10 tips om te besparen op je zorgverzekering als ondernemer

24 december 2018

Het Nederlandse zorgstelsel behoort tot de beste ter wereld. Maar de beste word je niet zomaar. De zorg is in Nederland dan ook wel erg complex. Daarom geven we je in deze mini-blogreeks informatie over zorgverzekeringen en overstappen. Per blog behandelen we één onderwerp. Zo snap je dit jaar eindelijk waar je op moet letten tijdens het heuse ‘overstapseizoen’ (of nou ja, in ieder geval ietsje meer…)!

In het laatste blogartikel de 10 beste tips om te besparen op je zorgpremie als ondernemer. 

Tip 1: Vergelijken loont echt!

Het is best begrijpelijk als je aan het einde van het jaar gek wordt van alle zorgverzekeraars: het lijkt wel een gevecht om een plaatsje in je tijdlijn te veroveren, ze zijn op ieder bushokje te vinden en er is geen reclameblok waar geen zorgverzekering gepromoot wordt. Allemaal willen ze dat je overstapt naar hun zorgverzekering. Maar hoe gek je er dan misschien ook van wordt: vergelijken loont echt. Het is goed mogelijk dat je in 2019 een andere dekking nodig hebt dan afgelopen jaar. Ook wijzigen de premies en voorwaarden elk jaar. Kijk dus goed of jouw premie niet goedkoper kan en dat je niet teveel of te weinig verzekert!

Tip 2: Een gokje wagen

Ben jij niet vies van een risico ‘je wagen? En maakte je de afgelopen jaren amper gebruik van zorgfaciliteiten? Dan kan je besluiten om je eigen risico te verhogen met maximaal €500, bovenop het standaard risico van €385. Hierdoor zal jouw premie flink dalen. Je moet dan wel zorgen dat je wat geld achter de hand hebt, mocht je onverwachte zorg nodig hebben. Meer over dit financiële risico lees je in dit blogartikel

Tip 3: Zorgtoeslag

Misschien heb je wel recht op zorgtoeslag. Deze toeslag zorgt ervoor dat iedereen in Nederland toegang heeft tot goede zorg. Of je in aanmerking komt of niet hangt af van de hoogte van je inkomen. Zorgtoeslag moet je zelf aanvragen via de Belastingdienst. Ga naar de website van de Belastingdienst en log in bij 'Mijn Toeslagen'.

Je kunt de zorgtoeslag zelf ontvangen, maar je kan ook regelen dat dit direct overgemaakt wordt naar je zorgverzekeraar. Zo kom je minder snel in de knoop met het betalen van je zorgpremie.

Tip 4: Tik 't in één keer af

De meeste mensen dragen maandelijks hun premie af aan de verzekeraar. Maar bij het overgrote deel van de zorgverzekeraars kan je jouw premie ook voor het hele jaar betalen. Hier staat vaak een korting tegenover, oplopend tot 2% over het gehele jaarbedrag. Een snel rekensommetje: bij een maandelijkse premie van €145 scheelt dit je bijna €35. Én hoef je het hele jaar niet meer om te kijken naar je zorgpremie. Dat is ook wat waard natuurlijk.

Tip 5: Geen spoed? Ga naar de huisarts

Een bezoekje aan de huisarts wordt standaard vergoed vanuit je basisverzekering. Daarnaast betaal je hier ook geen eigen risico over. Het bezoeken van de huisarts is dus altijd gratis, in tegenstelling tot een bezoek aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Dus als het even kan wachten totdat het eerstvolgende spreekuur geopend is, bespaar jezelf dan een bezoek (en geld!) aan het ziekenhuis.

Tip 6: Gezinsleden meeverzekeren

Voor kinderen onder de 18 jaar moet binnen 4 maanden na de geboorte een basisverzekering afgesloten worden. Zij betalen dan nog geen premie en eigen risico. Het is daarom slim om je kind(eren) mee te verzekeren met de ouder die de hoogste dekking heeft.

Tip 7: kijk goed naar je aanvullende zorg

De basisverzekering – de naam zegt het al – vergoedt basale zorg. Een aanvullende verzekering is een extra pakket naast je basisverzekering. Hiervoor betaal je extra premie. Deze extra premie betaal je bijvoorbeeld voor de tandarts, een brilvergoeding of extra fysiotherapie. Maar kijk goed hoeveel je precies vergoed krijgt uit je aanvullende verzekering! In sommige gevallen betaal je maandelijks extra premie terwijl je maar een deel vergoed krijgt, bijvoorbeeld 75% en tot een maximaal bedrag per jaar. Het loont daarom niet altijd om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Tip 8: Check-check-dubbelcheck

Zorg dat je niet dubbel verzekerd bent. Heb je bijvoorbeeld ook een (doorlopende) reisverzekering? Daar kan ook al het één en ander gedekt zijn. Dan hoef je dit niet nog eens te verzekeren onder je zorgverzekering, waardoor je premie omlaag kan.

Tip 9: Tussentijds overstappen

In principe kan je alleen aan het einde van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar of –verzekering. Maar in sommige gevallen kan je ook in de loop van het jaar overstappen. Denk bijvoorbeeld aan een terugkeer vanuit het buitenland, wanneer een militair dienstverband erop zit of bij een echtscheiding waarbij de partner de hoofdverzekerde is.

Tip 10: Sluit je aan bij een collectief

Een collectieve korting op je zorgpremie kun je vergelijken met een soort groepskorting. Zorgverzekeraars kunnen zorg voor een groter aantal mensen voordeliger inkopen. Er is de afgelopen tijd kritiek op zorgcollectieven, omdat collectieve verzekeringen een te ruime dekking zouden bieden die niet is afgestemd op individuele zorgwensen. Yezzer heeft in tegenstelling tot veel andere collectieven, kortingen bij niet 1 maar 11 zorgverzekeraars. Met de online vergelijker vind je precies de zorg die jij nodig hebt, vaak tegen een lagere premie dan via andere zorgvergelijker websites. Daarnaast worden andere collectieven vaak aangeboden via werkgevers. Maar bij Yezzer kan je als ZZP'er of ondernemer ook korting krijgen via het ondernemerscollectief!

Benieuwd hoeveel jij kan besparen op je zorgpremie? Vergelijk en sluit af via het Yezzer Zorgcollectief, dan regelen wij de overstap voor je en krijg je tot 10% korting op je premie! En gezinsleden en medewerkers verzeker je met korting mee.

 

 

 Yezzer uitgelicht in de pers door:
bnremercefwnu-zakelijksprout