Ondernemers kunnen besparen op de zorgverzekering

9 november 2016

Eén keer per jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekering, namelijk per 1 januari. Ook zijn sommige aanpassingen in deze verzekering alleen door te voeren per deze datum. Het is aan het eind van het jaar dus weer opletten. Je kunt nu voorkomen dat je volgend jaar teveel gaat betalen voor de zorgverzekering. Hoe je kunt besparen, leggen wij graag uit.

 

Hoe ben je nu verzekerd?

Stap één is om vast te stellen hoe je nu verzekerd bent. Dit is belangrijk, want je moet wel weten hoe je volgend jaar verzekerd moet zijn. Heb je nu een aanvullende zorgverzekering naast de verplichte basisverzekering? Informeer bij jouw verzekeraar hoeveel je gebruik hebt gemaakt van deze aanvullende dekking. Heb je de afgelopen jaren niets geclaimd? Kun je de aanvullende verzekering dan niet beter beëindigen? Hierbij moet je wel rekening houden met jouw dagelijkse werkzaamheden. Ondernemers die bijvoorbeeld een grotere kans hebben op rugklachten moeten voorzichtig zijn met het beëindigen van aanvullende verzekeringen waarin fysiotherapie meeverzekerd is.

 

Overstappen naar een andere verzekeraar

Vanaf half november maken alle zorgverzekeraars de zorgpremie voor volgend jaar weer bekend. Je krijgt automatisch een verlengingsvoorstel van jouw verzekeraar thuisgestuurd. Vergelijk deze om te kijken of je niet te duur verzekerd bent. Overstappen is zeer eenvoudig en kan jou tientallen euro’s per maand besparen. Als ondernemer kun je profiteren van een collectiviteitskorting. Daarover later meer.

 

Eigen risico verhogen

Ben je tevreden met je zorgverzekeraar en claim je niet of nauwelijks? Misschien is een verhoogd eigen risico iets voor jou. Voor de zorgverzekering geldt er in 2017 een eigen risico van €385. Dit betaal je als je bijvoorbeeld wordt opgenomen in het ziekenhuis. De eerste €385 van 2017 betaal je zelf en het resterende bedrag betaalt de verzekeraar. Als je toch geen medische kosten maakt, kun je ook overwegen om het eigen risico te verhogen met minimaal €100 en maximaal €500. Dit geeft jou een besparing op de premie. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts ben je geen eigen risico over verschuldigd. Als je wordt doorgestuurd naar een specialist in het ziekenhuis, gaan deze kosten wel ten laste van je eigen risico.

 

Kiezen voor een goedkopere verzekeringsvorm

Ruwweg zijn zorgverzekeringen onder te verdelen in drie vormen, namelijk:

·         Restitutieverzekering – volledige keuzevrijheid naar welke zorgverlener je gaat. De nota schiet je eerst voor en kun je declareren bij de verzekeraar;

·         Naturaverzekering – De zorgverzekeraar beperkt je keuzevrijheid. Voor medische behandelingen word je gestuurd naar door de verzekeraar gecontracteerde zorgverleners. De nota van de zorgverlener wordt rechtstreek naar de verzekeraar gestuurd;

·         Combinatieverzekering – Dit is een combinatie van de restitutieverzekering en de naturaverzekering.

 

De restitutieverzekering is de duurste verzekeringsvorm. Je kunt besparen door over te stappen naar een naturaverzekering. Het gaat vaak niet om grote besparingen, maar het scheelt wel weer.

 

Sluit je aan bij een collectief contract

De eenvoudigste manier om te besparen is door je aan te sluiten bij een collectief. Je kunt namelijk bij je huidige zorgverzekeraar blijven. De enige verandering is het toevoegen van een kortingscode aan jouw verzekering. Collectieve verzekeringen worden vaak afgesloten met werkgevers, maar daar heb je als ondernemer niets aan. Yezzer biedt jou als ondernemer ook de kans om je aan te sluiten bij een collectief. Via het Yezzer Zorgcollectief voor Ondernemend Nederland. Grote kans dat je niet hoeft te switchen van verzekeraar, want er zijn afspraken gemaakt met vrijwel alle zorgverzekeraars.

Elk jaar vanaf mid november tot einde januari kan je hier onafhankelijk premies vergelijken via het Yezzer Zorgcollectief. Is het nog niet november en wil je zodra de nieuwe premies bekend zijn een vergelijking op maat ontvangen met een vrijblijvend voorstel? Doe dan hier de Zorgcheck

 Yezzer uitgelicht in de pers door:
bnremercefwnu-zakelijksprout