Vergelijken van inkomensverzekering (AOV) levert veel voordeel op!

24 juni 2014

Premieverschillen voor een inkomensverzekering, ook wel arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) genoemd, voor zelfstandigen zijn vaak erg groot. Voordat je een inkomensverzekering afsluit is het uitermate verstandig om een goede vergelijking te maken. Het kan uiteindelijk (tien)duizenden euro's schelen.

Groot verschil in premie per inkomensverzekering

De premieverschillen kunnen tussen inkomensverzekeringen erg groot zijn. Zo wordt bijvoorbeeld elk beroep ingedeeld in een beroepsklasse. Beroepsklasse 1 kent het laagste risico, beroepsklasse 5 het hoogste. Je kunt je voorstellen dat een timmerman in principe een groter risico loopt dan een boekhouder. Een timmerman valt daarom in een hogere risicoklasse met een hogere premie. Maar zelfs de indeling van de  beroepen verschilt soms per inkomensverzekering. Zo kan diezelfde timmerman bij de één in beroepsklasse 4 en bij de ander in beroepsklasse 5 terechtkomen. Maar ook als een beroep wel in dezelfde beroepsklasse valt, kunnen er nog steeds grote premieverschillen zijn.

Wat voor inkomensverzekering heb je echt nodig?

De eerste stap is vast te stellen wat je nu precies wilt of nodig denkt te hebben. Welk deel van het inkomen wil je verzekeren? Dit is altijd maximaal 80%. Hoe lang kan je zelf het financiële risico dragen van arbeidsongeschiktheid, de zogeheten eigen risico termijn van je inkomensverzekering? Wil je een uitgebreide dekking of volstaat een beperkte dekking, bijvoorbeeld alleen bij ongevallen en/of ernstige ziekten? Heeft je partner inkomen en in welke mate is dit voldoende als je (deels) zonder inkomen zou komen te zitten? Welke mate van arbeidsongeschiktheid wil je verzekeren: vanaf 25%, 45%, 55% of 80%? En zo zijn er nog meer variabelen waar je eerst een antwoord op moet hebben, voordat je goed kunt kiezen welke inkomensverzekering bij je past. De belangrijkste vragen - met een korte en duidelijke toelichting - met de meeste impact op de premies vind je terug in de gratis online vergelijkingstool van Yezzer. De uitkomst maakt het in één klap overzichtelijk: op basis van jouw invoer/wensen worden de beste en goedkoopste drie inkomensverzekeringen, of wel AOV’s, geselecteerd.

Weet je welke inkomensverzekering je graag wilt afsluiten, dan komt uiteraard ook nog het beschikbare budget in beeld. Niet iedereen kan even makkelijk de premie ophoesten en hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie. Blijken de premies buiten het budget te vallen, dan kan je de invoer/wensen wijzigen. Soms moet je wel concessies doen zodat je toch verzekerd bent tegen inkomensverlies. Beter iets dan niets zou je kunnen denken.

Feit is dat er vrijwel altijd grote premieverschillen zijn tussen inkomensverzekeringen, bij exact gelijke uitgangspunten. Zo betaalt bijvoorbeeld een meewerkend directeur (34) van een bedrijf in de zakelijke dienstverlening bij de duurste maatschappij gemiddeld circa € 200,- per maand meer dan bij de goedkoopste bij een verzekerd inkomen van € 40.000,- tot de leeftijd van 65 jaar. Als de inkomensverzekering de hele looptijd wordt aangehouden is het premieverschil in dit voorbeeld uiteindelijk opgelopen tot een bedrag van ruim € 50.400,-!

Vergelijk eerst alle relevante inkomensverzekeringen

Conclusie? Altijd AOV's vergelijken voordat je afsluit en zorg er voor dat de verzekering bij je past.

Wil je weten welke soorten inkomensverzekeringen (AOV’s) er zijn? Ga naar onze blog ‘Welk soort AOV is voor jou het beste?’.

Wil je meteen gratis en online een vergelijking maken? Ga naar online inkomensverzekering vergelijken van Yezzer.

Ben je ZZP'er en ben je op zoek naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP? Ga dan direct naar arbeidsongeschiktheidsverzkering ZZP vergelijken en kijk hoe veel voordeel het voor jou oplevert.