Wat is een Broodfonds?

Het afdekken van jouw arbeidsongeschiktheidsrisico kan op verschillende manieren. Naast een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een verzekeraar kun je ook kiezen voor een Broodfonds. Maar wat is zo’n Broodfonds nou precies?

Start met AOV premies vergelijken!

114.628 ondernemers gingen je voor!

Broodfonds

Het afdekken van jouw arbeidsongeschiktheidsrisico kan op verschillende manieren. Naast een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een verzekeraar kun je ook kiezen voor een Broodfonds. Broodfonds is een product van de BroodfondsMakers. Yezzer biedt dit niet aan. Maar wat is zo’n Broodfonds nou precies?

Wat is een Broodfonds?

Een Broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening. Wie langdurig ziek is, krijgt na een maand ziekte van de anderen in zijn Broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Deze schenkingen duren maximaal twee jaar. Het gaat hierbij dus niet om een verzekeraar die uitkeert bij ziekte. Je steekt als ondernemer de koppen bij elkaar om uit te keren als iemand ziek raakt. Bij Yezzer bieden wij zo’n Broodfonds niet aan.

Broodfonds inleg

De hoogte van de inleg in een Broodfonds wordt samen met alle deelnemende ondernemers overlegd. Dat betekent dat het belangrijk is om eens in de zoveel tijd met elkaar samen te komen om te overleggen. Het samenkomen is niet alleen belangrijk om te overleggen over de inleg, maar ook om te weten naar wie je geld betaalt als er uitgekeerd moet worden. Om een uitkering te krijgen heb je namelijk geen doktersverklaring nodig, terwijl je dat wel nodig hebt bij een reguliere AOV. Het is duidelijk een fonds op basis van onderling vertrouwen. Ook de uitkering wordt bepaald op onderling vertrouwen. De hoogte van het bedrag dat je uitgekeerd wilt krijgen bij ziekte of invaliditeit bepaalt de hoogte van de ‘premie’ die je iedere maand in het fonds stopt.  

Alternatief AOV

Mensen vragen zich vaak of een Broodfonds een goed alternatief is voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het antwoord is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen wensen en behoeftes, maar het is wel goed om rekening te houden met de maximale tijd dat wordt uitgekeerd. Een Broodfonds keert namelijk maar maximaal 2 jaar uit. Dat betekent dat je, als je na 2 jaar nog steeds arbeidsongeschikt bent, zonder inkomen komt te zitten. Het verschilt per persoon of je dit risico wilt nemen en een broodfonds als alternatief voor een AOV wilt gebruiken. Wel is het zo dat tussen 95% en 99% van de gevallen een arbeidsongeschikte binnen twee jaar weer kan werken. Mensen die kiezen voor een Broodfonds als alternatief voor een AOV doen dit dan ook vaak, omdat zij ervan uitgaan dat zij weer aan het werk kunnen binnen twee jaar. 

Broodfonds ZZP

Maar is het als zzp'er nu wel of niet aantrekkelijk om mee te doen aan een Broodfonds? Dat ligt ook een beetje aan je leeftijd. Ben je jong en heb je fysiek geen zwaar beroep dan zal een Broodfonds sneller duurder uitkomen dan verzekeren. Dit komt doordat verzekeraars kijken naar je leeftijd, hoe jonger je bent, hoe lager de premie. Plus hoe lichter het beroep, hoe lager de premie. Heb je fysiek een zwaarder beroep en ben je 50+ dan is een Broodfonds een prima alternatief voor de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid. Daarom is het voor jonge mensen interessanter om een arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP te overwegen. Wil je direct alle opties vergelijken? Bij ons kun je ook direct de verzekering vergelijken.

Verschil Broodfonds en arbeidsongeschiktheidsverzekering

We weten inmiddels dat de maximale tijd van uitkeren bij een Broodfonds twee jaar is en dat dat een verschil is met een reguliere AOV. Maar wat zijn de verschillen tussen een Broodfonds en een AOV met een uitkeringsduur van 2 jaar? 

We hebben een paar verschillen op een rijtje gezet:

Broodfonds

Verzekeraar

Inleg niet aftrekbaar voor de belasting

Premie aftrekbaar voor de belasting

Uitkering netto

Uitkering bruto

Geen gezondheidsverklaring nodig

Wel een gezondheidsverklaring nodig

Administratiekosten € 10,- per maand

Administratiekosten €5,- (Yezzer.nl)

Kosten deelname € 225,-   

Kosten afsluiten AOV € 249,- (Yezzer.nl)

Mogelijk gedeelte terug van de inleg

Geen premierestitutie

 

Ook hebben we een voorbeeld voor je opgesteld:

Stel Henk administrateur (35 jaar) wenst € 1000,- netto in de maand te verzekeren wat zijn de kosten in 5 jaar bij een Broodfonds en wat bij a.s.r. .

Broodfonds:

  • Eenmalige kosten plus administratiekosten € 850,-

  • Inleg € 45,- x 60 maanden = € 2700,- - € 1000,- (schadelast 30 maanden uitkering binnen de deelnemers in 5 jaar)

  • Dan staat er aan het eind nog € 1700,- op zijn rekening

  • Totaal netto kosten € 1850,-

Dek jouw risico's af!

a.s.r. 2 jaar:

  • enmalige kosten Yezzer € 249,-

  • 5 jaar administratiekosten € 300,-

  • Premie voor een jaarlijks verzekerd bedrag van €13.303,- (€ 1000,- netto per maand).

  • Totale premie over deze 5 jaar € 2002,56 (bruto premie). Uitgaande van een belastingvoordeel van 40,15% komt de netto premie op  € 1200,-

  • Totale netto kosten € 1749,-