Arbeidsongeschiktheids-verzekering ZZP

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering beschermt je als ZZP’er tegen financiële verrassingen wanneer je niet meer kunt werken door ziekte of invaliditeit. Hier vertellen we je alles over een AOV voor ZZP’ers. Vergelijk direct je verzekering en sluit online af. 

Start met AOV premies vergelijken!

116.071 ondernemers gingen je voor!

Wat is een AOV voor ZZP’ers?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die je financieel beschermt wanneer je uitvalt door ziekte of invaliditeit. Wanneer je arbeidsongeschikt raakt, verlies je je inkomen en kan het lastig zijn om jezelf te onderhouden. Een AOV voor ZZP’ers zorgt ervoor dat je altijd verzekerd bent van een inkomen wanneer je niet meer kunt werken. 

Waarom heb ik als ZZP’er een AOV nodig?

Word je als werknemer arbeidsongeschikt, dan is er niks aan de hand. Bij arbeidsongeschiktheid betaalt je werkgever je maandelijks door zodat je geen last hebt van inkomensverlies. Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen als je uitvalt door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Zeker met de huidige cijfers dat 1 op de 10 ondernemers arbeidsongeschikt raakt, blijkt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers een belangrijke verzekering.

Met de invoering van de verplichte AOV voor zelfstandige ondernemers vanaf 2027 is het nog crucialer om als ZZP'er een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Deze verplichte AOV zorgt voor een financieel vangnet bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid en biedt zelfstandigen meer zekerheid en bescherming. Kies voor zekerheid en zorg voor een vangnet in de vorm van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers.

AOV voor ZZP vergelijken

Bij Yezzer kun je makkelijk online een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers vergelijken. Met behulp van onze AOV vergelijkingstool krijg je een goed overzicht van verzekeringen. Met onze vergelijkingstool vergelijk je alle grote verzekeraars op hun premies en voorwaarden. Doordat je kunt filteren op jouw eisen vind je direct de beste opties voor verzekeringen. Start nu gelijk met het vergelijken van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers.

asr
allianz
klaverblad
movir
aegon
avero-achmea
goudse

AOV voor ZZP'ers via Yezzer

 • Ruim aanbod
 • Makkelijk online te regelen
 • Bij ons vergelijk je verzekeringen: altijd de scherpste deal
 • Collectiviteitskorting, dus lagere premies
Vergelijk direct je AOV

Start met AOV premies vergelijken!

116.071 ondernemers gingen je voor!

AOV voor ZZP afsluiten

Via Yezzer kun je heel makkelijk zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers afsluiten. Nadat je de vergelijker hebt ingevuld en een verzekering hebt gekozen, kun je zelf je AOV voor ZZP direct online afsluiten. Een andere mogelijkheid om je arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers af te sluiten, is met de hulp van een van onze adviseurs. Die helpt je dan met het vinden van de AOV die het beste bij jou als ZZP’er past. Of je nu zelf een AOV afsluit, of met behulp van een adviseur, bij Yezzer vind je met zekerheid een goede AOV. 
 

Gebruik de vergelijker

Gratis

 • Snel en makkelijk
 • Filteren op voorwaarden, prijs en aanbieder
Vergelijk nu

Direct aanvragen zonder advies

Eenmalig 269,- + 90 euro administratiekosten p/j.

 • Snel afsluiten zonder advies
 • Direct aan de slag
Sluit nu zelf af

Advies van onze adviseurs

Eenmalig 269,- + 17,50 euro servicekosten p/m.

 • Direct passend advies
 • Een weloverwogen keuze
Krijg direct advies

Welke soorten AOV’s zijn beschikbaar voor zelfstandigen?

Wil je een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers afsluiten, dan is het goed om te weten dat er verschillende soorten AOV’s zijn waaruit je kunt kiezen. Hieronder worden de soorten AOV’s kort uitgelegd. 

De traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wanneer je arbeidsongeschikt raakt, is de traditionele AOV de verzekering die de meeste zekerheid geeft voor doorbetaling van je inkomen tot (maximaal) aan je pensioen. Doordat de traditionele AOV de meest complete verzekering is, is dit ook vaak de duurste. 

De uitgeklede arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Wil je de uitgeklede arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten als ZZP’er, dan is het goed om te weten dat deze verzekering alleen maar uitkeert bij ernstige ziekten en/of ongevallen. Verder kan je bij de uitgeklede AOV kiezen voor een beperkte uitkeringsduur, of een eenmalige uitkering. Deze voorwaarden maken de premie van een uitgeklede AOV lager dan van de traditionele AOV.

De collectieve AOV

Je kunt een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten wanneer je aangesloten zit bij een branche- of beroepsorganisatie. De voorwaarden van deze verzekering zijn met een verzekeraar gemaakt. Wanneer je een collectieve AOV afsluit voor ZZP’ers, kom je vaak in aanmerking voor korting. Yezzer heeft ook een aantal AOV’s voor ZZP’ers met collectiviteitskorting waar je gebruik van kunt maken. 

Verschil tussen schade- en sommenverzekering

Via Yezzer kun je er ook voor kiezen om een schade- of sommenverzekering af te sluiten. Het verschil tussen deze twee arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is dat een schadeverzekering de werkelijke schade vergoed, terwijl je bij de sommenverzekering een vooraf afgesproken bedrag uitgekeerd krijgt. In het geval van een sommenverzekering kies je dus zelf je uitkering in geval van arbeidsongeschiktheid. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering hypotheek 

Om ervoor te zorgen dat je in tijden van arbeidsongeschiktheid altijd een dak boven je hoofd hebt, kun je ervoor kiezen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering hypotheek af te sluiten. Deze verzekering dekt de hypotheekkosten van je woning in geval van arbeidsongeschiktheid. De premie van de AOV hypotheek ligt daarom veel lager dan bij een volledige AOV. 

Basisvoorziening arbeidsongeschiktheid

Omdat veel mensen de standaard AOV te duur vinden, is er een idee gekomen om een basisvoorziening arbeidsongeschiktheid op te starten. De voorwaarden van een basis AOV zijn dat er volledige acceptatie moet zijn, dat het moet gelden voor alle werkenden en dat de premies betaalbaar moeten zijn. Helaas is de basis AOV op dit moment alleen nog maar een idee. 
 

Aanbieders vergelijken

Via Yezzer kun je makkelijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers afsluiten van verschillende aanbieders. Met behulp van onze online vergelijkingstool, kun je de verzekeringen van de verschillende aanbieders goed vergelijken door te filteren op een aantal voorwaarden. Voorbeelden van deze voorwaarden zijn:

 • Arbeidsongeschiktheidspercentage
 • Percentage dekking inkomen
 • Periode zonder uitkering
 • Looptijd verzekering
 • Contracttermijn

Om de beste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor ZZP’ers te vinden, kun je in onze vergelijkingstool verzekeringen filteren op basis van bovenstaande voorwaarden. Met de vergelijker kun je ook makkelijk de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers berekenen. Zo vind je makkelijk en snel de AOV voor jou. Begin nu gelijk met het vergelijken van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van verschillende verzekeraars. 
 

Advies over AOV’s voor zelfstandigen

Het kan soms lastig zijn om de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen af te sluiten. Daarom kun je via Yezzer ook hulp krijgen van een adviseur bij het afsluiten van een AOV voor ZZP’ers. Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag met het vinden van de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers voor jou.

In het overzicht hiernaast vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Alle veelgestelde vragen

Tijdens het overstappen van de ene verzekeraar naar de andere, krijg je te maken met het in- en uitlooprisico. Het in- en uitlooprisico heeft te maken met arbeidsongeschiktheid die optreed vlak voor of na het overstappen van verzekeraar. 

Bij indexering van een AOV wordt rekening gehouden met prijsstijgingen en prijsdalingen. Als je van tevoren een uit te keren bedrag bepaalt, dan kan het zijn dat dit bedrag door prijsdaling minder waard is geworden. Bij het afsluiten van een AOV kun je twee zaken onderscheiden op het gebied van indexering. Lees er meer over in ons artikel over indexering bij een AOV.

Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Ook bij zwangerschap krijg je maandelijks een uitkering van je een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Lees er meer over in onze blog zwangerschap en een arbeidsongeschiktheidsverzekering

In principe loopt een AOV voor een periode van 1, 3 of 5 jaar. Daarna kun je een AOV vaak maandelijks opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar. Per verzekeraar verschilt het wat je opzegtermijn is en wanneer je kunt overstappen. 

Na een bepaalde periode kun je maandelijks je AOV opzeggen om over te stappen naar een andere verzekeraar. Een van de redenen waarom mensen overstappen naar een andere verzekeraar is de hoogte van de premie. Gebruik onze vergelijkingstool om verschillende AOV verzekeringen te vergelijken. 
 

Een van de belangrijkste verschillen tussen AOV en schenkkringen, of crowdsurance, is dat crowdsurance maar een uitkering van maximaal 2 jaar geeft. Lees er meer over in ons artikel over de verschillen tussen AOV en schenkkringen

De kosten van een AOV voor ZZP’ers kunnen erg verschillen. De voorwaarden die je kiest voor een AOV, zoals de looptijd en dekking van een verzekering, maar ook de gekozen verzekeraar hebben invloed op de kosten van een AOV. Met behulp van onze vergelijkingstool kun je makkelijk en snel een overzicht krijgen van de kosten van verschillende AOV’s voor ZZP’ers. Begin nu direct met vergelijken. 
 

Op dit moment is het afsluiten van een AOV voor ZZP’ers nog niet verplicht. De politiek is er wel mee bezig om dit verplicht te stellen. Lees meer over de voor- en nadelen van een verplichte AOV

Als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, kun je in sommige gevallen een uitkering (Bbz-uitkering, IOAZ-uitkering of een bijstandsuitkering) krijgen via de gemeente. Je kunt een uitkering  aanvragen door contact op te nemen met jouw gemeente.

Hoe lang je AOV-uitkeringen kunt ontvangen, hangt af van de specifieke arbeidsongeschiktheidsverzekering die je hebt. Sommige polissen keren voor een bepaalde periode uit, terwijl andere polissen uitkeringen verstrekken tot je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Nee, arbeidsongeschikt en ziek zijn is niet hetzelfde. Iemand die arbeidsongeschikt is, heeft een fysieke of mentale beperking die hem of haar beperkt in het uitvoeren van bepaalde taken of activiteiten. Iemand die ziek is, kan een ziekte of verwonding hebben die zijn gezondheid tijdelijk aantast.

Als een ondernemer ondanks bepaalde klachten toch volledig zijn werk kan doen, is er in beginsel geen sprake van arbeidsongeschiktheid. Een ondernemer kan arbeidsongeschikt zijn, bijvoorbeeld wegens zwangerschap of bevalling, maar hoeft niet ziek te zijn.

Ja, een arbeidsongeschiktheidsverzekering is privé aftrekbaar van je inkomstenbelasting! Een arbeidsongeschiktheidsverzekering helpt jou te beschermen tegen de financiële verliezen die kunnen voortvloeien uit arbeidsongeschiktheid. Let op! De premies zijn dus aftrekbaar van jouw inkomstenbelasting, daardoor betaal je feitelijk een stuk minder voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Er zijn veel goede redenen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te schaffen, en het is belangrijk om jezelf en jouw gezin te beschermen bij onverwachte arbeidsongeschiktheid. 

Maar als je ervan overtuigd bent dat je zonder problemen kunt leven en werken, voldoende financiële middelen hebt, dan kan je overwegen  om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te schaffen. Het is belangrijk om al jouw opties zorgvuldig af te wegen en de beste beslissing te nemen voor jouw financiële situatie. Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze waar je tevreden mee moet zijn!

Alle veelgestelde vragen

Start met AOV premies vergelijken!

116.071 ondernemers gingen je voor!