De invoering van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen is opnieuw uitgesteld. Wat houdt de verplichte AOV in? En wat betekent dit voor jou als ondernemer? Lees hieronder waarom het aantrekkelijk kan zijn om nu alvast een reguliere AOV via een verzekeraar af te sluiten.
Graag een seintje ontvangen bij updates over de verplichte AOV? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.
Laatste update 01-03-2025
De overheid werkt al langer aan de invoering van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp'ers. Oorspronkelijk was de invoering een van de voorwaarden voor het verkrijgen van 4,7 miljard euro uit het Corona-herstelfonds van de Europese Commissie. Daarnaast was de verplichte AOV al in 2019 opgenomen in het pensioenakkoord. Met deze maatregel hopen de EU en de overheid onder andere schijnzelfstandigheid (waarbij zzp’ers goedkoper zijn dan werknemers, maar minder sociale bescherming hebben) tegen te gaan.
Het verplichten van de AOV voor zzp’ers is een belangrijke maatregel in de hervorming van de arbeidsmarkt. Deze verzekering biedt zelfstandigen basisbescherming tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken:
De verplichte AOV geldt voor zelfstandigen die winst uit hun onderneming genereren (IB-ondernemers). Dit omvat de meeste zzp'ers. Mensen die niet in aanmerking komen voor de verplichte AOV zijn directeur-grootaandeelhouders, parttime ondernemers en mensen met inkomen uit andere werkzaamheden, zoals vrijwilligerswerk. Meer weten over de AOV? Lees hier hoe een AOV precies werkt.
Let op: als je lid bent van een Broodfonds of schenkkring, word je in de toekomst mogelijk verplicht de basisverzekering via het UWV af te sluiten of zelf een volwaardige AOV af te sluiten. Je valt met een Broodfonds of schenkkring dan mogelijk niet binnen de opt-out regeling.
De invoering van de verplichte AOV is opnieuw uitgesteld en de wetgeving zal naar verwachting niet vóór 2030 ingaan. Dit betekent dat zelfstandigen voorlopig geen verplichte AOV hoeven af te sluiten, maar wachten tot de verplichting ingaat is niet aan te raden. Zonder een AOV loop je een groot financieel risico, vaak met langdurige gevolgen. Door nu al een AOV af te sluiten, creëer je meer zekerheid en behoud je mogelijk de optie om later gebruik te maken van gunstigere voorwaarden.
Voor nu is de premie vastgesteld op 6,5% van je inkomen, daarmee liggen de kosten van een AOV dus op een maximum van € 195 per maand. Het percentage en het bedrag kunnen overigens nog veranderen. Heb je een lager inkomen? Dan betaal je een lagere premie. Deze premie kan fiscaal aftrekbaar zijn, afhankelijk van de definitieve wetgeving. Het is echter belangrijk op te merken dat het wetsvoorstel is onderworpen aan kritiek van uitvoeringsinstanties zoals de Belastingdienst en het UWV, die het voorstel als te complex en moeilijk uitvoerbaar beschouwen. Hierdoor bestaat de kans dat de regeling wordt herzien en de premievoorwaarden nog kunnen wijzigen.
In het huidige wetsvoorstel bedraagt de uitkering 70% van het laatst verdiende inkomen, tot maximaal 100% van het wettelijk minimumloon. De uitkering stopt bij het bereiken van de AOW-leeftijd en wordt toegekend na een wachttijd van 1 jaar.
Arbeidsongeschiktheid zal volgens het huidige wetsvoorstel worden beoordeeld op basis van restverdiencapaciteit, niet op je eigen beroep. Dit betekent dat je inkomen wordt beoordeeld aan de hand van wat je in andere beroepen kunt verdienen.
Wanneer je al een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, raden we je aan deze te behouden. Je kunt gebruikmaken van de opt-out regeling, waarmee het mogelijk is dat je voor dezelfde prijs een aanzienlijk betere dekking krijgt. Voorwaarden zijn dat de dekking minimaal gelijkwaardig is aan de verplichte verzekering en dat je premie even hoog of hoger is. De voordelen van een eigen AOV zijn uitgebreidere dekkingen en betere service. Vraag bij je verzekeraar of tussenpersoon na of je huidige AOV de juiste dekking heeft.
Zonder AOV loop je een groot financieel risico, vaak met langdurige gevolgen. Wachten tot 2030 of later is niet aan te raden. Nu al een AOV afsluiten geeft je meer zekerheid.
Wil je niet wachten tot de verplichte AOV ingaat? Bij Yezzer vind je een verzekering die bij jouw situatie past. Onze tool vergelijkt verzekeringen op dekking, premie, voorwaarden en een eventuele aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maak er ook gebruik van om uit te zoeken welke andere verzekeringen je mogelijk nodig hebt, zoals:
Je kunt zelf online een verzekering afsluiten of contact opnemen met onze adviseurs. Zo ben je goed voorbereid op de toekomst, met een AOV die zekerheid biedt en perfect aansluit bij jouw wensen als ondernemer.
In het overzicht hiernaast vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Alle veelgestelde vragenNaar verwachting zal de verplichte AOV ten vroegste pas in 2027 worden ingevoerd. Ondertussen bestaat het risico dat je ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt. Om te voorkomen dat je inkomsten misloopt, is het verstandig om nu al een AOV af te sluiten die deze situaties dekt. Op de premie daarvan heb je zelf invloed.
In het voorjaar van 2024 verwacht het kabinet een wetsvoorstel voor de verplichte AOV in te dienen bij de Tweede Kamer. Wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent de verplichte AOV via onze nieuwsbrief. Schrijf je onderaan deze pagina in!
Jouw huidige AOV vergelijken met de verplichte AOV doe je het beste via je verzekeraar. Zij hebben inzicht in jouw huidige AOV en weten jou snel te vertellen waarin deze verschilt van de verplichte AOV. Zo kom je er ook achter of je huidige AOV minimaal gelijkwaardig is aan de verplichte AOV.
De opt-out regeling betekent dat je als zelfstandige de keuze krijgt om in plaats van de verplichte AOV een reguliere AOV via een verzekeraar naar keuze af te sluiten. Wel moet de reguliere AOV minstens dezelfde dekking en premie hebben als de publieke verzekering. Wanneer je huidige AOV premie minder is dan de toekomstige verplichte AOV premie, dan moet de premie van je huidige AOV omhoog. Blijf je graag op de hoogte omtrent de opt-out regeling ontwikkelingen? Dit kan via onze nieuwsbrief, inschrijven doe je onderaan de pagina.
Met de verplichte AOV via het UWV is het mogelijk om jezelf te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid tot de leeftijd waarop je AOW ontvangt, ongeacht het beroep dat je uitoefent. Lees hier meer over tot welke leeftijd je een AOV kan afsluiten.