Welke soorten AOV’s zijn er?

AOV

 

Je hebt drie soorten AOV’s; de traditionele, uitgeklede, en de collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook zijn er alternatieven voor een AOV zoals broodfondsen, een vangnet AOV, vrijwillig verzekeren via het UWV of de Woonlasten verzekering.

De traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt de meeste zekerheid voor continuïteit van je inkomen. Je krijgt een uitkering tot (maximaal) aan je pensioen als je arbeidsongeschiktheid wordt. Dit is de ‘duurste’ AOV, maar ook de meest complete vorm van verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Bij de uitgeklede arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je alleen gedekt tegen ernstige ziekten en/of ongevallen. Deze uitkering is beperkt (bijvoorbeeld vijf jaar) of er is sprake van eenmalige uitkering. De premie die je betaalt is wel een stuk lager.

De collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering lijkt het meest op de traditionele AOV, maar dan individueel met collectieve voorwaarden. De collectieve AOV is af te sluiten via een branche- of bij beroepsorganisaties voor zelfstandigen. Omdat deze AOV verzekering niet per se de beste hoeft te zijn, is er vaak sprake van een korting. Het nadeel is dat er meestal met één verzekeraar bepaalde afspraken zijn gemaakt, waarvan het dan de vraag is of deze bij jou past. Lees meer over arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandige

Bij een broodfonds spreekt een groep ondernemers met elkaar af dat zij elkaar helpen als één van hen ziek wordt. Als je ziek wordt, ontvang je van elk lid een schenking. Dit is geen verzekering, maar gaat op basis van solidariteit. Bij het broodfonds heb je maximaal twee jaar een uitkering. Een broodfonds is vooral geschikt voor ondernemers die niet terecht kunnen bij een verzekeraar.

De vangnet AOV is voor starters die nergens anders terecht kunnen om bijvoorbeeld medische redenen. De vangnet AOV is af te sluiten via een tussenpersoon bij een verzekeraar en je betaalt vaak een hogere premie. Deze AOV is tot 15 maanden na de startdatum van je bedrijf aan te vragen.

Bij het UWV kan je je vrijwillig verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid binnen 13 weken nadat je je bedrijf hebt opgestart. De premie is fors ten opzichte van de dekking dus deze optie is alleen aan te raden als je niet bij een verzekeraar terecht kan om bijvoorbeeld medische redenen.

Tot slot heb je de Woonlastenverzekeringen die je kan afsluiten bij enkele verzekeraars. Je moet dan wel in het bezit zijn van je eigen woning en voldoende hebben aan dekking van de woonlasten. Deze polis volstaat als je een partner hebt met voldoende daadkracht. Bij blijvende arbeidsongeschiktheid komt de uitkering na de dekkingsperiode te vervallen.

Bereken jouw AOV kosten

Heeft dit antwoord je geholpen?
Terug naar Veelgestelde Vragen

Yezzer uitgelicht in de pers door:
bnremercefwnu-zakelijksprout