Wet op arbeidsongeschiktheidsverzekering

Heb jij een goede update nodig over de wet op arbeidsongeschiktheidsverzekering? Lees hieronder alles wat je moet weten.

Vergelijk AOV's

 • asr
 • reaal
 • nn
 • deamersfoortse
 • aegon
 • hdi
 • arag
 • aig
 • das
 • hiscox
20.000 + Ondernemers doen al mee
€ 100,- wat je gemiddeld bespaart
8.1 Is de gemiddelde beoordeling

Wet op arbeidsongeschiktheidsverzekering

Benieuwd naar de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)? De wet werd op 18 februari 1966 van kracht en is er speciaal voor werknemers. Het is een Nederlandse wet waar je als ZZP-er helaas geen gebruik van kunt maken. Vanwege die wet voor werknemers is het als zelfstandige belangrijk om zelf voor een alternatief te zorgen, bijvoorbeeld met een individuele polis.

Op 29 december 2005 werd de WAO opgevolgd door de WIA, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Ook die wet is er voor werknemers in Nederland, waardoor je daar als zelfstandige helaas geen gebruik van kunt maken. Alleen als je als werknemer in loondienst arbeidsongeschikt raakt kun je hier gebruik van maken om aanspraak te maken op een uitkering.

Binnen de collectieve verzekering voor werknemers is er geen sprake van advieskosten, omdat het niet nodig is om een eigen polis af te sluiten. Werknemers zijn verplicht verzekerd op basis van collectiviteit. Voor ZZP-ers werkt dat anders, omdat je een individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering af dient te sluiten.

Ontmoet een paar van onze tevreden klanten

christian
Christian de Kriek Publieke Verandering
“Ondanks de lage kosten wordt je goed en vooral erg snel geholpen. ”
michelle
Michelle Rozenhart HONDERD80
“Het aanvragen van mijn verzekeringen was met Yezzer zo geregeld. Goed advies en plezierig persoonlijk contact, waarin ik geen nummer, maar een ondernemer ben.”
chris
Chris Boonstra Brilliant Classics
“Het aanbod van Yezzer sloot perfect aan, met hun lage kosten uniek in de markt. Het online afsluiten ging soepel en werd goed begeleid.”

Doe ook de vergelijking

Binnen 3 minuten gedaan

Wat zijn de voordelen van Yezzer?

 • Yezzer is volledig onafhankelijk (dus ruime keus)
 • Speciaal gericht op ondernemers
 • Snel en makkelijk online geregeld 
 • Extra's als toegang tot trainingen en events 

Hoe werkt het?

 1. Vul je gegevens in, dit neemt 2 minuten
 2. Krijg direct een overzicht van premies
 3. Kies, met ondersteuning van ons, jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering en sluit online af

Over Yezzer

Verzekeren is vaak ingewikkeld en duur. Zeker voor ondernemers. Yezzer vindt dat dit anders moet. Door online te werken (met het persoonlijke contact), onafhankelijk (dus ruime keus) en vanuit een collectief (samen staan we sterker tegenover de verzekeraars). Het kan daardoor betaalbaarder en makkelijker. Yezzer is opgezet door ondernemers voor ondernemers.

Meer informatie

Wat is de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt nog regelmatig aangehaald, ook al is het inmiddels een achterhaalde verzekering. De WAO is sinds 2005 niet meer van toepassing, omdat we sindsdien gebruik maken van de WIA. Wel is het nog steeds een term die we regelmatig tegenkomen, wanneer het gaat over de arbeidsongeschiktheid van werknemers.

In het verleden was er voor zelfstandigen een alternatief voor de WAO beschikbaar. Het ging om de WAZ, de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen. Op die manier waren ook zij verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, anders dan nu het geval is. Het ging om een collectieve verzekering, om ook hun inkomen te dekken op het moment dat ze arbeidsongeschikt raakten. Die wet is uiteindelijk afgeschaft, waardoor het op dit moment niet meer mogelijk is om daar als zelfstandige gebruik van te maken.

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken en afsluiten

Wil je als ZZP-er gebruik maken van een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Je hebt dan niet te maken met de WAO en ook niet met de WIA. Bovendien kun je geen gebruik meer maken van de WAZ die er in het verleden was. In plaats daarvan dien je een individuele AOV af te sluiten.

Je kunt online de arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken en afsluiten, waarmee je jouw inkomen verzekert. Voorkom op die manier dat je te maken krijgt met grote financiële tegenslagen, als je arbeidsongeschikt raakt. Steeds meer zelfstandigen ontdekken het belang van deze verzekering en de scherpe premie waarvoor ze die kunnen afsluiten. Wij helpen je graag in kaart te brengen welke verzekeringen er zijn en hoe je die online kunt vergelijken.

Meer weten over de wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Gebruik net als duizenden andere ondernemers zoals jij onze vergelijker bovenaan de pagina. En heb je vragen of wil je de polis meteen afsluiten? Bel ons op nummer 088 939 2520 of stuur een e-mail naar verzekeringen@yezzer.nl.