Kosten arbeidsongeschiktheids-verzekering

Bij het afsluiten van een AOV, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn. Lees verder voor meer informatie over de AOV kosten en sluit direct online je arbeidsongeschiktheidsverzekering af.

Start met AOV premies vergelijken!

110.993 ondernemers gingen je voor!

asr
allianz
klaverblad
movir
aegon
avero-achmea
goudse

Voordelen met Yezzer

  • Yezzer is volledig onafhankelijk (dus ruime keus)
  • Snel en makkelijk online geregeld
  • Speciaal gericht op ondernemers
  • Extra's als toegang tot trainingen en events
Vergelijk AOV's

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een belangrijke verzekering voor ondernemers, omdat het je beschermt tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid. Maar wat zijn de kosten van een AOV? De premie van een AOV kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren.

Welke factoren hebben invloed op de kosten van jouw AOV?

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering hangen samen met een aantal factoren, waaronder:

  • Leeftijd en beroepsklasse
  • Verzekerd deel van het inkomen
  • Eigen risico binnen de verzekering
  • Einddatum van de verzekering
  • Eventuele indexering van dekking en uitkering
  • Type arbeidsongeschiktheid

Leeftijd en beroepsklasse

Het type beroep dat je uitoefent, heeft invloed op de kosten van je AOV. Veilige beroepen zoals copywriter hebben doorgaans lagere premies, terwijl risicovollere beroepen zoals bouwvakker hogere premies hebben.

Verzekerd deel van het inkomen

Bij het afsluiten van een AOV bepaal je zelf welk percentage van je inkomen je wilt verzekeren. Kies je er bijvoorbeeld voor om 80% van je inkomen te laten verzekeren, dan betaal je maandelijks een hogere premie. Als je een partner hebt met een goed inkomen, kan het voordelig zijn om een lager percentage te verzekeren. Laat je 50% van je inkomen verzekeren, dan bespaar je al flink op je premie.

Eigen risico binnen de verzekering

Een andere manier om je AOV kosten per maand te verlagen is door te kiezen voor een eigen risico binnen een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Heb je genoeg spaargeld om een aantal maanden zonder uitkering door te komen? Dan kun je kiezen voor een eigen risico. De verzekeraar hoeft jou minder snel geld uit te keren waardoor je premie veel lager uitvalt. Zorg er wel voor dat je genoeg spaargeld hebt om die periode te overbruggen. 

Einddatum van de verzekering

Bij het afsluiten van een AOV kies je zelf tot wanneer je een uitkering wilt ontvangen als je arbeidsongeschikt raakt. Je kunt de verzekering laten doorlopen tot je pensioenleeftijd of ervoor kiezen om deze eerder te laten stoppen. Laat je je verzekering eerder stoppen, dan betaal je maandelijks een lagere premie. Zet je je AOV voor je pensioenleeftijd stop, dan moet je onthouden dat je de laatste jaren zelf moet zorgen voor een vorm van inkomen. 

Eventuele indexering van dekking en uitkering

Wil je voorkomen dat je verzekerde bedrag en je uitkering ieder jaar een stukje minder worden? Dan kun je je dekking en uitkering laten indexeren. Dit betekent dat ze meestijgen met de inflatie. Houd er rekening mee dat hierdoor je premie iets hoger is en de kosten voor een AOV ook iets toenemen.

Type arbeidsongeschiktheid

Je kunt aangeven welk soort werk je bereid bent te accepteren als je arbeidsongeschikt raakt. Als je ervoor kiest om alle soorten werk te accepteren, is je premie lager dan wanneer je alleen je huidige beroep of passend werk wilt doen. Op deze manier heb je zelf invloed op de kosten van een AOV en de hoogte van je maandelijkse of jaarlijkse premie.

Gemiddelde AOV kosten

Diverse factoren beïnvloeden dus de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze zijn afhankelijk van jouw situatie en bepaalde keuzes die je maakt. Hiermee heb je tot bepaalde hoogte invloed op de kosten van jouw AOV. Maar, dit betekent niet dat je je premie zo laag mogelijk kunt inzetten om zo een goedkope AOV af te sluiten. Doordat er zoveel factoren van invloed zijn op de kosten van je AOV, is het lastig te zeggen wat de gemiddelde kosten van jouw AOV zullen zijn.

Wil je een duidelijk beeld van de gemiddelde AOV kosten per maand? Check dan onze arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vergelijker

Gemiddelde AOV ZZP’ers kosten

Alle factoren maken het moeilijk om de gemiddelde kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers te bepalen. Om een klein inzicht te krijgen in de kosten van een AOV voor ZZP’ers, is er een voorbeeld situatie uitgeschreven. 

Een ZZP’er betaalt gemiddeld zo’n € 3.000,- per jaar aan premie, wat neerkomt op € 1,56 per uur bij een 40-urige werkweek. Als je jouw uurtarief daarmee verhoogt, verdien je de premie meteen terug. Mocht er dan iets gebeuren waardoor je arbeidsongeschikt raakt, dan weet je zeker dat je goed gedekt bent. Als je je premie zo doorrekent per uur dat je werkt, valt het toch vaak lager uit dan je denkt. 

Wat kost het afsluiten van een AOV?

Er gaan ook kosten gepaard met het afsluiten van een AOV. We hebben het hier over advies-, bemiddelings- en provisiekosten. Hieronder geven we meer uitleg over deze kosten.

Bemiddelingskosten AOV 

Of de bemiddelingskosten aftrekbaar zijn, is een vraag die we vaak te horen krijgen. Het antwoord op deze vraag bestaat uit twee delen, namelijk een persoonlijk deel en een bedrijfsmatig deel.

Wat betreft persoonlijke aspecten, zijn de bemiddelingskosten of advieskosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet fiscaal aftrekbaar. Gelukkig is er ook goed nieuws: de premie van de AOV is wel aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Provisiekosten AOV

In 2013 er is een provisieverbod gekomen voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Dit betekent dat verzekeraars voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen de bemiddelaars geen vergoeding meer mogen verstrekken. Je hebt dus geen provisiekosten meer. Bij Yezzer kan je zelf je arbeidsongeschiktheidsverzekering online vergelijken en afsluiten, waardoor je geld bespaart op je maandelijkse premie.

Is een AOV verplicht?

Vooralsnog is een AOV niet verplicht, maar er komt een verplichte AOV voor ZZP'ers. Het doel van de verplichte AOV is schijnzelfstandigheid tegen te gaan en ZZP'ers beter sociaal te beschermen. Men verwacht dat de wetgeving voor de verplichte AOV uiterlijk in 2025 wordt aangenomen. De daadwerkelijke invoering zal echter waarschijnlijk niet plaatsvinden voor 2027 of zelfs mogelijk 2029. Ondernemers die al een AOV hebben, wordt geadviseerd deze te behouden en de mogelijkheid van de opt-out regeling te onderzoeken. Het wordt aanbevolen voor ondernemers zonder AOV om niet onverzekerd rond te lopen en alvast een AOV af te sluiten.

Start met AOV premies vergelijken!

110.993 ondernemers gingen je voor!