Verzuimverzekering

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je werknemers. Wanneer een werknemer door ziekte of letsel niet kan werken, lopen de kosten snel op. Een verzuimverzekering biedt dan bescherming, zowel financieel als operationeel. Hieronder bespreken we wat een verzuimverzekering inhoudt, de premie en welke aspecten belangrijk zijn bij het kiezen van een ziekteverzuimverzekering.

Direct jouw premie berekenen? Hiernaast bereken je binnen 2 minuten jouw premie en sluit je makkelijk je verzuimverzekering af. Heb je vragen? Dan helpen we je graag.

Bereken binnen 2 minuten jouw premie!

aegon
nationalenederlanden
aig
allianz
avero-achmea
markel
asr
hiscox
reaal
+ nog 33 andere aanbieders

Voordelen met Yezzer

 • Direct online te regelen
 • Lage premies
 • Scherpste aanbod
 • Extra's als toegang tot trainingen en events
Bereken je verzuimverzekering premie

Wat is een verzuimverzekering?

Een verzuimverzekering dekt de kosten voor loondoorbetaling. Zodra een medewerker ziek wordt, ben je als werkgever verplicht om het loon door te betalen, op basis van minimaal 70 procent. In een cao kan zelfs een hoger percentage zijn afgesproken, waardoor de kosten nog hoger oplopen. Raken er meerdere medewerkers ziek of kunnen ze door een ongeval tijdelijk niet werken? Dan ben je verantwoordelijk voor loondoorbetaling, iets wat een flinke impact heeft op de beschikbare financiële middelen binnen het bedrijf. 

Dekking verzuimverzekering

De verzekering dekt de kosten voor loondoorbetaling, voor de wettelijke termijn van twee jaar. Dat betekent dat je gedurende die periode een vergoeding ontvangt voor het loon dat je dient door te betalen. Het heeft op die manier geen grote invloed op de begroting, waardoor de voortgang van jouw bedrijf niet in gevaar komt.

Let op: er is doorgaans sprake van een eigen risico, vaak op basis van het aantal ziektedagen. Tijdens die periode betaal je de loonkosten zelf. Zodra de loondoorbetaling de periode van het eigen risico overschrijdt, neemt de verzekering het over.

Aan de andere kant zijn er een paar zaken uitgesloten van dekking. We kunnen je bij Yezzer bijvoorbeeld niet verzekeren voor loondoorbetaling voor medewerkers die voor de ingangsdatum van de polis al ziek zijn. En ontstaat de arbeidsongeschiktheid door opzet of roekeloosheid? Ook dat is uitgesloten van de dekking. Bovendien is de dekking niet beschikbaar voor dga’s (directeur-grootaandeelhouders).

Tip: houd er rekening mee dat je bovenop de loondoorbetaling te maken krijgt met kosten om vervanging in te schakelen, kosten van verminderde productiviteit en bijvoorbeeld kosten voor re-integratie zodra het weer beter gaat.

 

Yezzer = online + persoonlijk advies

Bij Yezzer combineren we online processen met persoonlijk advies. Sluit je bij ons een verzekering af, dan zal een verzuimverzekering specialist met je meekijken. En waar nodig helpt de specialist jou bij het kiezen van de verzekering die bij jouw situatie past.

Benieuwd hoeveel een verzuimverzekering kost?

Bereken binnen 2 minuten jouw premie.

Soorten ziekteverzuimverzekeringen

Hieronder leggen we de verschillende soorten ziekteverzuimverzekeringen uit.

1. Conventionele verzuimverzekering

Bij de conventionele verzuimverzekering is er sprake van een eigen risico op basis van een aantal ziektedagen. Gedurende die periode ben je als werkgever zelf verantwoordelijk voor de loondoorbetaling. Een langere periode voor het eigen risico levert een lagere premie op. Bij ziekte lopen de kosten verder op, waardoor je een hoger risico draagt. Andersom kun je er voor een hogere premie voor zorgen dat het eigen risico lager uitvalt, bijvoorbeeld als je als ondernemer (tijdelijk) minder financiële draagkracht hebt.

