Alles over de AOV: hoe werkt het precies?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering, of kortweg AOV, is een verzekering die inkomensbescherming biedt bij arbeidsongeschiktheid. Het doel van deze verzekering is om de gevolgen van arbeidsongeschiktheid te verzachten door een deel van het inkomen te verzekeren. Maar hoe werkt een AOV precies en wat zijn de verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden bij het afsluiten ervan?

Het afsluiten van een AOV

Bij Yezzer maken we het kiezen van de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering eenvoudiger, zeker nu de verplichte AOV in aantocht is. Onze vergelijkingstool vergelijkt alle grote verzekeraars op premies en voorwaarden, en je filtert eenvoudig op je eisen. Zo vind je snel een AOV voor jou. Hieronder geven we een overzicht van de informatie en filteropties.

Wat is je beroep en hoe lang ben je al ondernemer?

Voor het afsluiten van een AOV is het belangrijk om te weten wat je beroep is en hoe lang je al ondernemer bent. Op basis hiervan wordt bepaald welke verzekeringen er voor jou zijn en wat de premie zal zijn. Ook voor ZZP'ers is er geen vangnet bij uitval door arbeidsongeschiktheid. Daarom kun je bij Yezzer ook een AOV voor ZZP'ers afsluiten.

Welk bedrag wil je verzekeren?

Bij het afsluiten van een AOV kun je zelf bepalen welk percentage van het inkomen je wilt verzekeren. Houd hierbij wel rekening met je inkomsten en de eventuele kosten die je nog moet maken als je arbeidsongeschikt zou worden.

Hoe lang is je eigen risicotermijn? 

De eigen risicotermijn is de periode waarin je geen uitkering ontvangt bij arbeidsongeschiktheid. Hoe langer de eigen risicotermijn, hoe lager de premie. Het is belangrijk om te overwegen hoeveel financiële buffer je zelf nog hebt in geval van arbeidsongeschiktheid. Zo kan je de lengte van het eigen risico termijn bepalen.

Hoe lang zou je een uitkering willen?

Bij het afsluiten van een AOV kun je ook aangeven voor hoe lang je een uitkering wilt ontvangen. Wil je bijvoorbeeld een uitkering tot aan je pensioenleeftijd of wil je een uitkering van bepaalde duur?

Toch liever eerst in gesprek?

Weet je al welke AOV je wilt? Sluit deze dan af zonder advies of vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen via onze vergelijkingstool. Heb je toch nog vragen over wat nu bij jouw situatie past? Bij Yezzer leg je snel contact met onze adviseurs om met je mee te kijken.