Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor de VOF

1 juli 2024


Slaan jij en je zakenpartner de handen ineen om samen een bedrijf op te starten? Een vorm waarin je dit kunt doen is door een vennootschap onder firma (vof). Met één of meer partners draag je de verantwoordelijkheid over alles wat er vanuit het bedrijf wordt uitgevoerd. Hierin zijn beroepsmatige fouten een reële kans. Daarom is het essentieel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) voor de vof af te sluiten. Lees hier meer over de BAV en wat onze specialisten voor jouw vof kunnen betekenen.

Wat betekent een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een vof?

Word je al dan niet terecht aansprakelijk gesteld voor een fout die financiële gevolgen heeft voor het bedrijf? Denk aan het maken van een calculatiefout of het onbedoeld verstrekken van onjuist advies aan een klant. Dan kan je een beroep doen op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering die je voor jouw vof hebt afgesloten. Voor sommige beroepen is een BAV verplicht of wordt deze verplicht gesteld door een opdrachtgever of beroepsorganisatie.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt namelijk bescherming tegen de financiële schade waarvoor jij aansprakelijk wordt gesteld na het maken van een beroepsfout vanuit de vof. De verzekering biedt dekking tegen ‘zuivere vermogensschade’ evenals eventuele kosten voor juridisch verweer, wettelijke rente en bereddingskosten. Zeker als je onder een vof samenwerkt met één of meer zakenpartners, is het aan te bevelen om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Naast de BAV is het verstandig om als ondernemer ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) af te sluiten. Met een (AVB) ben je gedekt tegen zaak- of letselschade die je veroorzaakt bij een ander tijdens werk, bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk eigendommen van een klant of een ander bedrijf beschadigt.

Wat wordt wel en niet gedekt door de BAV?

Wanneer je aansprakelijk wordt gesteld voor een beroepsfout en geconfronteerd wordt met de nadelige gevolgen ervan, is het goed voor te stellen dat je de schadeclaim zo snel mogelijk met je klant wilt oplossen. Wil je een beroep doen op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor je vof, dan is het belangrijk te weten welke claims wel en niet onder de dekking van de BAV vallen. Let wel op, de voorwaarden voor vergoeding zijn per verzekeraar verschillend en kosten moeten altijd vooraf worden afgestemd met de verzekeraar. Onderstaande kosten vallen onder de dekking:

 • vermogensschade na beroepsfout
 • juridische verdediging
 • strafrechtprocedure en rechtsbijstand
 • voorkomen of verminderen van schade door bereddingskosten
 • schaderegeling
 • vaststelling van aansprakelijkheid

Bij een van de volgende fouten of ongelukken kun je als vof geen beroep doen op de BAV. Voor sommige zaken kun je wel een claim indienen bij een andere verzekering:

 • letsel- of materiële schade (dit valt onder de AVB)
 • eigen schade als gevolg van vermogensschade aan derden
 • schade door opzet of roekeloosheid
 • schade ontstaan en geclaimd buiten de looptijd van de BAV
 • een fout die je maakt als bestuurder (dit valt onder de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering)
 • vermogensdelicten als fraude of diefstal

Verschillende verzekeringen vergelijken

Iedere verzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden vastgesteld. Wil je voor jouw vof een verzekering afsluiten, dan raden we je aan de premies van beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen te vergelijken. Dit kan je eenvoudig via onze website doen. Direct afsluiten kan ook. Onze specialisten kunnen je ook helpen een geschikte BAV te vinden die bij jou past.

Voorwaarden per verzekeraar

Bedenk bij het vergelijken van de verschillende BAV’s welke van de volgende zaken per aanbieder van toepassing zijn op jouw onderneming. Dit geldt niet alleen als je samen met een zakelijk partner een vof hebt, ook als zzp’er zul je belang hebben bij de juiste BAV.

 • Welke risico’s worden gedekt? Denk aan dekking voor fouten, nalatigheden en claims van derden.
 • Wat zijn de kosten voor de premies en hoe worden deze bepaald?
 • Wat zijn de algemene voorwaarden inclusief beperkingen/uitsluitingen?
 • Hoe verloopt het aanvraagproces en welke documenten moet je indienen?
 • Hoe is de klantenservice en de klanttevredenheid?
 • Zijn er aanvullende dekkingen beschikbaar? Denk aan dekking voor bedrijfsaansprakelijkheid, cyberaansprakelijkheid of rechtsbijstand.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor vof afsluiten?

Een fout is menselijk en kan altijd gemaakt worden. Ook op zakelijk gebied kan dit gebeuren. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt de vof bescherming waar je samen met je zakenpartner(s) voordeel van hebt.


Wil je een BAV afsluiten? Bij Yezzer kun je online beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken, zodat je er in een paar stappen achterkomt welke BAV het beste bij jouw bedrijf past.