op de volgende voorwaarden:

 • Eindleeftijd uitkering
 • Percentage dekking inkomen
 • Arbeidsongeschiktheidspercentage
 • Periode zonder uitkering
 • Indexatie
 • Arbeidsongeschiktheidscriterium
 • Contracttermijn

Door een AOV te selecteren op basis van jouw gewenste voorwaarden, laat de vergelijker geschikte verzekeringen zien voor jou. Begin nu zelf met het vergelijken van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van verschillende aanbieders.

Bij Yezzer nemen we geen genoegen met de status quo in verzekeringsland. We willen dat ondernemers de beste bescherming krijgen en kosten besparen zonder gedoe. Kies voor Yezzer en verzeker je toekomst.

Start met AOV premies vergelijken!

114.628 ondernemers gingen je voor!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten bij Yezzer is ontzettend simpel en kun je zelf regelen via onze website. Bij Yezzer bieden we arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aan van verschillende aanbieders, zoals de AOV van Allianz, de AOV van Movir en de AOV van a.s.r.. Staat er in het overzicht een geschikte optie voor jou tussen? Dan kun je de AOV direct online afsluiten.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de hulp van een van onze adviseurs in te schakelen om de verzekering te vinden die het beste bij je past. Waar je ook voor kiest, zelf een AOV afsluiten of met behulp van een adviseur, bij Yezzer vind je makkelijk een geschikte arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Gebruik de vergelijker

Gratis

 • Snel en makkelijk
 • Filter op voorwaarden, prijs en aanbieder
Vergelijk nu

Afsluiten zonder advies

€269 + €90 administratiekosten p/j

 • Snel afsluiten zonder advies
 • Direct aan de slag
Sluit nu zelf af

AOV aanvragen met advies

€499 + €17,50 servicekosten p/m

 • Direct passend advies
 • Een weloverwogen keuze
Krijg direct advies

Fiscale voordelen van een AOV

Een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt fiscale voordelen voor zelfstandige ondernemers, hoewel de specifieke voordelen kunnen variëren afhankelijk van de belastingregels. Hier zijn de fiscale voordelen van een AOV:

 1. Aftrekbaarheid van premies: Zelfstandige ondernemers kunnen de premies die ze betalen voor hun AOV aftrekken van hun belastbaar inkomen. Dit resulteert in een vermindering van het belastbare inkomen, wat leidt tot lagere belastingen en een lagere premie.

 2. Verzekering als bedrijfskosten: Betaal je de premie via je onderneming, dan kunnen de premies die je betaalt voor je AOV worden beschouwd als bedrijfskosten. Dit betekent dat ze de winst van je bedrijf verminderen, wat leidt tot lagere belastingaanslagen.

 3. Fiscaalvriendelijke pensioenopbouw: In sommige gevallen kunnen de premies voor een AOV ook worden gebruikt voor fiscaalvriendelijke pensioenopbouw, waardoor je niet alleen je inkomensbescherming verbetert, maar ook aan je pensioen kunt werken.

 

Welke soorten AOV’s zijn er?

Wanneer je een AOV gaat afsluiten is het goed om te weten dat er drie verschillende soorten AOV’s zijn waar je uit kunt kiezen. Hieronder volgen de drie soorten AOV’s op een rij. 

De traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Deze verzekering biedt de meest complete dekking. De traditionele AOV geeft de meeste zekerheid voor continuïteit van je inkomen tot (maximaal) aan je pensioen bij arbeidsongeschiktheid. Doordat de traditionele AOV de meest complete verzekering is, is dit ook de duurste. 

De uitgeklede arbeidsongeschiktheidsverzekering

Met de uitgeklede arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je jezelf alleen maar verzekeren tegen ernstige ziekten en/of ongevallen. Daarnaast heeft deze verzekering maar een beperkte uitkeringsduur, of er is sprake van een eenmalige uitkering. De premie van de uitgeklede verzekering ligt hierdoor veel lager dan bij de traditionele AOV. 

De collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Je kunt in aanmerking komen voor een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering wanneer je aangesloten zit bij een branche- of beroepenorganisatie. De voorwaarden van deze verzekering zijn met een verzekeraar gemaakt. Een voordeel van de collectieve AOV is dat er vaak sprake is van korting bij het afsluiten van deze verzekering. Vanuit Yezzer worden ook verschillende AOV’s met collectiviteitskorting aangeboden waar je gebruik van kan maken.
 

Verschil tussen schade- en sommenverzekering 

Het verschil tussen een schade- en een sommenverzekering is dat een schadeverzekering de werkelijke schade vergoed, de sommenverzekering vergoedt een vooraf afgesproken bedrag uit. Je kiest hierbij dus zelf de uitkering in geval van arbeidsongeschiktheid.

 

Advies over AOV

Heb je moeite met het vinden van de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering of heb je vragen over een bepaalde verzekering of aanbieder? Dan kun je contact opnemen met een van onze adviseurs. Zij geven je graag advies en helpen je graag met het vinden van de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou.

