Het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

11 december 2023


De Nederlandse zorg is goed maar complex. Daarom delen we in deze mini-blogreeks de in's en out's van zorgverzekeringen en overstappen. Per blog behandelen we één onderwerp. In Blog 3 het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage. Zo weet je welke soort polis het beste past in jou situatie.

De Nederlandse zorg is goed maar complex. Daarom delen we in deze mini-blogreeks de in's en out's van zorgverzekeringen en overstappen. Per blog behandelen we één onderwerp. Zo snap je dit jaar eindelijk waar je op moet letten tijdens het overstappen (of nouja, in ieder geval ietsje meer...)!

In Blog 3 het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage.

Eigen risico

Wanneer je 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Als je gebruik maakt van een basisverzekering, dan betaal je ook een verplicht eigen risico. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het verplichte eigen risico vast. Voor 2024 is dit vastgesteld op €385. De reden dat de overheid het eigen risico heeft ingevoerd is om de verzekeringspremie lager te houden en mensen bewuster te maken van de zorgkosten. Niet alle zorg valt onder het eigen risico. Denk bijvoorbeeld aan het reguliere bezoek aan de huisarts, verloskundige en kraamzorg.

Eigen risico verhogen

Naast het verplichte eigen risico kan je ook kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico. Je kan het eigen risico met maximaal €500 verhogen. Dit komt dan bovenop het verplichte eigen risico. Besluit je om je verplichte eigen risico te verhogen? Dan verlaag je hiermee je zorgpremie. Er zitten ook gevaren aan deze besparing: je kan nog zo gezond zijn, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Je hebt namelijk nooit invloed op bijvoorbeeld een ongeluk dat wordt veroorzaakt door iemand anders.

Eigen bijdrage

Voor bepaalde zorg uit het basispakket geldt een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg een eigen bijdrage geldt en hoe hoog deze bijdrage is. Dit staat los van het eigen risico. Een eigen bijdrage geldt onder andere voor bepaalde medicijnen, hoortoestellen en kunstgebitten. Voor deze zorg betaal je een vastgesteld bedrag of percentage van de kosten.

Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?

De verschillen tussen het eigen risico en de eigen bijdrage zijn als volgt:

  • Het eigen risico geldt alleen voor zorg die in de basisverzekering valt.
  • Het eigen risico betaal je maar één keer, totdat je deze opgemaakt hebt in een kalenderjaar. De eigen bijdrage betaal je elke keer opnieuw.
  • Het eigen risico valt niet te omzeilen door dit bijvoorbeeld af te kopen of aanvullend te verzekeren. De eigen bijdrage kan je wel opvangen met een aanvullende verzekering.

Rekensommtje

Stel, je hebt een kunstgebit nodig. Laten we zeggen dat dit €600 kost. Jouw basisverzekering vergoedt 75%, dan is je eigen bijdrage 25%. Dit komt neer op €450 dat wordt vergoed en €150 wat je zelf bij moet dragen. Je kan ervoor kiezen om deze €150 aanvullend te verzekeren. Maar vergeet niet: als je nog niks hebt opgemaakt van je eigen risico, dien je eerst minimaal €385 zelf te betalen (afhankelijk van de hoogte van je eigen risico). Jouw basisverzekering dekt in dit geval dan €450 - €385=€65.

Benieuwd welke verzekeraar Yezzer heeft uitgekozen als zorgverzekeraar voor ondernemers van dit jaar? 

Elk jaar kiest Yezzer een zorgverzekeraar van het jaar uit voor ondernemers. Benieuwd welke partij dat dit jaar is? Kijk kan hier: Zorgverzekeraar van het jaar...

Wil jij de ultieme tips om te besparen op je zorgpremie? Hou deze pagina dan in de gaten voor meer blogartikelen!