Verplichte AOV

De overheid lijkt haast te maken met de invoering van de verplichte AOV. Waarom? Wat houdt de verplichte AOV in? En voor wie wordt de AOV verplicht? Lees hieronder waarom het aantrekkelijk kan zijn voor jou als ondernemer om nu alvast een reguliere AOV via een verzekeraar af te sluiten. 

Graag een seintje ontvangen bij updates over de verplichte AOV? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

Laatste update 28-6-2024

Start met AOV premies vergelijken!

116.071 ondernemers gingen je voor!

Waarom komt er een verplichte AOV?

De overheid maakt plots haast met de invoering van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Reden? De Europese Commissie stelt de verplichte AOV als voorwaarde voor het krijgen van 4,7 miljard euro uit het Corona-herstelfonds. De verplichte AOV was in 2019 ook al opgenomen in het pensioenakkoord. Met de verplichte AOV hopen de EU en de overheid o.a. schijnzelfstandigheid (zzp’ers die goedkoper zijn dan werknemers maar minder sociaal beschermd zijn) tegen te gaan. Uiterlijk in 2025 moet de wetgeving worden aangenomen. De invoering van de verplichte AOV wordt niet verwacht voor 2027, en mogelijk zelfs 2029. 

Wat houdt de verplichte AOV in? 

Naar verwachting komt er een verplichte basis arbeidsongeschiktheidsverzekering via het UWV met de volgende kenmerken:

 • Een wachttijd van 1 jaar
 • Een uitkering van 100% van het wettelijke minimumloon bij volledige arbeidsongeschiktheid (maar nooit meer dan 70% van het laatst verdiende inkomen / winst uit onderneming)
 • Uitkering tot de datum van AOW bij blijvende arbeidsongeschiktheid
 • De mate van arbeidsongeschiktheid wordt beoordeeld op basis van restverdiencapaciteit in alle (dus ook andere) beroepen, niet op basis van het eigen beroep
 • Een premie van waarschijnlijk 6,5% van het inkomen, tot maximaal ongeveer € 195 per maand, gebaseerd op het minimumloon van 2024.

Voor wie wordt de AOV verplicht? 

De verplichte AOV geldt voor alle ondernemers voor de inkomstenbelasting, inclusief meewerkende echtgenoten. Het ziet er naar uit dat er voor directeur-grootaandeelhouders (DGA's) en parttime ondernemers (naast loondienst) een uitzondering gemaakt wordt voor de verplichte AOV. Het hebben van personeel, overige inkomsten of genoeg vermogen hebben, zijn in de nieuwe plannen geen reden om niet deel te nemen aan de verplichte AOV.

Wat als ik al een AOV heb of er liever zelf één afsluit bij een verzekeraar? 

Er komt waarschijnlijk een opt-out regeling die ondernemers de mogelijkheid biedt om hun reguliere AOV via een verzekeraar te behouden of af te sluiten. Dit kan voordelig zijn vanwege ruimere dekking, hogere verzekerde bedragen en royale dienstverlening van verzekeraars. Voorwaarde is wel dat de premie van de reguliere AOV minimaal gelijk is aan de premie van de verplichte verzekering (dus als de verplichte AOV €2.800 kost dan moet de reguliere AOV ook minimaal €2.800 kosten). Ondernemers die van deze regeling gebruik maken hoeven niet deel te nemen aan de verplichte AOV.

De dekking van de reguliere AOV moet wel minimaal gelijkwaardig zijn aan de verplichte AOV. Bepaalde AOV's moeten hier nog op worden aangepast. Andere voorzieningen voor ondernemers (zoals schenkkringen of een Broodfonds) vallen buiten deze opt-out regeling, dat zou betekenen dat ondernemers die nu een dergelijke voorziening hebben getroffen alsnog een AOV moeten afsluiten. 

Wat moet ik nu doen? 

De invoering van de verplichte AOV wordt niet verwacht voor 2027, en mogelijk zelfs 2029. Het gaat dus nog even duren voordat de verplichte AOV er komt.

Heb je al een AOV?

Dan raden we aan deze te behouden. Door straks gebruik te maken van de opt-out regeling is het mogelijk dat je voor dezelfde prijs een aanzienlijk betere dekking krijgt. Vraag bij je verzekeraar na of je huidige AOV de juiste dekking heeft.

Heb je nog geen AOV?

Weet dan dat helaas 1 op de 10 ondernemers een keer arbeidsongeschikt raakt maar dat niemand denkt dat het hem/haar overkomt. We raden daarom aan niet tot 2027 of misschien wel 2029 onverzekerd rond te lopen en alvast een AOV af te sluiten.