Veelgestelde vragen over AOV

In het overzicht hiernaast vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Alle veelgestelde vragen

 

Het is verstandig om al in de startfase van je bedrijf na te denken over de gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Zeker in het begin heb je als startende ondernemer niet altijd voldoende middelen om een periode zonder inkomen te overbruggen.

Als je een AOV pas afsluit nadat je ziek of arbeidsongeschikt bent geworden is het eigenlijk al te laat. Nadat je je aanvraag indient start de verzekeraar namelijk met een acceptatietraject. Je wordt gekeurd door een medisch adviseur van de desbetreffende verzekeraar en die brengt advies uit aan de verzekeraar. Het kan zijn dat je aanvraag dan wordt afgewezen.

Heb je als ondernemer dus niet voldoende financiële middelen en vindt je het risico te groot, dan is het zeker aan te raden om een AOV af te sluiten. Bij Yezzer is een AOV makkelijk en betaalbaar geregeld. Vergelijk online de verschillende verzekeringen, ontvang online advies over de beste AOV voor jou, en vraag jouw AOV online aan wanneer jij er klaar voor bent.  

Bereken hier hoeveel een AOV jou gaat kosten.

De kosten van een AOV kunnen erg uiteenlopen. Dit hangt voornamelijk af van de gekozen voorwaarden zoals looptijd en dekking, maar ook van de gekozen verzekeraar. Met de AOV vergelijkingstool kun je makkelijk en snel een overzicht krijgen van de kosten van verschillende AOV’s. Start nu direct met vergelijken. 

Bereken hier hoeveel een AOV jou gaat kosten.

Tijdens het overstappen van de ene verzekeraar naar de andere, krijg je te maken met het in- en uitlooprisico. Het in- en uitlooprisico heeft te maken met arbeidsongeschiktheid die optreed vlak voor of na het overstappen van verzekeraar. 

Bij indexering van een AOV wordt rekening gehouden met prijsstijgingen en prijsdalingen. Als je van tevoren een uit te keren bedrag bepaalt, dan kan het zijn dat dit bedrag door prijsdaling minder waard is geworden. Bij het afsluiten van een AOV kun je twee zaken onderscheiden op het gebied van indexering. Lees er meer over in ons artikel over indexering bij een AOV.

Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

 

Als je tijdelijk stopt met ondernemen bieden de meeste verzekeringen een sluimerdekking aan. Tijdens deze periode betaal je een lager premiepercentage dan normaal van ongeveer 25%. Dit percentage verschilt per verzekeraar. De sluimerdekking geldt voor maximaal een jaar. Na een jaar kun je je AOV weer activeren zonder een nieuwe medische test te hoeven doen.

Als je failliet wordt verklaard dan vervalt je AOV contract. Laat dit binnen 30 dagen aan je verzekeraar weten. 

Klik hier om AOV's te vergelijken.

Op dit moment is het afsluiten van een AOV voor ondernemers nog niet verplicht. De Nederlandse overheid wil zzp'ers wel verplichten tot het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, waarbij de daadwerkelijke invoering naar verwachting pas in 2027 of mogelijk zelfs 2029 zal plaatsvinden. Het blijft echter mogelijk voor zzp'ers om hun huidige AOV te behouden of er een af te sluiten bij een verzekeraar middels een opt-out regeling.

Ook bij zwangerschap krijg je maandelijks een uitkering van je een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Lees er meer over in onze blog zwangerschap en een arbeidsongeschiktheidsverzekering

In principe loopt een AOV voor een periode van 1, 3 of 5 jaar. Daarna kun je een AOV vaak maandelijks opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar. Per verzekeraar verschilt het wat je opzegtermijn is en wanneer je kunt overstappen. 

Na een bepaalde periode kun je maandelijks je AOV opzeggen om over te stappen naar een andere verzekeraar. Een van de redenen waarom mensen overstappen naar een andere verzekeraar is de hoogte van de premie. Gebruik onze vergelijkingstool om verschillende AOV verzekeringen te vergelijken. 
 

Een van de belangrijkste verschillen tussen AOV en schenkkringen, of crowdsurance, is dat crowdsurance maar een uitkering van maximaal 2 jaar geeft. Lees er meer over in ons artikel over de verschillen tussen AOV en schenkkringen

Een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) dekt doorgaans arbeidsongeschiktheid als gevolg van verschillende oorzaken, maar kent ook uitsluitingen. Typische uitsluitingen omvatten opzettelijke handelingen, alcohol- en drugsgebruik en bestaande aandoeningen. Psychische aandoeningen worden bij sommige verzekeraars uitgesloten, maar kunnen soms optioneel toegevoegd worden. Daarom is het belangrijk om verzekeringen te vergelijken. De specifieke dekking varieert per polis en verzekeraar, dus het is essentieel om de polisvoorwaarden zorgvuldig te lezen en te begrijpen.

Alle veelgestelde vragen

Ontmoet een paar van onze tevreden klanten

Start met AOV premies vergelijken!

114.628 ondernemers gingen je voor!