Kosten arbeidsongeschiktheids-verzekering

Wanneer je een AOV gaat afsluiten, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn. Lees verder voor meer informatie over de kosten van een AOV en sluit direct online je AOV af. 
 

Start met AOV premies vergelijken!

92.134 ondernemers gingen je voor!

asr
allianz
klaverblad
movir
aegon
avero-achmea
goudse

Voordelen met Yezzer

  • Yezzer is volledig onafhankelijk (dus ruime keus)
  • Snel en makkelijk online geregeld
  • Speciaal gericht op ondernemers
  • Extra's als toegang tot trainingen en events
Vergelijk AOV's

Wat kost een AOV?

Voordat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering gaat afsluiten is het goed om je te verdiepen in de kosten. Daar helpen we je graag mee. Maar eerst vertellen we je meer over het belang van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wanneer je arbeidsongeschikt raakt, ben je natuurlijk niet meer in staat om zelf voor inkomen te zorgen. Daarnaast heb je als ondernemer of ZZP’er geen recht op een speciaal vangnet die je geld uitkeert wanneer je iets overkomt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent van een inkomen wanneer je uitvalt door ziekte of invaliditeit. 

Met het afsluiten van een AOV weet je zeker dat je een inkomen krijgt wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Maar wat zijn precies de kosten van een AOV? Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wat die factoren zijn, leggen we je graag uit. 
 

Welke factoren hebben invloed op de kosten van jouw AOV?

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering hangen samen met een aantal factoren. Om te beginnen, is een van die factoren je leeftijd. Andere factoren zijn:

  • Beroep en beroepsklasse
  • Verzekerd deel van het inkomen
  • Eigen risico binnen de verzekering
  • Einddatum van de verzekering
  • Eventuele indexering van dekking en uitkering
  • Type arbeidsongeschiktheid

Beroep en beroepsklasse

Het beroep wat je uitoefent, heeft een grote invloed op de kosten van je AOV. Heb je een relatief veilig beroep zoals copywriter? Dan is de kans dat je arbeidsongeschikt raakt relatief klein. Werk je in de bouw, dan is de kans op arbeidsongeschiktheid groter waardoor je premie ook hoger uitvalt. 

Verzekerd deel van het inkomen

Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je zelf kiezen hoeveel procent jij van je inkomen wilt laten verzekeren. Kies je er bijvoorbeeld voor om 80% van je inkomen te laten verzekeren, dan betaal je maandelijks een hogere premie. Wanneer je een partner hebt met een ruim inkomen, kan het misschien voor jou uit om een lager percentage van je inkomen te laten verzekeren. Laat je 50% van je inkomen verzekeren, dan bespaar je al flink op je premie. 

Eigen risico binnen de verzekering

Een andere manier om je maandelijkse premie te verlagen is door te kiezen voor een eigen risico binnen een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Heb je genoeg spaargeld om een aantal maanden zonder uitkering door te komen? Dan kun je kiezen voor een eigen risico. De verzekeraar hoeft jou minder snel geld uit te keren waardoor je premie veel lager uitvalt. Zorg er wel voor dat je genoeg spaargeld hebt om die periode te overbruggen. 

Einddatum van de verzekering

Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kun je zelf bepalen tot wanneer je een uitkering ontvangt als je arbeidsongeschikt raakt. Je kunt je AOV laten doorlopen tot je pensioenleeftijd, maar je kunt er ook voor kiezen om de verzekering eerder te laten stoppen. Laat je je verzekering eerder stoppen, dan betaal je maandelijks een lagere premie. Zet je je AOV voor je pensioenleeftijd stop, dan moet je onthouden dat je de laatste jaren zelf moet zorgen voor een vorm van inkomen. 

Eventuele indexering van dekking en uitkering

Wil je voorkomen dat je verzekerde bedrag en je uitkering ieder jaar een stukje minder worden? Dan kun je je dekking en uitkering laten indexeren. Het indexeren gebeurt op basis van de inflatie, wat betekent dat je dekking en uitkering ook meestijgen met de inflatie. Hierdoor betaal je een iets hogere premie en liggen de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering ook iets hoger.

Type arbeidsongeschiktheid

Als laatst kun je ervoor kiezen om aan te geven welk soort werk je nog wilt accepteren als je arbeidsongeschikt raakt. Kies je ervoor om alle soorten werk te accepteren in geval van arbeidsongeschiktheid, dan ligt je premie lager dan wanneer je alleen jouw huidige beroep of passend werk wilt doen. In dit geval heb je zelf invloed op de kosten van een AOV en wat je maandelijks of jaarlijks aan premie betaalt. 

Met het vergelijken van verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen krijg je een goed beeld van de kosten van verschillende verzekeringen. 
 

Gemiddelde kosten van een AOV

Zoals je al gelezen hebt zijn er een aantal factoren die van invloed zijn op de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze factoren zijn afhankelijk van jouw situatie en bepaalde keuzes die je maakt. Met de keuzes die je maakt, heb je tot bepaalde hoogte invloed op de kosten van jouw AOV. Maar, dit betekent niet dat je je premie zo laag mogelijk kunt inzetten om zo een goedkope AOV af te sluiten. Doordat er zoveel factoren van invloed zijn op de kosten van je AOV, is het lastig te zeggen wat de gemiddelde kosten van jouw AOV zullen zijn.

Wil je een duidelijk beeld van de kosten van een AOV? Met Yezzer kun je makkelijk online arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vergelijken

Kosten AOV voor ZZP’ers

Het is moeilijk om de gemiddelde kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers te bepalen. Er zijn namelijk veel factoren die van invloed zijn op je premie. Om een klein inzicht te krijgen in de kosten van een AOV voor ZZP’ers, is er een voorbeeld situatie uitgeschreven. 
Een ZZP’er betaalt gemiddeld zo’n € 3.000,- euro per jaar aan premie, wat neerkomt op € 1,56 per uur bij een 40-urige werkweek. Als je jouw uurtarief daarmee verhoogt, verdien je de premie meteen terug. Mocht er dan iets gebeuren, waardoor je arbeidsongeschikt raakt dan weet je zeker dat je goed gedekt bent. Als je je premie zo doorrekent per uur dat je werkt, valt het toch vaak lager uit dan je denkt. 

Bemiddelingskosten AOV 

Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb je vaak te maken met bemiddelingskosten. Of de bemiddelingskosten aftrekbaar zijn, is een vraag die we vaak te horen krijgen. Het antwoord daarop bestaat uit twee delen, namelijk een persoonlijk en een bedrijfsmatig deel. De bemiddelingskosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn persoonlijk niet fiscaal aftrekbaar. Daarnaast zijn apart betaalde advieskosten ook niet aftrekbaar binnen de aangifte inkomstenbelasting. Wel is de premie aftrekbaar van de inkomstenbelasting. In dit artikel lees je meer over de bemiddelingskosten van een AOV

Provisiekosten AOV

In 2013 er is een provisieverbod gekomen voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Dit betekent dat verzekeraars voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen de bemiddelaars geen vergoeding meer mogen verstrekken. Je kunt bij Yezzer zelf je arbeidsongeschiktheidsverzekering online vergelijken en afsluiten, waardoor je geld bespaart op je maandelijkse premie. Lees voor meer informatie ons artikel over provisiekosten bij een AOV.  
 

Start met AOV premies vergelijken!

92.134 ondernemers gingen je voor!