2. Stop loss verzuimverzekering

Het alternatief voor de ziekteverzuimverzekering in een conventionele vorm is de stop loss verzuimverzekering. Deze verzuimverzekering wordt afgesloten door grotere organisaties. Bij deze verzuimverzekering is er geen sprake van een aantal dagen voor het eigen risico, maar een vooraf bepaald bedrag aan loondoorbetaling. Zodra dit bedrag bereikt is neemt de verzekering het over, door de kosten voor loondoorbetaling vanaf dat moment te vergoeden.

3. Mkb verzuim-ontzorgverzekering

De mkb verzuim ontzorgverzekering is aantrekkelijk voor kleine werkgevers die behoefte hebben aan ontzorging bij het begeleiden van langdurig zieke werknemers. De kosten van de verzekering worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het type bedrijf, de samenstelling van het personeel, het percentage van het verzuim en de gekozen dekking.

Meer weten over soorten verzuim? Lees het in onze blog over soorten en kleuren verzuim.

 

Waarom heeft een werkgever een verzuimverzekering nodig?

 1. Financiële bescherming: ziekteverzuim kan leiden tot aanzienlijke kosten voor een bedrijf, met name voor kleine en middelgrote ondernemingen.
 2. Operationele continuïteit: een verzuimverzekering kan helpen om de operationele continuïteit van een bedrijf te waarborgen door het minimaliseren van verstoringen veroorzaakt door afwezigheid van werknemers.

Wil je meer lezen over hoe je verzuim voorkomt? Lees het in onze blog over verzuim voorkomen.

Is een verzuimverzekering verplicht?

In Nederland is het hebben van een verzuimverzekering niet wettelijk verplicht voor werkgevers. Echter, werkgevers hebben wel een wettelijke verplichting om gedurende een bepaalde periode het loon van zieke werknemers door te betalen. 

Wat kost een verzuimverzekering?

De kosten van een verzuimverzekering variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 • Type dekking: de omvang van de dekking die je kiest, zoals het percentage van het loon dat wordt gedekt tijdens ziekteverzuim, de duur van de dekking en eventuele aanvullende diensten zoals re-integratieondersteuning.
 • Bedrijfskenmerken: factoren zoals de grootte van je bedrijf, de sector waarin je actief bent, het ziekteverzuimpercentage binnen je bedrijf en het verzuimverleden kunnen allemaal van invloed zijn op de kosten van de verzekering.
 • Eigen risico: het eigen risico dat je bereid bent te dragen kan invloed hebben op de premie van de verzekering. Over het algemeen geldt: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie.
 • Verzekeraar: verschillende verzekeraars hanteren verschillende tarieven en bieden verschillende pakketten aan. Het is daarom verstandig om meerdere offertes te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Yezzer helpt je bij het kiezen van de juiste verzuimverzekering voor jouw bedrijf. Lees hieronder hoe wij dit doen.

Wat doet Yezzer?

Yezzer biedt de mogelijkheid om snel en eenvoudig online een verzuimverzekering af te sluiten.. Als je een verzuimverzekering via Yezzer afsluit krijg je een professionele verzekeringsadviseur die de aanvraag van jouw verzuimverzekering verzorgt. Daarnaast heb je Yezzer als aanspreekpunt voor aanpassingen of wijzigingen gedurende de looptijd van jouw verzuimverzekering.

Yezzer streeft naar het aanbieden van verzuimverzekeringen tegen lage premies, zodat je financieel voordelig uit bent zonder in te leveren op de kwaliteit van de dekking.

Zo werkt het!

 1. Vul makkelijk en snel enkele gegevens in over je bedrijf en werknemers
 2. Krijg een premieoverzicht
 3. Vraag online de verzuimverzekering aan!
 4. Geen vragen meer bij de verzekeraar? Dan ontvang je zo snel mogelijk de polis!

