Verplichte verzekeringen ZZP

Ontdek hieronder welke verzekeringen verplicht zijn voor ZZP-ers. Of doe de risicoscan en zie welke verzekeringen voor jou relevant zijn.

De Yezzer Risicoscan

Doe in 2 min de risicoscan, vergelijk verzekeraars, bekijk de vanaf premies en vraag direct aan.

aegon
nationalenederlanden
aig
allianz
avero-achmea
markel
asr
hiscox
reaal
+ nog 33 andere aanbieders

Voordelen met Yezzer

 • Yezzer is volledig onafhankelijk (dus ruime keus)
 • Snel en makkelijk online geregeld
 • Speciaal gericht op ondernemers
 • Extra's als toegang tot trainingen en events
Vergelijk ZZP-verzekeringen!

Verplichte verzekeringen ZZP

Benieuwd naar verplichte verzekeringen voor ZZP-ers? We hebben goed nieuws, de verzekeringen die je als zelfstandige kunt afsluiten zijn niet verplicht. Tenminste, er geldt geen wettelijke verplichting waar je aan moet voldoen.

Het kan zijn dat opdrachtgevers of andere betrokkenen een bepaalde verzekering verplicht stellen. Dat is gebruikelijk voor zowel ZZP-ers, MKB-organisaties als grotere bedrijven. Opdrachtgevers en klanten voorkomen daarmee dat er te grote risico’s ontstaan, waar je als zelfstandige misschien niet aan kunt voldoen als er een keer wat aan de hand is.

Welke verzekeringen je als ZZP-er moet afsluiten is daarom altijd een eigen keuze. Jij hebt de vrijheid, omdat je daar natuurlijk ondernemer voor bent geworden. Toch is het verstandig om goed te kijken naar de verzekeringen voor ZZP-ers die populair zijn bij zelfstandigen. De verzekering voor jouw als ZZP-er is dan niet verplicht, maar kan wel voorkomen dat je grote risico’s loopt die je een hoop geld kunnen kosten.


Wij zetten hieronder op deze pagina voor je op een rij welke verzekeringen niet verplicht zijn, maar waar andere zelfstandigen veelal gebruik van maken. We zetten daarnaast een aantal verzekeringen onder elkaar die je als aanvulling daarop kunt afsluiten. En het beste van alles? Bij Yezzer hebben we handige vergelijkers ontwikkeld, net als tools waarbij jij de premie kunt berekenen en de verzekering meteen online kunt afsluiten.

Verplichte verzekeringen voor ZZP-ers: wat moet ik afsluiten?

Let op: er zijn geen verplichte verzekeringen voor ZZP-ers. Er geldt geen wettelijke verplichting om een bepaalde verzekering af te sluiten. De enige uitzondering daarop? De particuliere autoverzekering die je moet afsluiten, ook als je als ZZP-er (af en toe) met de auto op de openbare weg wilt rijden.

Tot de min of meer voor ZZP-ers verplichte verzekeringen behoren vooral populaire polissen, waar veel andere zelfstandigen gebruik van maken. Vanuit de wens van een klant of opdrachtgever of om risico’s af te dekken die zij belangrijk vinden. We zetten een paar belangrijke verzekeringen op een rij:

 • Aansprakelijkheid
  Je kunt met jouw bedrijf op verschillende manieren aansprakelijk worden gesteld. Het kan gaan om de wettelijke aansprakelijkheid als je schade veroorzaakt bij een klant op kantoor of als je letsel veroorzaakt. Het gaat dan om de Wettelijke Aansprakelijkheid, waarvoor je een zakelijke WA aansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten. Andere populaire verzekeringen voor ZZP-ers in deze categorie zijn de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Let op: moet jij je als ZZP-er verplicht verzekeren? Nee, je bent vrij om het risico op aansprakelijkheid in te schatten en zelf te besluiten of je hier een polis voor afsluit.

 • Rechtsbijstand
  Een tweede populaire verzekering bij ZZP-ers is die voor rechtsbijstand. Zodra je zakelijk te maken krijgt met een (juridisch) conflict kunnen de kosten hoog oplopen. Het inhuren van een advocaat of andere juridische bijstand is vaak net zo duur als jaren premie, waardoor het verstandig kan zijn om jouw rechtsbijstand zakelijk goed te verzekeren.
 • Pensioen
  Je bent als ZZP-er verplicht om zelf pensioen op te bouwen, als je daar gebruik van wilt maken. Dit kan niet via opdrachtgevers of klanten, je moet zelf een pensioenverzekering afsluiten of een andere optie kiezen. Je hebt de keuze uit verzekeringen en bijvoorbeeld bankspaarproducten, maar je bent er zelf verantwoordelijk voor om daarmee voor een goed pensioen te zorgen.

Er is wat dat betreft niet zoiets als een voor ZZP-ers verplichte verzekering. Tenminste, als het gaat om een wettelijke verplichting om een bepaalde polis af te sluiten. Met name de polissen voor aansprakelijkheid en rechtsbijstand zijn heel gebruikelijk. Je dekt daarmee belangrijke risico’s af, terwijl je daarvoor aan de andere kant een scherpe premie betaalt.

 

Niet verplicht, wel belangrijk

Benieuwd naar andere niet-verplichte verzekeringen voor ZZP-ers? Je kunt dan denken aan een bedrijfsschadeverzekering, een verzekering voor de inboedel in jouw bedrijfspand en een verzekering voor de voorraden die je mogelijk hebt. Verder kun je een glasverzekering afsluiten, net als een CAR-verzekering als je werkzaam bent in de bouw.

Het is voor alle verzekeringen belangrijk om goed te kijken naar de risico’s die je loopt. De manier waarop jij je dient te verzekeren hangt samen met de branche waarin je werkt, het werk dat je doet en de klanten waarvoor je werkt. Werk je bijvoorbeeld veel op locatie bij klanten met waardevolle systemen of machines? Het risico dat er door jouw toedoen een keer iets kapot gaat is dan groter dan wanneer je vooral vanuit huis werkt in je eigen omgeving.

Er is op die manier geen sprake van voor ZZP-ers verplichte verzekeringen, maar het is wel verstandig om hier goed naar te kijken en de risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten. Dat biedt jou de rust om te ondernemen, zonder dat je voor vervelende (en kostbare) verrassingen komt te staan.

Verplichte verzekeringen voor ZZP: vergelijken en afsluiten

Benieuwd naar de verplichte verzekeringen voor ZZP-ers die je online kunt vergelijken en afsluiten? Bij Yezzer hebben we handige tools ontwikkeld om de verzekeringen te berekenen en te vergelijken, bijvoorbeeld om jouw ziektekosten af te dekken. De verzekeringen zijn niet verplicht, maar kunnen je wel helpen om belangrijke risico’s af te dekken.

We leggen je graag meer uit over de verzekeringen die er zijn, hoe je die kunt berekenen en kunt afsluiten en hoe je om kunt gaan met de wettelijke opzegtermijn voor zakelijke verzekeringen. Ga na welke verzekeringen je nodig hebt als ZZP-er en vergelijk die vervolgens online, zodat je daar de juiste keuze uit kunt maken.

De kosten van een bedrijfsverzekering voor ZZP vergelijken? Gebruik net als duizenden andere ondernemers zoals jij onze vergelijker bovenaan de pagina. En heb je vragen of wil je de polis meteen afsluiten? Bel ons op nummer 088 939 2520 of stuur een e-mail naar verzekeringen@yezzer.nl.

Ontmoet een paar van onze tevreden klanten