Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP verplicht?

Er wordt veel gediscussieerd over een verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Lees hieronder of een AOV verplicht is, en vergelijk vrijblijvend AOV's

Vergelijk AOV's

 • asr
 • reaal
 • nn
 • deamersfoortse
 • aegon
 • hdi
 • arag
 • aig
 • das
 • hiscox
20.000 + Ondernemers doen al mee
€ 100,- wat je gemiddeld bespaart
8.1 Is de gemiddelde beoordeling

Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP verplicht?

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers verplicht? Veel zelfstandigen vragen het zich af en het antwoord is makkelijk: nee, dit is (nog) niet verplicht. Je bent als zelfstandige vrij om wel of geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid af te sluiten.

In het verleden was dit anders, tot 2004 was de polis wel verplicht. En belangrijker nog, de overheid werkt weer aan plannen om opnieuw een verplichte dekking in de wet op te nemen. Op dit moment is er nog geen sprake van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers, maar het is dus wel belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

Tot 2004 verplicht

Tot 2004 gold de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen Zelfstanden (WAZ). Het was een verplichte polis tegen arbeidsongeschiktheid, waar veel kritiek op was bij ZZP-ers. Zij betaalden bijna 9 procent van hun belastbaar inkomen met uitschieters tot 800 euro per maand. Andersom was de uitkering laag (maximaal 70 procent van het minimumloon) en waren de voorwaarden voor een uitkering erg streng. De overheid besloot de verplichte verzekering af te schaffen, omdat er goede particuliere alternatieven beschikbare waren en zelfstandigen bewust voor zowel de lusten als de lasten van het ondernemerschap kiezen.

 

Ontmoet een paar van onze tevreden klanten

christian
Christian de Kriek Publieke Verandering
“Ondanks de lage kosten wordt je goed en vooral erg snel geholpen. ”
maaike
Maaike Coppoolse Xcel
“Bij Yezzer is het mogelijk om zelf je verzekering uit te zoeken. Op mijn vragen reageerde Yezzer snel en duidelijk. Tevreden? Dat was ik zeker!”
chris
Chris Boonstra Brilliant Classics
“Het aanbod van Yezzer sloot perfect aan, met hun lage kosten uniek in de markt. Het online afsluiten ging soepel en werd goed begeleid.”

Doe ook de vergelijking

Binnen 3 minuten gedaan

Wat zijn de voordelen van Yezzer?

 • Yezzer is volledig onafhankelijk (dus ruime keus)
 • Speciaal gericht op ondernemers
 • Snel en makkelijk online geregeld 
 • Extra's als toegang tot trainingen en events 

Hoe werkt het?

 1. Vul je gegevens in, dit neemt 2 minuten
 2. Krijg direct een overzicht van premies
 3. Kies, met ondersteuning van ons, jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering en sluit online af

Over Yezzer

Verzekeren is vaak ingewikkeld en duur. Zeker voor ondernemers. Yezzer vindt dat dit anders moet. Door online te werken (met het persoonlijke contact), onafhankelijk (dus ruime keus) en vanuit een collectief (samen staan we sterker tegenover de verzekeraars). Het kan daardoor betaalbaarder en makkelijker. Yezzer is opgezet door ondernemers voor ondernemers.

Meer informatie

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP: de ontwikkelingen

De overheid was daar in 2004 heel stellig in, maar lijkt daar nu een beetje op terug te komen. Steeds meer politici en vakbonden willen de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers weer verplicht stellen. Ze willen een collectieve verzekering om het risico op arbeidsongeschiktheid af te dekken.

De reden daarvoor is anders dan in het verleden. Het gaat de overheid erom de oneerlijke concurrentie tussen werknemers en zelfstandigen weg te nemen. Werknemers in loondienst zijn duur door sociale premies die werkgevers moeten betalen. Als ZZP-ers een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid moeten afsluiten zullen ze dat doorberekenen in hun uurtarieven en zullen zij minder goedkoop zijn dan werknemers in loondienst. Tegenstanders stellen dat opdrachtgevers die hogere tarieven niet zomaar zullen betalen, waardoor de rekening bij de zelfstandigen komt te liggen.

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP verplicht: vergelijken en berekenen

Totdat de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers verplicht wordt gesteld is het een vrijwillige keuze om die af te sluiten. Met een basisverzekering of inclusief aanvullende dekkingen, door online een goede vergelijking of berekening te maken.

Wil jij voorkomen dat je bij (langdurige) ziekte of arbeidsongeschiktheid met lege handen komt te staan? Dan kan deze verzekering een goede keuze zijn. Door de beschikbare opties te vergelijken en de premie te berekenen ontdek je eenvoudig hoeveel je aan klanten dient door te berekenen of wat het je extra zal kosten.

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP vergelijken? Gebruik net als duizenden andere ondernemers zoals jij onze vergelijker bovenaan de pagina. En heb je vragen of wil je de polis meteen afsluiten? Bel ons op nummer 088 939 2520 of stuur een e-mail naar verzekeringen@yezzer.nl.