Veelgestelde vragen over verzuimverzekeringen

In het overzicht hiernaast vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Alle veelgestelde vragen

Er zijn verschillende soorten verzuimverzekeringen beschikbaar voor werkgevers, afhankelijk van factoren zoals de grootte van het bedrijf en de risico's. Enkele van de opties zijn:

- Conventionele verzuimverzekering

- Verzuimverzekering met stop loss dekking

- ZW-eigenrisicoverzekering

- WGA-eigenrisicoverzekering

- Collectieve WIA-verzekering

Deze verzekeringen bieden bescherming tegen kosten die voortkomen uit ziekteverzuim van werknemers en kunnen variëren in dekking en eigen risico's.

De kosten van een verzuimverzekering variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard van de werkzaamheden, het personeelsbestand, de gekozen dekking en het gemiddelde ziekteverzuim binnen een organisatie. Het is belangrijk om te weten dat de kosten van een verzuimverzekering op maat worden bepaald en dat er specifieke details nodig zijn om een nauwkeurige schatting te geven.

Nee, een verzuimverzekering is niet wettelijk verplicht voor werkgevers, maar het kan wel verstandig zijn om er een af te sluiten om het bedrijf te beschermen tegen de financiële risico's van een zieke werknemer.

Ja, hoewel een verzuimverzekering niet wettelijk verplicht is voor werkgevers, kan het wel zeer nuttig zijn om een verzuimverzekering af te sluiten om de kosten van loondoorbetaling bij ziekte van werknemers te dekken en het bedrijf te beschermen tegen financiële risico's. Volgens de wet moet je als werkgever namelijk 2 jaar lang minimaal 70% van het loon doorbetalen als een werknemer ziek is.

De verzuimverzekering wordt betaald door de werkgever. Deze verzekering dekt de kosten van loondoorbetaling bij ziekte van werknemers en biedt financiële bescherming voor het bedrijf tegen de gevolgen van ziekteverzuim.

Volgens het CBS kost een verzuimende medewerker gemiddeld € 405 per dag, afhankelijk van het salaris.

Een verzuimverzekering beschermt een werkgever tegen het risico van loondoorbetaling bij ziekte van werknemers. Deze verzekering dekt (een deel van de) loonkosten die de werkgever moet betalen wanneer een werknemer ziek is en niet kan werken. Het biedt financiële zekerheid en kan ook ondersteuning bieden bij verzuimbegeleiding en re-integratie van zieke werknemers.

Voor de verzuimverzekering moet je het bruto jaarloon doorgeven. Bij maandlonen kun je het bruto jaarloon berekenen door 12 keer het reguliere bruto maandloon te nemen en de uitkomst te verhogen met 8% vakantietoeslag.

Werkgeverslasten zijn wettelijk verplichte kosten die je als werkgever betaalt bovenop het maandsalaris, zoals vakantiegeld (8%) en loonheffingen. De werkgeverslasten zijn ongeveer 30% van het brutoloon van de medewerker. Daarnaast kunnen er nog aanvullende werkgeverslasten met de medewerker of in de cao zijn afgesproken, zoals pensioenbijdragen, of bijvoorbeeld een 13e maand. Werkgeverslasten kunnen meeverzekerd worden in de verzuimverzekering als een percentage bovenop het verzekerd bedrag aan loon, met verschillende percentages die mogelijk zijn, zoals 10% tot 30%.

Alle veelgestelde vragen

Ontmoet een paar van onze tevreden klanten

Online verzuimverzekering afsluiten

Het online afsluiten van een verzuimverzekering biedt diverse voordelen. Het proces is gemakkelijk en kan vanuit huis of kantoor worden voltooid. Bovendien verloopt het snel en efficiënt, waardoor je snel verzekerd bent. 

Dankzij de transparante informatie die Yezzer biedt en de mogelijkheid om verschillende verzuimverzekeringen te vergelijken, kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw behoeften en budget. 

Yezzer biedt lagere premies vanwege collectiviteitskorting en lage overheadkosten. Lees meer over ons, bel ons op nummer 088 939 2520 of stuur een e-mail naar verzekeringen@yezzer.nl voor meer informatie.