Verplichte AOV

De overheid lijkt haast te maken met de invoering van de verplichte AOV. Waarom? Wat houdt de verplichte AOV in? Voor wie wordt de AOV verplicht? En wat moet je doen als je al een AOV hebt of er liever zelf één afsluit bij een verzekeraar? Op deze pagina houden we de laatste ontwikkelingen bij. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

Laatste update 20-4-2023

Start met AOV premies vergelijken!

96.888 ondernemers gingen je voor!

Waarom komt er een verplichte AOV?

De overheid maakt plots haast met de invoering van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Reden? De Europese Commissie stelt de verplichte AOV als voorwaarde voor het krijgen van 4,7 miljard euro uit het Corona-herstelfonds. De verplichte AOV was in 2019 ook al opgenomen in het pensioenakkoord. Met de verplichte AOV hopen de EU en de overheid o.a. schijnzelfstandigheid (zzp’ers die goedkoper zijn dan werknemers maar minder sociaal beschermd zijn) tegen te gaan. Uiterlijk in 2025 moet de wetgeving worden aangenomen. De invoering van de verplichte AOV wordt niet verwacht voor 2027, en mogelijk zelfs 2029. 

Wat houdt de verplichte AOV in? 

Naar verwachting komt er een verplichte basis arbeidsongeschiktheidsverzekering via het UWV met de volgende kenmerken:

 • Een wachttijd van 1 jaar
 • Een uitkering van 100% van het wettelijke minimumloon bij volledige arbeidsongeschiktheid (maar nooit meer dan 70% van het laatst verdiende inkomen / winst uit onderneming)
 • Uitkering tot de datum van AOW bij blijvende arbeidsongeschiktheid
 • De mate van arbeidsongeschiktheid wordt beoordeeld op basis van restverdiencapaciteit in alle (dus ook andere) beroepen, niet op basis van het eigen beroep
 • Een premie van ongeveer 8% van de (tot 143% van het minimumloon gemaximeerde) winst, met een maximumpremie van ongeveer €2.800 per jaar.

Voor wie wordt de AOV verplicht? 

De verplichte AOV geldt voor alle ondernemers voor de inkomstenbelasting, inclusief meewerkende echtgenoten. Het ziet er naar uit dat er voor DGA’s en parttime ondernemers (naast loondienst) een uitzondering gemaakt zal worden voor de verplichte AOV. Het hebben van personeel, overige inkomsten of genoeg vermogen hebben, zijn in de nieuwe plannen geen reden om niet deel te nemen aan de verplichte AOV.

Wat als ik al een AOV heb of er liever zelf één afsluit bij een verzekeraar? 

Er komt waarschijnlijk een opt-out regeling die ondernemers de mogelijkheid biedt om hun reguliere AOV via een verzekeraar te behouden of af te sluiten. Dit kan voordelig zijn vanwege ruimere dekking, hogere verzekerde bedragen en royale dienstverlening van verzekeraars. Voorwaarde is wel dat de premie van de reguliere AOV minimaal gelijk is aan de premie van de verplichte verzekering (dus als de verplichte AOV €2.800 kost dan moet de reguliere AOV ook minimaal €2.800 kosten). Ondernemers die van deze regeling gebruik maken hoeven niet deel te nemen aan de verplichte AOV. Overigens moet de dekking van de reguliere AOV wel minimaal gelijkwaardig zijn aan de verplichte AOV. Daarvoor moeten er mogelijk voor bepaalde AOV’s nog wat aanpassingen gemaakt worden. Andere voorzieningen voor ondernemers (zoals schenkkringen of een Broodfonds) vallen buiten deze opt-out regeling, dat zou betekenen dat onderemers die nu een dergelijke voorziening hebben getroffen alsnog een AOV moeten afsluiten. 

Wat moet ik nu doen? 

De invoering van de verplichte AOV wordt niet verwacht voor 2027, en mogelijk zelfs 2029. Het gaat dus nog even duren voordat de verplichte AOV er komt. Heb je al een AOV? Dan raden we aan deze te behouden. Door straks gebruik te maken van de opt-out regeling is het mogelijk dat je voor dezelfde prijs een aanzienlijk betere dekking krijgt. Heb je nog geen AOV? Weet dan dat helaas 1 op de 10 ondernemers een keer arbeidsongeschikt raakt maar dat niemand denkt dat het hem/haar overkomt. We raden daarom aan om niet tot 2027 of misschien wel 2029 onverzekerd rond te lopen en wel alvast een AOV af te sluiten. Wil jij weten hoeveel een reguliere AOV jou kost? Vergelijk dan alle AOV verzekeraars via Yezzer. Yezzer heeft met meerdere verzekeraars collectieve korting afspraken, waardoor je korting op je AOV krijgt (ook als je een bestaande AOV overzet naar Yezzer). Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen omtrent de verplichte AOV? Schrijf je dan in voor de Yezzer nieuwsbrief.

asr
allianz
klaverblad
movir
aegon
avero-achmea
goudse

Waarom een AOV via Yezzer

 • Ruim aanbod
 • Makkelijk online te regelen
 • Collectiviteitskorting, dus lagere premies
 • Bij ons vergelijk je verzekeringen: altijd de scherpste deal
Vergelijk direct je AOV

Start met AOV premies vergelijken!

96.888 ondernemers gingen je voor!

AOV afsluiten

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten bij Yezzer is ontzettend simpel en kun je zelf regelen. Staat er in het overzicht een AOV tussen voor jou? Dan kun je deze makkelijk online afsluiten.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de hulp van een van onze AOV-adviseurs in te schakelen om de verzekering te vinden die het beste bij je past. Waar je ook voor kiest, zelf een AOV afsluiten of met behulp van een adviseur, bij Yezzer vind je makkelijk een geschikte arbeidsongeschiktheidsverzekering. 

Gebruik de vergelijker

Gratis

 • Snel en makkelijk
 • Filter op voorwaarden, prijs en aanbieder
Vergelijk nu

Afsluiten zonder advies

€269 + €90 administratiekosten p/j

 • Snel afsluiten zonder advies
 • Direct aan de slag
Sluit nu zelf af

AOV aanvragen met advies

€269 + €17,50 servicekosten p/m

 • Direct passend advies
 • Een weloverwogen keuze
Krijg direct advies

Advies over AOV

Heb je moeite met het vinden van de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering of heb je vragen over een bepaalde verzekering of aanbieder? Dan kun je contact opnemen met een van onze adviseurs. Zij geven je graag advies en helpen je graag met het vinden van de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou.

Op de hoogte blijven over de verplichte AOV?

Ontvang updates over de verplichte AOV en andere relevante informatie over verzekeren voor ondernemers!