Arbeidsongeschiktheids-verzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering beschermt je tegen financiële verrassingen wanneer je uitvalt door ziekte of invaliditeit. Lees verder voor meer informatie over een AOV, vergelijk en sluit direct online af. 
 

Start met AOV premies vergelijken!

103.228 ondernemers gingen je voor!

Wat is een AOV?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die je financieel ondersteunt bij langdurige ziekte of invaliditeit. Want als je arbeidsongeschikt bent verlies je als ondernemer de mogelijkheid om zelf voor een inkomen te zorgen. Met een AOV ben je dus altijd verzekerd van inkomsten, ook bij ziekte of een ongeluk.

De Nederlandse overheid wil ZZP'ers verplichten tot het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, waarbij de daadwerkelijke invoering naar verwachting pas in 2027 of mogelijk zelfs 2029 zal plaatsvinden. Het blijft echter mogelijk voor ZZP'ers om hun huidige AOV te behouden of er één af te sluiten bij een verzekeraar middels een opt-out regeling. De voorwaarde is wel dat de premie minimaal gelijk is aan die van de verplichte AOV.

Wanneer heb ik een AOV nodig?

Wanneer je als werknemer ziek of arbeidsongeschikt wordt, heb je niks te vrezen. Vanuit je werkgever heb je dan recht op doorbetaling waardoor je geen last hebt van inkomensverlies. Voor ondernemers ligt dit anders. Er is namelijk voor ondernemers geen speciaal vangnet die geld uitkeert wanneer ze iets overkomt. Daarom is het belangrijk om zelf voor een vangnet te zorgen in de vorm van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook voor ZZP'ers is er geen vangnet bij uitval door arbeidsongeschiktheid. Daarom kun je bij Yezzer ook een AOV voor ZZP'ers afsluiten

AOV vergelijken

Het kiezen van de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jouw situatie kan best lastig zijn. Bij Yezzer hebben we daar wat op bedacht. Wij hebben een vergelijkingstool gemaakt waarmee je makkelijk verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen kunt vergelijken. Je vergelijkt hiermee alle grote verzekeraars op hun premies en voorwaarden. Filter makkelijk op al jouw eisen voor een AOV en vind direct de opties. 
 

 

asr
allianz
klaverblad
movir
aegon
avero-achmea
goudse

Waarom een AOV via Yezzer

 • Ruim aanbod
 • Makkelijk online te regelen
 • Collectiviteitskorting, dus lagere premies
 • Bij ons vergelijk je verzekeringen: altijd de scherpste deal
Vergelijk direct je AOV

Start met AOV premies vergelijken!

103.228 ondernemers gingen je voor!

AOV afsluiten

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten bij Yezzer is ontzettend simpel en kun je zelf regelen. Staat er in het overzicht een AOV tussen voor jou? Dan kun je deze makkelijk online afsluiten.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de hulp van een van onze adviseurs in te schakelen om de verzekering te vinden die het beste bij je past. Waar je ook voor kiest, zelf een AOV afsluiten of met behulp van een adviseur, bij Yezzer vind je makkelijk een geschikte arbeidsongeschiktheidsverzekering. 
 

Gebruik de vergelijker

Gratis

 • Snel en makkelijk
 • Filter op voorwaarden, prijs en aanbieder
Vergelijk nu

Afsluiten zonder advies

€269 + €90 administratiekosten p/j

 • Snel afsluiten zonder advies
 • Direct aan de slag
Sluit nu zelf af

AOV aanvragen met advies

€269 + €17,50 servicekosten p/m

 • Direct passend advies
 • Een weloverwogen keuze
Krijg direct advies

Welke soorten AOV’s zijn er?

Wanneer je een AOV gaat afsluiten is het goed om te weten dat er drie verschillende soorten AOV’s zijn waar je uit kunt kiezen. Hieronder volgen de drie soorten AOV’s op een rij. 

De traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Deze verzekering biedt de meest complete dekking. De traditionele AOV geeft de meeste zekerheid voor continuïteit van je inkomen tot (maximaal) aan je pensioen bij arbeidsongeschiktheid. Doordat de traditionele AOV de meest complete verzekering is, is dit ook de duurste. 

