AOV vs Crowdsurance en Schenkkringen

Wat moet je nou als ondernemer: een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een crowdsurance- of schenkkring oplossing zoals die van SharePeople, Zelfstandig Ondernemers of SamSam? Onafhankelijke vergelijker Yezzer rekent het voor je uit in dit blog!

Vergelijk hier alle schenkkringen en ontvang korting op je inschrijfgeld

Bereken je AOV premie

Bereken hier je premie voor een AOV met een uitkering van 2 jaar. Binnen 3 minuten weet jij wat je premie gaat zijn!

Waarmee ben je beter uit: een arbeidsongeschiktheidsverzekering of crowdsurance?

Hi! Wij zijn Yezzer en wij vergelijken onafhankelijk verzekeringen voor ondernemers. De vraag die wij vaak krijgen is hoe je arbeidsongeschiktheid nou het beste kan verzekeren. Daarvoor heb je namelijk een paar opties zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering of crowdsurance of schenkkring zoals bijvoorbeeld SharePeople, Zelfstandig Ondernemers, of SamSam. Maar wat zijn nou de verschillen tussen die twee? En belangrijker: waarmee ben jij het beste uit?

Ten eerste: een crowdsurance oplossing biedt ondernemers als ze arbeidsongeschikt worden een uitkering van 2 jaar. Uit de crowd dus. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is ook met een dekking voor 2 jaar af te sluiten. Deze 2 gaan we met elkaar vergelijken.

Deze oplossing is voor de 1ste klap

Voor de duidelijkheid: met deze kortlopende dekkingen vang je dus de eerste klap van arbeidsongeschiktheid op terwijl je je oriënteert op herstel of wat je nog allemaal kan. Na die 2 jaar krijg je geen uitkering meer. In onderstaande vergelijking richten we ons vooral op kenniswerkers.

Klik hier als je 2 jaar uitkering niet genoeg vindt

Wat is crowdsurance of een schenkkring?

Je krijgt dus een uitkering uit de crowd. En die crowd werkt zo: je schrijft je, met exclusieve korting via Yezzer natuurlijk, in voor bijvoorbeeld één van de aanbieders SharePeople, Zelfstandig Ondernemers of SamSam. Zij voegen je toe aan de crowd en met die crowd ga je donaties doen.

Als er iemand uit je crowd arbeidsongeschikt wordt, doe je een donatie en komt er iets uit de pot die jullie hebben opgebouwd met de schenkkring. Ben jij arbeidsongeschikt, ontvang je op dezelfde manier een uitkering.

Bekijk de kosten van schenkkringen

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Iets minder uitleg want we gaan er vanuit dat je weet hoe een verzekering werkt. Je hebt hier alleen wat meer knoppen om aan te draaien. Denk aan de duur van de uitkering, eigen risico, verzekerd bedrag en wat andere zaken. Maar bij de schenkkringen heb je ook veel keuzemogelijkheden. 

De Nederlandse overheid wil een verplichte AOV voor ondernemers invoeren. Het doel? Schijnzelfstandigheid tegengaan. De daadwerkelijke implementatie wordt pas verwacht in 2027 of mogelijk zelfs 2029.

Bereken je premie AOV die 2 jaar uitkeert

Rekenvoorbeelden

De vergelijking! We zijn in deze situaties uitgegaan van het 2 maanden eigen risico, dekking voor 25% arbeidsongeschikt en geen indexatie.

De premie van een AOV is aftrekbaar, die van crowdsurance niet. Verdien je minder dan €68.507 bruto ontvang je dus 37,05% van je premie terug. In dit blog lees je meer over het fiscaal aftrekken van je AOV premie.

Persona

Crowdsurance

Premie p/m

1e jaar AOV 2 jaar

Premie p/m 

5e jaar AOV 2 jaar

Premie p/m 

Organisatie adviseur, 38 jr, man,

19,2k (=1,5k netto p/m)

€31

€20 (bruto €29)

€28 (bruto €41)

Marketing adviseur, 32 jr. vrouw,

28k (= 2k netto p/m)

€38

€24 (bruto €35)

€55 (bruto €85)

IT consultant, 40 jr, man,

39k (=2,5k netto p/m)

€45

€38 (bruto €57)

€55 (bruto €85)

IT consultant, 40 jr, man,

50k (=3k netto p/m)

€52

Tot max 45k

Tot max 45k

 

Conclusies

Op basis van onze rekenvoorbeelden kunnen we een aantal conclusies trekken:

  1. Dit zijn generieke conclusies. Wil je weten wat voor jou de kosten zijn, bereken je AOV premie dan hier en bekijk hier de inschrijf- en maandelijke kosten van de crowdsurance oplossingen die wij aanbieden.
  2. Eerlijk verhaal: de kosten tussen de 2 kunnen aardig verschillen zoals in bovenstaande voorbeelden en is afhankelijk van onder andere je leeftijd, inkomen, beroep en andere zaken die relevant zijn voor jouw situatie.
  3. Voor de IT consultant met €39k is een AOV het eerste jaar goedkoper, maar de premie stijgt ieder jaar waardoor de IT consultant in het 5de jaar weer duurder uit is.  
  4. Verdien je meer dan €45k bruto, dan is crowdsurance de enige optie die wij op dit moment kunnen aanbieden als je alleen dekking voor maximaal 2 jaar zoekt.
  5. We vinden crowdsurance door de gedachte erachter een mooie oplossing. Dit kan je mee laten wegen in je besluit.
  6. Oh ja, eenmalige kosten hebben we niet meegenomen want die verschillen best vaak. Op het moment van schrijven kost een AOV afsluiten €249 en een schenkkring afsluiten (met korting via Yezzer!) tussen de €43,75 en €75. Wel hebben we bij de AOV de kosten van €5 per maand meegenomen die als administratiekosten bovenop de premie nog komen.

Hopelijk hebben we je zo al iets kunnen vertellen over het verschil tussen een AOV en crowdsurance. 

asr
allianz
klaverblad
movir
aegon
avero-achmea
goudse

Waarom kiezen voor Yezzer?

  • Meer dan 66.000 ondernemers hebben Yezzer gebruikt
  • De hoogste collectiviteitskortingen van Nederland
  • Snel, makkelijk en online vergelijken
  • We zijn onafhankelijk, echt!
Start met vergelijken