Het verschil tussen natura-, restitutie- en budgetpolissen

4 december 2018

De Nederlandse zorg is goed maar complex. Daarom delen we in deze mini-blogreeks de in's en out's van zorgverzekeringen en overstappen. Per blog behandelen we één onderwerp. Zo snap je dit jaar eindelijk waarje op moet letten tijdens het heuse ‘overstapseizoen’ (of nou ja, in ieder geval ietsje meer…)!


In Blog 2 het verschil tussen een natura-, restitutie- en budgetpolis.

Volledige keuzevrijheid of niet?

Het zorgstelsel kent in principe twee soorten polissen: een naturapolis en een restitutiepolis. Het verschil hiertussen zit ‘m vooral in de keuzevrijheid van niet-spoedeisende hulp. Niet-spoedeisende hulp is bijvoorbeeld een heupoperatie. Een hartaanval valt onder spoed-eisende hulp en daarvoor kan je natuurlijk terecht bij elk dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Met een restitutiepolis kan je ook voor niet-spoedeisende hulp kosteloos terecht bij elke zorgaanbieder. Bij een naturapolis kan dit alleen bij zorgaanbieders waarmee jouw verzekeraar een contract heeft afgesloten. Een makkelijk ezelsbruggetje is: bij Restitutie heb ik Recht op volledige keuzevrijheid en bij Natura Niet.

Naar het ziekenhuis op de hoek of toch even verder?

Bij een naturapolis heb je dus geen volledige keuzevrijheid. Wil je toch door een zorgverlener geholpen worden waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten? Dan krijg je vaak een lagere vergoeding, bijvoorbeeld tot 70%. Ook is de kans groot dat je de rekening zelf voor moet schieten en declareer je de rekening vervolgens achteraf bij je zorgverzekeraar. Bij een gecontracteerde zorgverlener wordt dit onderling geregeld en hoef je hier dus niet naar om te kijken. Ook bestaat er nog de zogenaamde budgetpolis. Hierbij heeft de zorgverzekeraar maar met enkele zorgverleners afspraken gemaakt. Hierdoor gaat de premie flink omlaag, maar heb je dus weinig te zeggen over of je bijvoorbeeld naar een ziekenhuis in de buurt wilt of welke psycholoog je kiest.

Meer keuzevrijheid = hogere premies

Het is dus vrij simpel, hoe meer keuzevrijheid je wilt, hoe duurder je premie wordt. Hierbij een overzicht van de hoogte van je premie (van hoog naar laag):

  1. Restitutie
  2. Natura
  3. Budget

In de praktijk is er vaak sprake van een combinatiepolis. Dan heb je in sommige gevallen recht op zorg zoals bij een naturapolis en in andere gevallen op een vergoeding van zorg zoals bij een restitutiepolis.

Vergelijk makkelijk tussen soorten polissen mét ondernemerskorting

Yezzer vergelijkt onafhankelijk de premies van 11 zorgverzekeraars. En als ZZP’er of ondernemer kan je korting krijgen via ons collectief! Met de online vergelijker filter je makkelijk op restitutie- en naturapolissen. Kom je er toch niet helemaal uit wat de beste keuze is in jouw situatie? Dan staan de zorgcoaches telefonisch voor je klaar. Vergelijk nu en kijk wat jij kan besparen.

Ben je benieuwd voor welke zorg het eigen risico geldt? Lees dan dit artikel!


Yezzer uitgelicht in de pers door:
bnremercefwnu-zakelijksprout