Veelgestelde vragen

In onderstaand overzicht vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen?
Neem dan contact met ons op.

Beroepsaansprakelijkheid

Bij beroepsaansprakelijkheid gaat het om de aansprakelijkheid voor jou en je bedrijf, door fouten tijdens het uitoefenen van jouw beroep. Het kan gaan om nalatigheid, om onjuistheden, gebrekkige adviezen, vergissingen en verkeerde handelingen. Als het gevolg daarvan kan er grote financiële schade ontstaan, waarvoor een opdrachtgever of een andere betrokkene jou aansprakelijk kan stellen. Met name advies en ICT beroepen hebben veel aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zoals juristen, architecten, organisatie adviseurs, IT consultant, ICT bedrijven en financiële adviseurs.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking tegen ‘zuivere vermogensschade’. Het gaat om financiële schade die ontstaat door jouw beroepsmatige handelen. Bovendien kun je kosten voor juridisch verweer laten dekken, net als de wettelijke rente en bereddingskosten. Onder de streep kun je rekenen op vergoeding van kosten die je nodig hebt om jouw belangen te verdedigen en te vergoeden, ongeacht of de schadeclaim terecht is.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die dekking biedt tegen schade die ontstaat als gevolg van beroepsfouten. Het kan hierbij gaan om vermogensschade (financieel nadeel), ook wel zuivere vermogensschade genoemd.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Gezien de dekking (vermogensschade) zijn dit beroepen die bijvoorbeeld adviezen geven, tekeningen maken of berekeningen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan organisatieadviseurs, ICT'ers, architecten of accountants.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Mogelijk heeft een opdrachtgever van jou in de overeenkomst staan tegen welk bedrag je aansprakelijk gesteld kan worden. Dit kan je dan aanhouden. Als een opdrachtgever dit niet aangeeft of als je zelf een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wil, dan hangt de hoogte van het verzekerde bedrag af van jouw activiteiten. Yezzer helpt je hier graag bij om dit te bepalen. Voor bepaalde activiteiten zoals de advocatuur of financiële dienstverlening worden minimale bedragen vereist. Ook is het van belang om de beroepsaansprakelijkheidsverzekering goed te laten aansluiten op jouw algemene voorwaarden en/of modelovereenkomst, waarbij je in jouw voorwaarden opneemt dat jouw maximale aansprakelijkheid nooit meer kan zijn dan wat jouw verzekering hiervoor dekt.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Voor een aantal beroepen ben je wettelijk verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een advocaat moet bijvoorbeeld verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten om het beroep uit te mogen voeren.

Jouw opdrachtgever kan ook eisen dat jij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dient af te sluiten om bij hen aan de slag te gaan. 

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stel jouw vraag hieronder en wij nemen contact met jou op.

Velden met een * zijn verplicht.