Basisvoorziening Arbeidsongeschiktheid

Lees hier meer over de basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid. Of laat ons AOV’s voor jou vergelijken.

Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

 • asr
 • reaal
 • nn
 • deamersfoortse
 • aegon
 • hdi
 • arag
 • aig
 • das
 • hiscox
20.000 + Ondernemers doen al mee
€ 100,- wat je gemiddeld bespaart
8.1 Is de gemiddelde beoordeling

Wat houdt een basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid in?

Een basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid is een term die steeds meer in het nieuws voorkomt, sommige mensen spreken ook wel van een basis AOV. Veel ondernemers vinden een standaard arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) namelijk te duur en daarom zou de basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid een mogelijke oplossing kunnen zijn. Het risico dat een ondernemer langdurig arbeidsongeschikt raakt en hierdoor geen inkomen meer kan genereren, kan afgedekt worden met een AOV.

De basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid is op het moment alleen nog een idee, maar er zijn wel al ideeën over hoe de basisvoorziening eruit zou moeten zien. Wil je nu al een AOV afsluiten of premies berekenen? Vergelijk dan hier arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Dekking, Voorwaarden en Premie

Als de basis AOV (basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid) echt wordt geïntroduceerd, dan zal die pas een basisinkomen uitkeren in het geval van blijvende en volledige arbeidsongeschiktheid. ZZP Nederland heeft onderzoek gedaan naar een basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid, hier komt een aantal punten naar voren. Zo hebben ZZP’ers zelf ook eisen over de basis AOV, er moet volledige acceptatie zijn, de basis AOV moet gelden voor alle werkenden en de premies moeten betaalbaar zijn. De premie van een basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid zou tussen de €50 en de €100 per maand moeten zijn (volgens Maarten Post van ZZP Nederland).

Lees hieronder meer over de dekking, voorwaarden, premie en AOV-plicht.

 

 

 

Ontmoet een paar van onze tevreden klanten

christian
Christian de Kriek Publieke Verandering
“Ondanks de lage kosten wordt je goed en vooral erg snel geholpen. ”
michelle
Michelle Rozenhart HONDERD80
“Het aanvragen van mijn verzekeringen was met Yezzer zo geregeld. Goed advies en plezierig persoonlijk contact, waarin ik geen nummer, maar een ondernemer ben.”
chris
Chris Boonstra Brilliant Classics
“Het aanbod van Yezzer sloot perfect aan, met hun lage kosten uniek in de markt. Het online afsluiten ging soepel en werd goed begeleid.”

Doe ook de vergelijking

Binnen 3 minuten gedaan

Wat zijn de voordelen van Yezzer?

 • Yezzer is volledig onafhankelijk (dus ruime keus)
 • Speciaal gericht op ondernemers
 • Snel en makkelijk online geregeld 
 • Extra's als toegang tot trainingen en events 

Hoe werkt het?

 

 1. Vul je gegevens in, dit neemt 2 minuten
 2. Krijg binnen 1 werkdag een vrijblijvend vergelijkingsrapport met de best passende verzekeraars
 3. Kies, met ondersteuning van ons, jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering en sluit online af

Over Yezzer

Verzekeren is vaak ingewikkeld en duur. Zeker voor ondernemers. Yezzer vindt dat dit anders moet. Door online te werken (met het persoonlijke contact), onafhankelijk (dus ruime keus) en vanuit een collectief (samen staan we sterker tegenover de verzekeraars). Het kan daardoor betaalbaarder en makkelijker. Yezzer is opgezet door ondernemers voor ondernemers.

Meer informatie

Dekking

Bij een basis aov ben je als ondernemer alleen gedekt als er sprake is van volledige en blijvende arbeidsongeschiktheid (IVA-risico). Als een ondernemer niet volledig of langdurig arbeidsongeschikt is, dan zal er ook niks uitgekeerd worden. Je bent pas volledig arbeidsongeschikt op het moment dat het onmogelijk is om werk uit te voeren, dus niet alleen het werk dat je op het moment doet. Ook wordt er alleen een basisinkomen verzekerd met de basis AOV, vandaar ook de benaming ‘basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid’. Natuurlijk is het ook mogelijk om jezelf te verzekeren bij tijdelijke en gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Ondernemers kunnen namelijk zelf kiezen om bij te verzekeren.

Voorwaarden

Zoals hierboven al benoemd, hebben de ZZP’ers zelf een aantal voorwaarden voor de basis AOV (onderzoek ZZP Nederland). De basis AOV moet voor alle werkenden gelden. Ook moet er sprake zijn van volledige acceptatie, dit houdt in dat een verzekeraar niemand mag weigeren die een verzekering aanvraagt. Tot slot mag de premie van de basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid niet te duur zijn. De reden voor deze voorwaardes is als volgt. Bij het aanvragen van een AOV kan het voorkomen dat een verzekeraar weigert om een ondernemer te verzekeren. Dit doen ze soms omdat iemand te oud is of omdat iemand een erg risicovol beroep heeft. Ondernemers willen verder dat de basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden geldt, zodat de premie lager ligt. Veel ondernemers sluiten op het moment geen AOV, omdat ze de premie te duur vinden.

Premie

De premie van de basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid moet een stuk lager liggen dan de premie van een AOV. Volgens Maarten Post van ZZP Nederland zou de premie tussen de €50 en de €100 moeten liggen. Het kost nu namelijk gemiddeld €200 per maand om een AOV af te sluiten. Natuurlijk is met de basis AOV een lager inkomen verzekerd, dan met een standaard AOV. Met een standaard AOV is het namelijk mogelijk om zelf te kiezen hoeveel je verzekert. Met de basis AOV staat dit voor iedereen vast.

Kan ik een basis AOV afsluiten?

Nee, de basis AOV bestaat namelijk nog niet. Het is op het moment alleen nog een idee. De plannen om de basis AOV in te voeren worden nog gemaakt en het is ook nog niet zeker dat de basis AOV wordt ingevoerd. Het is wel mogelijk om normale AOV’s te vergelijken en af te sluiten. Dat kan hier. Op het moment dat de basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid wordt ingevoerd en die door verzekeraars zal worden aangeboden, kan je die ook bij Yezzer afsluiten.

 

AOV-plicht

De afgelopen tijd werd er ook gesproken over een verplichte AOV. Het verschil met de basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid en een verplichte AOV is dat een verplichte AOV veel meer dekt dan een basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid en hierdoor dus ook meer zal kosten. Ondernemers zijn daarom tegen een verplichte AOV. Veel ZZP’ers vinden het namelijk belangrijk dat ondernemers zelf de keuze hebben om te bepalen of ze een volledige AOV willen afsluiten of het laten bij een basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid.

Onderzoek

5500 ZZP’ers hebben een vragenlijst ingevuld om mee te doen aan een onderzoek (uitgevoerd door ZZP Nederland in 2019). Uit dit onderzoek wordt duidelijk dat bijna 90% van de ZZP’ers voor een basisvoorziening bij arbeidsongeschiktheid is. Dit nieuws kwam best onverwachts, want in 2011 was nog 23% van de ZZP’ers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, terwijl in 2017 dit slechts 18,6% was, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De verwachting was dan ook dat er meer ZZP’ers waren die niet voor een basisvoorziening zouden zijn, maar het tegendeel lijkt het geval nu.