De uitgeklede arbeidsongeschiktheidsverzekering

Met de uitgeklede arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je jezelf alleen maar verzekeren tegen ernstige ziekten en/of ongevallen. Daarnaast heeft deze verzekering maar een beperkte uitkeringsduur, of er is sprake van een eenmalige uitkering. De premie van de uitgeklede verzekering ligt hierdoor veel lager dan bij de traditionele AOV. 

De collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Je kunt in aanmerking komen voor een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering wanneer je aangesloten zit bij een branche- of beroepenorganisatie. De voorwaarden van deze verzekering zijn met een verzekeraar gemaakt. Een voordeel van de collectieve AOV is dat er vaak sprake is van korting bij het afsluiten van deze verzekering. Vanuit Yezzer worden ook verschillende AOV’s met collectiviteitskorting aangeboden waar je gebruik van kan maken.
 

Verschil tussen schade- en sommenverzekering 

Het verschil tussen een schade- en een sommenverzekering is dat een schadeverzekering de werkelijke schade vergoed, de sommenverzekering vergoed een vooraf afgesproken bedrag uit. Je kiest hierbij dus zelf de uitkering in geval van arbeidsongeschiktheid. 
 

AOV aanbieders vergelijken

Bij Yezzer bieden wij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aan van verschillende aanbieders. In de vergelijkingstool kun je je verzekering selecteren op een aantal verschillende voorwaarden. Voorbeelden van deze voorwaarden zijn:

 • Looptijd verzekering
 • Percentage dekking inkomen
 • Arbeidsongeschiktheidspercentage
 • Periode zonder uitkering
 • Contracttermijn

Door een AOV te selecteren op basis van jouw gewenste voorwaarden, laat de vergelijker geschikte verzekeringen zien voor jou. Begin nu zelf met het vergelijken van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van verschillende aanbieders. 
 

Advies over AOV

Heb je moeite met het vinden van de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering of heb je vragen over een bepaalde verzekering of aanbieder? Dan kun je contact opnemen met een van onze adviseurs. Zij geven je graag advies en helpen je graag met het vinden van de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou.

In het overzicht hiernaast vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Alle veelgestelde vragen

De kosten van een AOV kunnen erg uiteenlopen. Dit hangt voornamelijk af van de gekozen voorwaarden zoals looptijd en dekking, maar ook van de gekozen verzekeraar. Met de AOV vergelijkingstool kun je makkelijk en snel een overzicht krijgen van de kosten van verschillende AOV’s. Start nu direct met vergelijken. 

Bereken hier hoeveel een AOV jou gaat kosten.

Tijdens het overstappen van de ene verzekeraar naar de andere, krijg je te maken met het in- en uitlooprisico. Het in- en uitlooprisico heeft te maken met arbeidsongeschiktheid die optreed vlak voor of na het overstappen van verzekeraar. 

Bij indexering van een AOV wordt rekening gehouden met prijsstijgingen en prijsdalingen. Als je van tevoren een uit te keren bedrag bepaalt, dan kan het zijn dat dit bedrag door prijsdaling minder waard is geworden. Bij het afsluiten van een AOV kun je twee zaken onderscheiden op het gebied van indexering. Lees er meer over in ons artikel over indexering bij een AOV.

Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Op dit moment is het afsluiten van een AOV voor ondernemers nog niet verplicht. Wel zijn ze er in de politiek mee bezig om dit wel te verplichten. Lees meer over de voor- en nadelen van een verplichte AOV

Ook bij zwangerschap krijg je maandelijks een uitkering van je een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Lees er meer over in onze blog zwangerschap en een arbeidsongeschiktheidsverzekering

In principe loopt een AOV voor een periode van 1, 3 of 5 jaar. Daarna kun je een AOV vaak maandelijks opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar. Per verzekeraar verschilt het wat je opzegtermijn is en wanneer je kunt overstappen. 

Na een bepaalde periode kun je maandelijks je AOV opzeggen om over te stappen naar een andere verzekeraar. Een van de redenen waarom mensen overstappen naar een andere verzekeraar is de hoogte van de premie. Gebruik onze vergelijkingstool om verschillende AOV verzekeringen te vergelijken. 
 

Een van de belangrijkste verschillen tussen AOV en schenkkringen, of crowdsurance, is dat crowdsurance maar een uitkering van maximaal 2 jaar geeft. Lees er meer over in ons artikel over de verschillen tussen AOV en schenkkringen

Alle veelgestelde vragen

Start met AOV premies vergelijken!

103.228 ondernemers gingen je voor!