Verschil AOV en ongevallenverzekering

De AOV en de ongevallenverzekering keren onder voorwaarden beide uit bij arbeidsongeschiktheid, maar de verschillen zijn groot. De ongevallenverzekering keert in de meeste gevallen eenmalig een bedrag uit bij blijvende invaliditeit. De arbeidsongeschiktheidsverzekering geeft een periodieke uitkering bij arbeidsongeschiktheid, maar dit is nog maar het kleinste verschil.

Voordelen voor jou:
  • Vergelijk alle relevante verzekeraars
  • Makkelijk en snel online te regelen
  • Zonder provisie, met collectiviteitsvoordeel

Onafhankelijk vergelijken
Vergelijk AOV's

Zoals de naam al doet vermoeden keert de ongevallenverzekering uitsluitend uit bij letsel ten gevolge van een ongeval. Bij arbeidsongeschiktheid ten gevolge van een ziekte of een aandoening keert de ongevallenverzekering niet uit.

Ongevallenverzekering is niet afhankelijk van arbeidsongeschiktheid

De meeste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen keren uit vanaf 25% arbeidsongeschikt. De mate van arbeidsongeschiktheid wordt door een deskundige vastgesteld. Bij bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidspercentage van 40%, wordt van je verwacht dat je voor 60% nog je werk kunt verrichten.

Bij een ongevallenverzekering wordt er anders geredeneerd. Bij volledige invaliditeit wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd. Indien je door een ongeval bijvoorbeeld één been verliest, krijg je een percentage van het verzekerd bedrag uitgekeerd. Bij de ongevallenverzekering wordt er dus niet opgelet of je wel of niet meer je werk kan verrichten.

Bij arbeidsongeschiktheid heb je weinig aan een eenmalige uitkering

Na een zwaar ongeval raak je blijvend arbeidsongeschikt. Je bent blijvend invalide en voor 100% arbeidsongeschikt. In de meeste ongevallenverzekeringen wordt er eenmalig bijvoorbeeld een bedrag van €50.000 uitgekeerd. Een AOV keert mogelijk wel tot 67 jaar het verzekerd bedrag uit (als je voor deze eindleeftijd kiest). Dit is ook de reden dat een zelfstandig ondernemer niet geholpen is met een ongevallenverzekering, en juist wel met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Liever een AOV met een lager verzekerd bedrag

De verschillen in dekking zijn groot, maar hetzelfde kan ook gezegd worden over de hoogte van de te betalen premie. Door de premieverschillen lijkt een ongevallenverzekering een aantrekkelijk alternatief voor de AOV, maar het is verstandiger om de AOV af te sluiten. Door genoegen te nemen met een beperktere dekking ben je beter uit dan met een ongevallenverzekering. Kies bijvoorbeeld voor een lager verzekerd bedrag (jaarlijkse uitkering) of een langere wachttijd voor het verkrijgen van een uitkering.

Houd rekening met de invoering van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers. De verplichte AOV heeft als doel schijnzelfstandigheid tegen te gaan, maar de daadwerkelijke implementatie wordt pas verwacht in 2027 of mogelijk zelfs 2029.

AOV vergelijken helpt je met veel geld te besparen. De verschillen in prijs per verzekeraar kunnen namelijk zeer groot zijn. Ben je ZZP'er? Ga dan naar arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP. Of gebruik onze tool om arbeidsongeschiktheidsverzekeringen ZZP te vergelijken.

Vergelijk AOV's

Vergelijk
aegonallianzamfasraverobovemijchubbdelta-lloydgeneraligoudse-verzekeringenklaverbladlondonmovirnnrialtoreaalunigarantvgzzurichheinfeld

Hulp nodig? 088-9392520

phone Liever teruggebeld worden? Bel mij terug.


"Goed en snel geholpen"

Na veel zoekwerk op internet ben ik als ondernemer uitgekomen bij Yezzer voor het afsluiten van een AOV. Ondanks de lage kosten wordt je goed en vooral erg snel geholpen. Geen kostbare tijd kwijt aan adviesgesprekken tijdens kantooruren, maar online je vragen stellen wanneer het jou uitkomt, en vervolgens snel antwoord op al je vragen, ook telefonisch! De overzichten die worden opgesteld zijn duidelijk en stellen je in staat de juiste afwegingen te maken om uiteindelijk een goede verzekering af te sluiten.

Christian de Kriek


Yezzer uitgelicht in de pers door:
bnremercefwnu-zakelijksprout