Waarom stijgen de zorgpremies elk jaar opnieuw?

19 december 2018

De Nederlandse zorg is goed maar complex. Daarom delen we in deze mini-blogreeks de in's en out's van zorgverzekeringen en overstappen. Per blog behandelen we één onderwerp. Zo snap je dit jaar eindelijk waar je op moet letten tijdens het overstappen (of nouja, in ieder geval ietsje meer...)!

In Blog 4 leggen we uit waarom de zorgpremies in 2019 stijgen.

Eén voor allen, allen voor één

Het Nederlandse zorgstelsel is een solidariteitsbeginsel. Het kan zijn dat je het hele jaar premie betaalt zonder dat je gebruik maakt van je zorgverzekering. Zo worden de zorgkosten door iedereen gedragen en ontvangen zieke mensen de juiste zorg.

Waarom stijgen de zorgkosten opnieuw?

De zorgkosten in Nederland stijgen al jaren. Ook in 2019 is dit weer het geval. Eén van de oorzaken hiervoor is vergrijzing; doordat mensen ouder worden, neemt het zorggebruik toe. De zorgkosten stijgen ook omdat de kwaliteit van zorg steeds beter wordt. Bijvoorbeeld door betere behandelingen en technologieën. Daardoor worden we ouder en maken we dus langer gebruik van de zorgfaciliteiten.

De reserves zijn op

De zorguitgaven hebben ook invloed op de zorgpremie. Stijgen de zorgkosten, dan kan het zijn dat ook de premies stijgen. Maar de premies hoeven niet altijd te stijgen als de zorgkosten dat doen. Bijvoorbeeld wanneer de overheid besluit om extra bij te dragen aan deze zorgkosten. Het eigen risico heeft over het algemeen ook een dempend effect op de zorgpremie. Stijgt het eigen risico, dan stijgt de zorgpremie vaak minder hard. Ten slotte kunnen zorgverzekeraars ervoor kiezen om hun reserves aan te spreken. Echter zijn de meeste reserves de afgelopen jaren opgeraakt en veel verzekeraars zijn daardoor genoodzaakt hun premies in 2019 te verhogen.

Zo kan je jouw premie verlagen

Gaat jouw premie aankomend jaar ook omhoog? Vergelijk dan eens wat je kan besparen via ons collectief voor ondernemers! Met Yezzer kan je namelijk bij 11 zorgverzekeraars korting krijgen. Vergelijk en sluit makkelijk af! En oh ja: wij regelen natuurlijk de overstap voor je.

Wil jij de ultieme tips om te besparen op je zorgpremie? Hou deze pagina dan in de gaten voor meer blogartikelen!

 Yezzer uitgelicht in de pers door:
bnremercefwnu-zakelijksprout