Kosten arbeidsongeschiktheids-verzekering ZZP

Ontdek wat de 6 belangrijkste factoren zijn voor de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers, of vergelijk nu meteen AOV's!

Start met AOV premies vergelijken!

66.443 ondernemers gingen je voor!

asr
allianz
klaverblad
movir
aegon
avero-achmea
goudse

Voordelen met Yezzer

  • Yezzer is volledig onafhankelijk (dus ruime keus)
  • Snel en makkelijk online geregeld
  • Speciaal gericht op ondernemers
  • Extra's als toegang tot trainingen en events
Vergelijk AOV's

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp kosten hangen van veel factoren af. Deze factoren zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en bepaalde keuzes die jij maakt. Het komt er dus op neer dat je zelf invloed hebt op de keuzes die je maakt. Dat betekent niet dat je je premie maar zo laag mogelijk kunt inzetten, want het is heel erg belangrijk om goed op bepaalde punten te letten, zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Bij Yezzer kun je online arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vergelijken, zodat je ook een beter beeld krijgt van de gemiddelde kosten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp kosten gemiddeld

Het is moeilijk om de gemiddelde kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers te bepalen. Er zijn immers veel factoren die van invloed zijn op je premie. 

Een premie valt vaak toch laag uit als je het doorrekent per uur dat je werkt. Een zelfstandige betaalt gemiddeld zo’n € 3.000,- euro per jaar aan premie, wat neerkomt op € 1,56 per uur bij een 40-urige werkweek. Als je jouw uurtarief daarmee verhoogt verdien je de premie meteen terug. Mocht er dan iets gebeuren, waardoor je arbeidsongeschikt raakt dan weet je zeker dat je goed gedekt bent. 

  • Beroep en beroepsklasse
  • Verzekerd deel van het inkomen
  • Eigen risico binnen de verzekering
  • Einddatum van de verzekering
  • Eventuele indexering van dekking en uitkering
  • Type arbeidsongeschiktheid

Lees hieronder meer over deze factoren.

Welke factoren hebben invloed op de ZZP arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten?

Zoals je al hebt gelezen zijn er veel factoren die invloed hebben op je premie. We zetten er zes voor je op een rijtje:

Beroep en beroepsklasse

Het beroep dat je uitoefent of de beroepsklasse waartoe je behoort is van grote invloed op de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers. Heb je een relatief veilig beroep, zoals tekstschrijver of accountant? De kans is dan relatief klein dat je arbeidsongeschikt raakt. Dat risico is veel groter als je bijvoorbeeld werkt in de bouw, waardoor je in dat geval meer kosten maakt.

Verzekerd deel van het inkomen

Je hebt geen invloed op de risico’s die je loopt met jouw beroep, maar wel op een paar andere belangrijke factoren voor de premie. Wil je de arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten voor ZZP’ers omlaag brengen? Je kunt besluiten een kleiner percentage van jouw inkomen te verzekeren.

Stel dat je 80 procent van jouw inkomen wilt verzekeren, dan betaal je daar relatief veel premie voor. Heb je een partner die meer kan gaan werken, ben je bereid om kleiner te gaan wonen of ga je vaak op vakantie en kan dit wel iets minder? Dan heb je misschien al genoeg aan 50 procent of minder van jouw inkomen. De arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP kosten vallen dan een stuk lager uit, omdat het verzekerde bedrag ook lager is. Je betaalt een lagere premie, omdat je met minder genoegen neemt als je daadwerkelijk arbeidsongeschikt raakt.

Eigen risico binnen de verzekering

Wil je de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers verder omlaag brengen? Je kunt een groter ‘eigen risico’ accepteren. Het gaat om de periode die je zelf overbrugt, zodra je arbeidsongeschikt raakt.
 
Heb jij genoeg spaargeld om 1 maand, 3 maanden, 6 maanden of zelfs 12 of 24 maanden te overbruggen? De verzekeraar hoeft minder snel uit te keren, waardoor je kunt rekenen op een (veel) lagere premie. Zorg er in dat geval wel voor dat er genoeg spaargeld beschikbaar is om die periode door te komen, zodat je niet volledig zonder inkomsten komt te zitten.
 

Einddatum van de verzekering

Je kunt zelf bepalen wanneer de arbeidsongeschiktheidsverzekering stopt. Dat kan op het moment dat je de pensioenleeftijd bereikt, maar je kunt ook aangeven dat je de verzekering eerder wilt laten stoppen. Doe je dat een paar jaar eerder? Dan betaal je een lagere premie.
 
Een eerdere einddatum werkt eigenlijk hetzelfde als een eigen risico, maar dan precies andersom. Je geeft aan dat je de looptijd van de uitkering korter wilt maken, door in dit geval de laatste jaren voor je eigen rekening te nemen. Daar worden de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers een stuk lager van.

Eventuele indexering van dekking en uitkering

De dekking van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan (tientallen) jaren lopen, net als de uitkeringen. In die periode stijgen de prijzen in Nederland ieder jaar een beetje, dat noemen we inflatie. Het betekent in de praktijk dat het verzekerde bedrag en de uitkering ieder jaar eigenlijk een beetje lager worden. Wil je dat voorkomen? Dan kun je de dekking en uitkering laten indexeren.
 
Indexeren kan op basis van de inflatie (gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek), wat betekent dat je dekking en uitkering ook meestijgen met die inflatie. In ruil daarvoor betaal je een iets hogere premie, waardoor de kosten voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering oplopen.
 

Type arbeidsongeschiktheid

Tenslotte kun je zelf aangeven welk soort werk je nog wilt accepteren als je arbeidsongeschikt raakt. Ben je bereid alle soorten werk te accepteren? Dan betaal je een lagere premie dan wanneer je alleen jouw huidige beroep of passend werk wilt uitvoeren.
 
Je hebt op die manier zelf invloed op wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering kost en wat je daar maandelijks of per jaar aan premie betaalt. Uiteraard kun je verschillende verzekeringen berekenen en vergelijken, zodat je daar een veel beter beeld van krijgt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP: kosten bepalen

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers en hoe heb je daar zelf invloed op? Ontdek hoe de premie oploopt of juist daalt, afhankelijk van de keuzes die je maakt. Bereken de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers en zorg voor een scherpe premie met een goede dekking voor jouw situatie.

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP vergelijken? Gebruik net als duizenden andere ondernemers zoals jij onze vergelijker bovenaan de pagina. En heb je vragen of wil je de polis meteen afsluiten? Bel ons op nummer 088 939 2520 of stuur een e-mail naar verzekeringen@yezzer.nl.

Benieuwd of je op andere ZZP-verzekeringen kunt besparen? Maak dan gebruik van de ZZP-verzekeringen vergelijker.

Ontmoet een paar van onze tevreden klanten