Als ondernemer kun je niet zonder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

11 januari 2018

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een onmisbare verzekering voor ondernemingen. Dit geldt ook voor kleine ondernemers en zzp’ers. Je bent namelijk verantwoordelijk voor schade aangericht aan anderen of aan bezittingen van anderen. Dit lijkt een behapbaar risico, maar het tegendeel kan waar zijn. Door aansprakelijkheid kunnen er schades veroorzaakt worden die je niet zelf kunt bekostigen. De schade kan namelijk in de honderdduizenden euro’s lopen.

Een aannemer kan door een klein foutje eenvoudig schade veroorzaken. Voor een schade van een paar tientjes heb je geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Deze kosten kun je zelf dragen. Het wordt een ander verhaal als de kosten veel hoger uitvallen. Dezelfde aannemer maakt een inschattingsfout en na de oplevering stort een deel van het gebouwde pand in. Een dergelijke claim loopt al in de duizenden euro’s. Het kan nog erger. Door het instorten loopt een inwoner zwaar letsel op waardoor de gedupeerde arbeidsongeschikt raakt. De financiële schade loopt in dat geval in de honderdduizenden euro's. 

 

Welke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heb je nodig?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is onder te verdelen in twee verschillende verzekeringsvormen, namelijk de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). De AVB geeft dekking tegen schade aangericht aan personen en spullen. Bij de BAV gaat het om vermogensschade. Bijvoorbeeld: een accountant maakt een foute berekening waardoor er financiële schade ontstaat voor een klant. Bij Yezzer vergelijk je ook makkelijk beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor accountants, en andere beroepen.

 

Wat zijn de gevolgen als je niet verzekerd bent?

Bij schade moet de verantwoordelijke hiervoor betalen. Ondernemers die  geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben, draaien zelf voor de schade op. Een forse claim kan zorgen voor een faillissement van de onderneming. Afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming kan zelfs een persoonlijk faillissement volgen. Bijvoorbeeld een zzp’er kan ook privé aansprakelijk gesteld worden voor een zakelijk veroorzaakte schade. Ook voor jouw privéleven is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dus een belangrijke verzekering.

 

Schade aanrichten kan iedereen overkomen

Een zzp’er in de bouw heeft een grotere kans op het veroorzaken van schade in vergelijking met een ICT’er die zich in laat huren als zzp’er. Dat klopt inderdaad, maar dat maakt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor de ICT’er niet overbodig. Daarnaast is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een ICT'er ook geen slecht idee. Met de kleinere kans op schade wordt wel rekening gehouden bij de premiestelling. Beroepen met een geringe kans op schade aan anderen, kunnen zich goedkoper verzekeren. 

 

Bijvoorbeeld het per ongeluk laten vallen van een kopje koffie op een laptop van een ander is te claimen op deze verzekering. Maar voor de grote omvangrijke schadeclaims is de verzekering echt noodzakelijk. Eén moment niet opletten, en een foutje kan het einde van jouw onderneming betekenen. Loop daar geen risico mee.

 

Wil je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?Klik dan hier om bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen te vergelijken en af te sluiten.

 

 

Liever jezelf verzekeren voor beroepsfouten? Klik dan hier om beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen te vergelijken en af te sluiten.Yezzer uitgelicht in de pers door:
bnremercefwnu-zakelijksprout