Wil jij weten hoeveel een reguliere AOV jou kost? Vergelijk dan alle AOV verzekeraars via Yezzer. Yezzer heeft met meerdere verzekeraars collectieve korting afspraken, waardoor je korting op je AOV krijgt (ook als je een bestaande AOV overzet naar Yezzer). Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen omtrent de verplichte AOV? Schrijf je dan onderaan in voor de Yezzer nieuwsbrief.

asr
allianz
klaverblad
movir
aegon
avero-achmea
goudse

Waarom een AOV via Yezzer

 • Ruim aanbod
 • Makkelijk online te regelen
 • Collectiviteitskorting, dus lagere premies
 • Bij ons vergelijk je verzekeringen: altijd de scherpste deal
Vergelijk direct je AOV

Start met AOV premies vergelijken!

116.071 ondernemers gingen je voor!

AOV afsluiten

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten bij Yezzer is ontzettend simpel en kun je zelf regelen. Wij kijken onder andere naar factoren als je beroep, het inkomen, hoeveel zakelijke kilometers je rijdt en hoeveel werkuren je per week maakt.

AOV online afsluiten

Weet je al aan welke voorkeuren jouw AOV moet voldoen? Vul dan jouw gegevens in en vergelijk vrijblijvend de verschillende AOV's. Staat er in het overzicht een AOV tussen voor jou? Dan kun je deze makkelijk online afsluiten.

AOV via een adviseur afsluiten

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de hulp van een van onze AOV-adviseurs in te schakelen om de verzekering te vinden die het beste bij je past. Tijdens een adviesgesprek kijkt de AOV-adviseur eerst naar jouw bedrijf, ondernemerschap en persoonlijke situatie. Aan de hand hiervan stelt de adviseur een persoonlijk adviesrapport op, deze wordt met je besproken via een telefonisch of online gesprek.

Na het doornemen van jouw wensen en eventuele aanpassingen, kies je samen met de adviseur voor de perfecte AOV die het beste bij jouw uitgangspunten past. Wij begeleiden jou in het aanvraagproces én doen jaarlijks een check om zeker te zijn dat de AOV nog steeds bij jou past. Zo niet, dan wijzigen we deze in overleg met jou. Mocht er sprake van arbeidsongeschiktheid zijn, dan begeleiden we jou in het contact met de verzekeraar.

Waar je ook voor kiest, zelf een AOV afsluiten of met behulp van een adviseur, bij Yezzer vind je makkelijk een geschikte arbeidsongeschiktheidsverzekering. 

Gebruik de vergelijker

Gratis

 • Snel en makkelijk
 • Filter op voorwaarden, prijs en aanbieder
Vergelijk nu

Afsluiten zonder advies

€269 + €90 administratiekosten p/j

 • Snel afsluiten zonder advies
 • Direct aan de slag
Sluit nu zelf af

AOV aanvragen met advies

€269 + €17,50 servicekosten p/m

 • Direct passend advies
 • Een weloverwogen keuze
Krijg direct advies

Advies over AOV

Heb je moeite met het vinden van de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering of heb je vragen over een bepaalde verzekering of aanbieder? Dan kun je contact opnemen met een van onze adviseurs. Zij geven je graag advies en helpen je graag met het vinden van de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou.

Veelgestelde vragen

In het overzicht hiernaast vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Alle veelgestelde vragen

Naar verwachting zal de verplichte AOV ten vroegste pas in 2027 worden ingevoerd. Ondertussen bestaat het risico dat je ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt. Om te voorkomen dat je inkomsten misloopt, is het verstandig om nu al een AOV af te sluiten die deze situaties dekt. Op de premie daarvan heb je zelf invloed.

In het voorjaar van 2024 verwacht het kabinet een wetsvoorstel voor de verplichte AOV in te dienen bij de Tweede Kamer. Wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent de verplichte AOV via onze nieuwsbrief. Schrijf je onderaan deze pagina in!

Jouw huidige AOV vergelijken met de verplichte AOV doe je het beste via je verzekeraar. Zij hebben inzicht in jouw huidige AOV en weten jou snel te vertellen waarin deze verschilt van de verplichte AOV. Zo kom je er ook achter of je huidige AOV minimaal gelijkwaardig is aan de verplichte AOV.

De opt-out regeling betekent dat je als zelfstandige de keuze krijgt om in plaats van de verplichte AOV een reguliere AOV via een verzekeraar naar keuze af te sluiten. Wel moet de reguliere AOV minstens dezelfde dekking en premie hebben als de publieke verzekering. Wanneer je huidige AOV premie minder is dan de toekomstige verplichte AOV premie, dan moet de premie van je huidige AOV omhoog. Blijf je graag op de hoogte omtrent de opt-out regeling ontwikkelingen? Dit kan via onze nieuwsbrief, inschrijven doe je onderaan de pagina.

Met de verplichte AOV via het UWV is het mogelijk om jezelf te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid tot de leeftijd waarop je AOW ontvangt, ongeacht het beroep dat je uitoefent. 

Alle veelgestelde vragen

Op de hoogte blijven over de verplichte AOV?

Ontvang updates over de verplichte AOV en andere relevante informatie over verzekeren voor ondernemers!