Overstappen naar een andere zorgverzekering – Waar let je als ondernemer op?

17 oktober 2018


In de laatste twee maanden van het jaar kun je niet om de reclames van de zorgverzekeraars heen. Ze gaan je weer aanmoedigen om over te stappen. Het kan je geld per maand besparen, maar waar moet je op letten bij het overstappen? Zijn er voor ondernemers andere facetten waarop gelet moet worden?

 

Bij het afsluiten van een zorgverzekering is de kwaliteit belangrijker dan de prijs. Toch is daar wel een kanttekening bij te plaatsen. Alle zorgverzekeraars bieden namelijk de basisverzekering aan. Deze moet verplicht afgesloten worden. Op dekkingen vergelijken per verzekeraar hoeft niet, want alle verzekeraars bieden dezelfde zorgverzekering (basisverzekering) aan. Er zitten wel grote kwaliteitsverschillen tussen de aanvullende verzekeringen die verzekeraars aanbieden. Zowel voor de zorgverzekering als voor de aanvullende dekkingen geldt dat de prijsverschillen tussen verzekeraars wel erg groot zijn.

Wanneer kun je overstappen?

Zorgverzekeringen lopen van 1 januari tot en met 31 december. Er geldt geen opzegtermijn, je kunt de verzekering dus nog op 31 december opzeggen. Opzeggingen na 1 januari worden niet meer in behandeling genomen. Een nieuwe zorgverzekering moet je afsluiten vóór 1 februari. Na het opzeggen vóór 31 december heb je dus nog een maand de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Veel ondernemers hebben het vooral in de laatste maand van het jaar erg druk. Logisch dat je dan geen tijd hebt om een zorgverzekering uit te zoeken. Zorg in ieder geval voor een opzegging vóór de jaarwisseling. In januari kun je in alle rust een zorgverzekering uitzoeken. Deze gaat vervolgens met terugwerkende kracht in per 1 januari.

Waarop moet je letten bij de nieuwe zorgverzekering?

Stem de zorgverzekering zo goed mogelijk af op jouw zorgbehoefte. Welke zorg heb je de afgelopen jaren nodig gehad? Let hierbij ook op jouw dagelijkse werkzaamheden. Is jouw werk als ondernemer belastend voor de rug, vergeet dan niet om fysiotherapie mee te verzekeren. Ga je vaak voor zaken en privé naar het buitenland? Zorg dan voor een aanvullende zorgverzekering die een 100% dekking biedt in het buitenland. De basisverzekering geeft een werelddekking, maar een volledige dekking van de kosten wordt niet gegarandeerd. Let natuurlijk ook goed op de prijs.

Profiteer van collectiviteitskorting

Veel verzekeraars hebben collectieve afspraken gemaakt met werkgevers. De werknemers van de bedrijven kunnen met een leuke korting een zorgverzekering afsluiten. Als ondernemer kun je hier niet van meeprofiteren. Om ook ondernemers de mogelijkheid te bieden om korting op de zorgverzekering te krijgen, hebben wij het Yezzer Zorgcollectief voor Ondernemend Nederland opgezet. In dit collectief hebben wij met vrijwel alle zorgverzekeraars afspraken gemaakt. Dit betekent dat je met korting een nieuwe zorgverzekering kunt afsluiten. Wil je niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dat hoeft ook niet, je kunt jouw huidige zorgverzekering ook koppelen aan het zorgcollectief. Dezelfde zorgverzekering, alleen tegen een lagere premie.

Elk jaar vanaf mid november tot einde januari kan je hier onafhankelijk premies vergelijken via het Yezzer Zorgcollectief. Is het nog niet november en wil je zodra de nieuwe premies bekend zijn een vergelijking op maat ontvangen met een vrijblijvend voorstel? Doe dan hier de Zorgcheck