Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering

Overweeg je een arbeidsongeschiktheidsverzekering en wil je weten welke factoren bepalen hoe hoog jouw kosten zijn? Hieronder is een aantal belangrijke factoren beschreven. Doe ook direct de vergelijking om er achter te komen welke aanbieder het beste bij jouw voorkeuren past.

Voordelen voor jou:
 • Lage kosten door online
 • Keuze uit alle relevante verzekeraars
 • Onafhankelijk en online vergelijken

10% Yezzer korting
Vergelijk kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een algemene regel is: minder risico lopen, brengt hogere verzekering kosten met zich mee. Een eigen risico van bijvoorbeeld zes maanden geeft een flink lagere premie dan een eigen risicotermijn van één maand. Een luxere arbeidsongeschiktheidsverzekering is vanzelfsprekend duurder. Houd dus niet alleen rekening met wat je graag zou willen, maar ook met welke premie je daar voor over hebt. Het liefst behoud je hetzelfde inkomen in geval van arbeidsongeschiktheid, maar is dat echt nodig? Is bijvoorbeeld een grote auto nog wenselijk, als deze niet meer voor werk nodig is?

Het is slim om voor jezelf een lijstje te maken met jouw persoonlijke vereisten en het bedrag dat jij maandelijks echt nodig hebt. Let hierbij op:

 • Het uitkeringsniveau bij arbeidsongeschiktheid. Houd rekening met andere inkomsten en eventueel het inkomen van een partner.
 • Het arbeidsongeschiktheidscriterium. Kies ervoor om een uitkering te ontvangen wanneer je je eigen beroep niet meer kunt uit oefenen of een aanvulling te ontvangen op eventueel ander werk.
 • Eigen risicotermijn. Als je met eigen middelen een bepaalde periode kunt overbruggen, dan kan je de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering verlagen.
 • Uitkeringsduur. Afhankelijk wanneer je pensioen in gaat. Let er op dat de duur van een arbeidsongeschiktheidsverzekering gemaximeerd kan zijn en dus loopt tot een bepaalde leeftijd.
 • Uitkering indexatie. Beslis zelf of de uitkering meestijgt met de algehele prijsstijging.
 • Uitsluitingsgronden. Bijvoorbeeld bij ziekten die voor of kort na het afsluiten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn ontstaan.
 • Dekking. Bepaalde arbeidsongeschiktheidsverzekeringen dekken bijvoorbeeld niet psychische klachten of bepaalde ziektes.
 • Extra diensten. Zoals de mogelijkheid om het verzekerde inkomen te verhogen gedurende de looptijd.

Kosten Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering verschillen per verzekering en persoon. Van groot belang voor de hoogte van kosten is de beroepsklasse waarin je valt. Verzekeraars onderscheiden vier beroepsklassen:

Beroepsklasse 1: kantoorwerkzaamheden: administratief, consultants, management etc.
Beroepsklasse 2: commerciële werkzaamheden, bijvoorbeeld een winkelier
Beroepsklasse 3: lichte handwerkzaamheden
Beroepsklasse 4: zware lichamelijke arbeid

Kosten Arbeidsongeschiktheidsverzekering fiscaal aftrekbaar

De betaalde premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Een voorbeeld berekening:

Bruto jaarinkomen is €45.000 en kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering (premie) zijn €2.500 per jaar. De inkomstenbelasting wordt dan niet geheven over €45.000, maar over €42.500 bruto inkomen per jaar. Er kan dus €2.500 x 42% = €1.050 afgetrokken worden van de premie, waardoor de werkelijke kosten voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering uitkomen op €1.450 per jaar.

Jouw kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering uitrekenen

Het is duidelijk hoeveel factoren van invloed zijn op de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De beste manier om erachter te komen op welke premie jij kunt rekenen, is zelf de vergelijking tussen verschillende verzekeraars te maken, gericht op jouw situatie.
 

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken

Vergelijk
aegonallianzamfasraverobovemijchubbdelta-lloydgeneraligoudse-verzekeringenklaverbladlondonmovirnnrialtoreaalunigarantvgzzurichheinfeld

"Online afsluiten ging soepel en ik werd goed begeleid"

Als ondernemer was ik op zoek naar een eerlijke arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zonder hoge bijkomende advieskosten. Het aanbod van Yezzer voor de AOV sloot hierbij perfect aan, met hun lage kosten uniek in de AOV markt. Het online afsluiten van de AOV ging soepel en snel en werd goed begeleid vanuit Yezzer. Na een paar maanden nog steeds erg tevreden met mijn keuze, met dank aan de transparante werkwijze van Yezzer.

Chris Boonstra


Veelgestelde vragen
 • Hoe gaat het Online AOV Advies?
 • Waarom zou ik een AOV afsluiten?
 • Wat kost een AOV?
 • Waarom zou ik een AOV afsluiten bij Yezzer?
 • Waarom zou ik een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?
 • Waarom heb ik een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Alle vragen ›
Yezzer uitgelicht in de pers door:
bnremercefwnu-zakelijksprout