Verplichte verzekeringen ZZP

Ontdek hieronder welke verzekeringen verplicht zijn voor ZZP-ers. Of doe de risicoscan en zie welke verzekeringen voor jou relevant zijn.

De Yezzer risicoscan

16.382 ondernemers gingen je voor!

aegon
nationalenederlanden
aig
allianz
avero-achmea
markel
asr
hiscox
reaal
+ nog 33 andere aanbieders

Voordelen met Yezzer

 • Yezzer is volledig onafhankelijk (dus ruime keus)
 • Snel en makkelijk online geregeld
 • Speciaal gericht op ondernemers
 • Extra's als toegang tot trainingen en events
Vergelijk ZZP-verzekeringen!

Verplichte verzekeringen ZZP

Als je ZZP’er bent vraag je je vast af welke verzekeringen nu verplicht zijn en welke niet. Je hebt ten slotte te maken met zoveel verzekeringen, dat het soms verwarrend kan voelen. Eigenlijk is de vraag makkelijk te beantwoorden, want geen enkele verzekering is wettelijk verplicht. Wel is het zo dat opdrachtgevers, of andere betrokkenen bepaalde verzekeringen verplicht stellen voor ZZP'ers. Dat geldt voor zowel ZZP’ers, als MKB’ers, als grote bedrijven. De organisaties willen voorkomen dat er een te groot risico ontstaat. Want als jij als zelfstandige niet kunt voldoen aan de kosten die zijn gemaakt bij een fout door jouw toedoen is het niet alleen voor jou een probleem, maar ook voor de desbetreffende organisatie. 
 

Welke ZZP verzekeringen zijn er? 

Welke verzekering jij als ZZP’er afsluit is altijd een eigen keuze. Je bent immers ondernemer geworden om zelf de vrijheid te hebben in jouw keuzes. Toch is het niet verstandig om je dan maar helemaal niet te verzekeren. Je wilt niet aan een claim vastzitten die de toekomst van jouw bedrijf op het spel zet. Zorg ervoor dat jij als ZZP’er een weloverwogen keuze maakt in waar je je wel en niet voor verzekert. 
 
Wij zetten hieronder voor je op een rij welke verzekeringen voor ZZP'ers er zijn. Daarnaast wordt er vermeld welke verzekeringen niet verplicht zijn, maar waar andere zelfstandigen vaak gebruik van maken. We zetten daarnaast een aantal verzekeringen onder elkaar die je als aanvulling daarop kunt afsluiten. En het beste van alles? Bij Yezzer hebben we handige vergelijkers ontwikkeld, net als tools waarbij jij de premie kunt berekenen en de verzekering meteen online kunt afsluiten.
 

ZZP verplichte verzekering: Welke wil je zeker afsluiten?

Zoals je inmiddels weet zijn er geen verplichte ZZP verzekeringen. Toch moet je er rekening mee houden dat je niet om bepaalde verzekeringen heen kunt. Dat zou simpelweg een te groot risico vormen. 
 
Om je een goed beeld te geven van deze min of meer verplichte ZZP verzekeringen hebben we een aantal belangrijke verzekeringen op een rijtje gezet. Deze verzekeringen zijn tevens ook de populairste verzekeringen onder ZZP’ers. 
 
 • Aansprakelijkheid
  Je kunt met jouw bedrijf op verschillende manieren aansprakelijk worden gesteld. Het kan gaan om de wettelijke aansprakelijkheid als je schade veroorzaakt bij een klant op kantoor of als je letsel veroorzaakt. Het gaat dan om de Wettelijke Aansprakelijkheid, waarvoor je een zakelijke WA aansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten. Andere populaire verzekeringen voor ZZP’ers in deze categorie zijn de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering
 • Rechtsbijstand
  Een tweede populaire verzekering bij ZZP’ers is de rechtsbijstandsverzekering ZZP. Zodra je zakelijk te maken krijgt met een (juridisch) conflict kunnen de kosten hoog oplopen. Het inhuren van een advocaat of andere juridische bijstand is vaak net zo duur als jaren premie, waardoor het verstandig kan zijn om jouw rechtsbijstand zakelijk goed te verzekeren.
 • Pensioen
  Je bent als ZZP’er verplicht om zelf pensioen op te bouwen, als je daar gebruik van wilt maken. Dit kan niet via opdrachtgevers of klanten, je moet zelf een pensioenverzekering afsluiten of een andere optie kiezen. Je hebt de keuze uit verzekeringen en bijvoorbeeld bankspaarproducten, maar je bent er zelf verantwoordelijk voor om daarmee voor een goed pensioen te zorgen.
 
Bij al deze verzekeringen geldt dus dat het geen verplichting is om zo’n verzekering af te sluiten.
 

Verzekering ZZP verplicht? Nee, maar wel belangrijk!

Er zijn nog een heleboel andere niet-verplichte verzekeringen voor ZZP’ers. Je moet dan denken aan een bedrijfsschadeverzekering, een verzekering voor de inboedel in jouw bedrijfspand, of een verzekering voor de voorraden die je mogelijk hebt. Verder kun je een glasverzekering afsluiten, net als een CAR-verzekering als je werkzaam bent in de bouw.
 
Het is voor alle verzekeringen belangrijk om goed te kijken naar de risico’s die je loopt. De manier waarop jij je dient te verzekeren hangt samen met de branche waarin je werkt, het werk dat je doet en de klanten waarvoor je werkt. Werk je bijvoorbeeld veel op locatie bij klanten met waardevolle systemen of machines? Het risico dat er door jouw toedoen een keer iets kapot gaat, is dan groter dan wanneer je vooral vanuit huis werkt in je eigen omgeving. Daarnaast kan de verzekering die je neemt, ook te maken hebben met het beroep dat je uitoefent. Ben je bijvoorbeeld timmerman, dan is het handig om eens te kijken naar een AOV voor ZZP'ers
 
Er is op die manier geen sprake van voor ZZP’ers verplichte verzekeringen, maar het is wel verstandig om hier goed naar te kijken en de risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten. Dat biedt jou de rust om te ondernemen, zonder dat je voor vervelende (en kostbare) verrassingen komt te staan.

 

Verplichte verzekeringen voor ZZP: vergelijken en afsluiten

Benieuwd naar de verplichte verzekeringen voor ZZP’ers die je online kunt vergelijken en afsluiten? Bij Yezzer hebben we handige tools ontwikkeld om de verzekeringen te berekenen en te vergelijken, bijvoorbeeld om jouw ziektekosten af te dekken. 
 
We leggen je graag meer uit over de verzekeringen die er zijn, hoe je die kunt berekenen en kunt afsluiten en hoe je om kunt gaan met de wettelijke opzegtermijn voor zakelijke verzekeringen. Ga na welke verzekeringen je nodig hebt als ZZP’er en vergelijk die vervolgens online, zodat je de juiste keuze kunt maken.
 
De kosten van een bedrijfsverzekering voor ZZP vergelijken? Gebruik net als duizenden andere ondernemers onze vergelijker bovenaan de pagina. En heb je vragen of wil je de polis meteen afsluiten? Bel ons op nummer 088 939 2520 of stuur een e-mail naar verzekeringen@yezzer.nl.
 

Ontmoet een paar van onze tevreden klanten