Komt er een verplichte AOV?

4 juni 2019

 

De verplichte AOV voor ondernemers lijkt nu echt te komen. De politieke partijen zijn er nu met het nieuwe pensioenakkoord over eens. Het wel of niet verplicht stellen van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor Nederlanders die niet binnen het sociale stelsel tegen arbeidsongeschiktheid verzekerd zijn was lang een discussie, maar nu lijkt de verplichte AOV te komen. Wat zijn de voordelen en de nadelen van een verplichte AOV?

 

Geen AOV een maatschappelijk probleem?

Maar 22% (bron:CBS) van de zelfstandigen is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dit kan een maatschappelijk probleem worden. Als onverzekerde zelfstandigen arbeidsongeschikt raken, verliezen ze hun inkomen. Tot een bepaalde grens moeten ze eerst spaargeld en zelfs de overwaarde in het huis opmaken. Daarna bestaat er pas recht op een bijstandsuitkering. Dit wordt betaald vanuit de Nederlandse schatkist.

 

Hoe gaat een verplichte AOV eruit zien?

Dat is nog niet helemaal duidelijk. De PvdA pleitte voor een basisverzekering speciaal voor zzp’ers. De SP pleitte voor de WIA voor zelfstandigen waarmee ze gelijk gesteld worden met werknemers. De ChristenUnie wilde een verplichte verzekering met een wachttijd van acht weken. Zo hebben alle voorstanders van een verplichte AOV wensen. Bepaalde branches hebben ook weer specifieke eisen. In hoeverre de plannen concreet zijn is nog niet duidelijk en er moet nog veel gebeuren voor een goed dichtgetimmerd plan.

 

Wat zijn de voordelen van een verplichte AOV?

Door een verplichte AOV wordt een AOV goedkoper, en dus wordt het verzekeren goedkoper voor de groep die nu wel al een AOV heeft. De belastingbetaler wordt ook niet meer opgezadeld met het probleem, want arbeidsongeschikte zelfstandigen hoeven niet meer bij de gemeente aan te kloppen voor een bijstandsuitkering. Een verplichte AOV heeft tot gevolg dat zzp’ers een hoger tarief moeten rekenen aan de opdrachtgevers. Dit zorgt er weer voor dat bedrijven met personeel beter kunnen concurreren tegen zzp’ers.

 

Wat zijn de nadelen van een verplichte AOV?

Een verplichtstelling is voor veel zzp’ers te kort door de bocht. Er zijn zelfstandigen die noodgedwongen zzp’er zijn. Van deze groep kun je niet verwachten dat ze geld beschikbaar hebben om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Daarnaast is er ook nog een groep die een inkomen verdient op bijstandsniveau. Deze groep is dus niet te verzekeren. Tot slot zijn er ook deeltijd zzp’ers. Zij zijn niet volledig van de inkomsten als zzp’er afhankelijk. Logisch dat zij de noodzaak om zich te verzekeren niet zien.

De vraag is dus hoe de verplichte AOV eruit gaat zien en of het wel zinvol is. In het verleden bestond deze al (WAZ) maar is toen afgeschaft omdat dit geen succes was. Ook willen veel ondernemers juist zelf de keus kunnen maken om wel of geen AOV te nemen.

Ben je ZZP'er en op zoek naar een AOV ZZP? Ga dan naar arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP voor meer informatie. Of ga direct naar arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP vergelijken om te zien welke AOV het beste bij jou past.

Benieuwd welke AOV’s er zijn en eens vrijblijvend vergelijken? Hier kan je AOV’s vergelijken.

 Yezzer uitgelicht in de pers door:
bnremercefwnu-zakelijksprout