Advieskosten AOV kunnen voordeel opleveren

10 april 2014

De overheid zet zich de afgelopen jaren in voor het transparanter maken van financiële producten en bijbehorende kosten. Om die reden is op 1 januari 2013 een provisieverbod ingegaan, dat ook geldt bij het afsluiten van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Welke gevolgen heeft dit nu in de praktijk?

De overheid zet zich de afgelopen jaren in voor het transparanter maken van financiële producten en bijbehorende kosten. Om die reden is op 1 januari 2013 een provisieverbod ingegaan, dat ook geldt bij het afsluiten van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Welke gevolgen heeft dit nu in de praktijk?

Afsluitkosten en advieskosten AOV
Verzekeraars dragen niet langer een ‘onzichtbaar’ bedrag af aan tussenpersonen. Dat er een provisieverbod geldt, betekent echter niet dat er geen kosten verbonden zijn aan het afsluiten van een AOV. Afsluitkosten en advieskosten AOV hebben de plek van provisies ingenomen. Op het eerste gehoor klinkt dat als hetzelfde, maar er is een wezenlijk verschil. Ze zijn specifieker, zodat je precies weet waar je voor betaalt wanneer je een AOV afsluit.

De eerstgenoemde kosten, de afsluitkosten, zijn puur en alleen de kosten voor een partij of persoon die voor je bemiddelt om de AOV af te sluiten. Hierbij speelt dus geen adviescomponent, maar gaat het om het aangaan van de AOV. Deze manier van werken gaat in de branche door onder de naam ‘execution only’. Wees je ervan bewust dat de zorgplicht van de tussenpersoon dan anders ligt dan bij een adviesrol.

 

De laagste AOV afsluit- en advieskosten?  Maak gebruik van Yezzer!

 

Eerlijk advies
Win je liever advies in van een professional voordat je een AOV afsluit, dan betaal je logischerwijs advieskosten voor een AOV. Dit maakt het proces een stuk formeler, waarbij er mogelijk met een contract wordt gewerkt voor het adviestraject en de adviseur een rapport opstelt om het advies helder over te brengen. Een goede adviseur scant de markt, bekijkt alle relevante opties en zorgt ervoor dat er een optimale AOV wordt afgesloten.

Het idee achter deze constructie is dat de specialist alleen door jou betaald wordt, geen belang heeft bij welk product je kiest en zo een eerlijk advies geeft. Zijn advies, en daarmee de advieskosten AOV, is immers het enige waar hij aan verdient, de vermeende één-tweetjes met verzekeraars moeten tot het verleden behoren. De nadruk bij het afsluiten van een AOV en andere verzekeringen wordt ook gelegd op de zorgplicht van adviseurs. Het is hun taak ervoor te zorgen dat klanten geen AOV afsluiten die niet goed voor hen is, of die ze niet begrijpen.

Advieskosten AOV verdienen zichzelf terug
De hoogte van de kosten van het adviseren over en het afsluiten van een AOV, verschillen per tussenpersoon. Als klant is het daarom goed om niet alleen AOV’s te vergelijken, maar ook de advieskosten AOV die tussenpersonen je rekenen. Zoals over boekhouders wel wordt gezegd dat de goede zichzelf terugverdienen is dat bij andere financiële adviseurs ook het geval. Zeker aangezien je nu duidelijkheid mag vragen over kosten en besparingen bij het afsluiten van een AOV.

Benieuwd wat een Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kost? Vergelijk Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Ben je ZZP'er en ben je op zoek naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP? Ga dan naar arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP voor meer informatie. Of ga direct naar arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP vergelijken om eenvoudig te zien welke arbeidsongeschiktheidsverzekering het beste bij je past.