Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV), waarom is het nu écht belangrijk?

21 maart 2019


Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die we de laatste tijd steeds vaker naar voren zien komen. Maar wat is een BAV nu eigenlijk? En waarom kan het voor jou als ondernemer zo belangrijk zijn? Bekijk hier de 4 belangrijkste punten waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geen overbodige luxe is!

Iedere zakelijke ondernemer is een mens en ieder mens kan fouten maken. Deze fouten kunnen kleinschalig zijn, maar kunnen toch een grote impact achterlaten op zowel de ondernemer als de betrokkenen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voornamelijk interessant voor de ondernemers met een beroep waarbij advies een belangrijke rol speelt.

Dankzij de BAV hoeft een ondernemer zich minder zorgen te maken op het moment dat er een schade ontstaat. Deze zorgen willen wij bij de ondernemers weghalen, zodat een ondernemer zich compleet kan focussen op het uitvoeren van zijn eigen werkzaamheden.

In deze blog lichtten we de 4 belangrijkste punten toe waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering absoluut geen overbodige luxe is!
 

Dekking tegen beroepsfouten

Veel ondernemers denken dat zij genoeg hebben aan enkel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering(AVB), dit is niet altijd het geval. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is gericht op zaak- en letselschade, oftewel materiele en lichamelijke schade. Denk hierbij aan een kop koffie die je over het pak van je klant laat vallen of je laat een klant per ongeluk struikelen waardoor hij/zij lichamelijk letsel oploopt.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering daarentegen zorgt ervoor dat je gedekt wordt voor een fout die je maakt tijdens het uitoefenen van je beroep. Vanuit sommige beroepen is het een verplichting om over deze verzekering te beschikken, denk hierbij aan bijvoorbeeld een advocaat, accountant of financieel adviseur. Binnen deze beroepen staat het geven van advies centraal.

Daarnaast kan het zijn dat een opdrachtgever een ondernemer verplicht om over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te beschikken voordat de ondernemer een opdracht mag of kan uitvoeren. Een verdere toelichting wordt gegeven in het volgende punt.  

We kunnen concluderen dat voornamelijk in beroepen waar er advies wordt gegeven een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heel belangrijk is. Maar aan welke fouten kun je nu bijvoorbeeld precies denken?

 • Een fout advies aan een opdrachtgever waardoor het bedrijf schade lijdt;
   
 • Door een foute berekening kunnen werkzaamheden niet meer doorgaan;
   
 •  Je ziet belangrijke data over het hoofd waardoor plannen vertraging oplopen en er vertragingskosten ontstaan.
   

BAV vereist vanuit opdrachtgever 

Veel opdrachtgevers eisen tegenwoordig van een opdrachtnemer dat zij voorafgaand het uitvoeren van de werkzaamheden beschikken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Waarom vragen zij dit? De reden hiervan is heel simpel, op het moment dat jij een fout maakt, word de schade eerst verhaalt op de opdrachtgever. De opdrachtgever verhaalt deze schade daarna op jou als ondernemer. Hierbij beschermen zij tevens hun eigen positie door ervoor te zorgen dat zij niet zelfstandig aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Afhankelijk van jouw beroep en branche kan het per opdrachtgever verschillen of het een vereiste is.
 

Bescherm je financiele positie met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering 

Ja, maar.. het risico is toch heel klein… Dat kan!, maar de impact van een fout tijdens het uitoefenen van je beroep kan enorm zijn. Door het afdekken van dit risico zorg je ervoor dat jouw bedrijf niet een enorme financiële klap krijgt. Afhankelijk van onder andere jouw rechtsvorm wordt de impact van een schadeclaim bepaald. Wat is nu het verschil?
 

 • Heb jij een eenmanszaak of ben je een vennoot binnen een CV of VOF?

Dan wordt jij zowel voor je onderneming als privé aansprakelijk gesteld voor een fout tijdens het uitoefenen van je beroep;

 • Heb jij een besloten vennootschap? (BV)

Dan wordt in eerst instantie jij als directie aansprakelijk gesteld bij een claim. Onder bepaalde voorwaarden zou het kunnen zijn dat jij dan ook privé aansprakelijk kan worden gesteld.

Hoe je het ook wendt of keert, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering blijft belangrijk voor jou als ondernemer.
 

Een privé verzekering biedt geen dekking tijdens je werk 

Een van de meest gemaakte fouten van ondernemers is de aanname dat een privé aansprakelijkheidsverzekering je dekt tijdens het uitoefenen van je beroep. Dit is absoluut niet het geval! Zodra jij werk gerelateerde activiteiten verricht, al is het de administratie van jouw buurman, dan kun je aansprakelijk worden gesteld voor bijvoorbeeld een fout in de administratie of een verkeerd advies. Hiervoor ben jij niet gedekt met jouw particuliere verzekering.

 

Wij zorgen er graag voor dat jij snel en gemakkelijk vergelijkingen kan doen via onze website voor onder andere een BAV die het best op jouw wensen en bedrijf aansluit, zodat ook jij in het bezit bent van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Bekijk hier wat de kosten zijn van een BAV voor jou, via deze vergelijking.