Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

1 juli 2024


Wil je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) voor je bedrijf afsluiten? De kosten voor de BAV verschillen per aanbieder. Lees in deze blog hoe je kunt bepalen welke premie het meest geschikt is voor jouw bedrijf.

Factoren die bepalend zijn voor de kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Wat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kost, is afhankelijk van diverse factoren. Heb je deze factoren inzichtelijk, dan kun je goed bepalen welke verzekering het best bij je past. Om je te helpen, zetten we de verschillende factoren die van invloed zijn, voor je op een rij.

1. Jouw bedrijfsactiviteiten en omzet

Voor sommige beroepen is een BAV verplicht. Soms verplicht een opdrachtgever of de beroepsorganisatie waar je lid van bent je te verzekeren tegen beroepsaansprakelijkheid. In alle gevallen zijn de diensten die je levert en de bedrijfsactiviteiten die jouw bedrijf uitvoert medebepalend voor de premie van jouw beroepsaansprakelijkheidsverzekering. 

Ga je op zoek naar een geschikte BAV, dan zal je een aantal gegevens moeten aanleveren, waaronder de belangrijkste bedrijfsactiviteiten die je uitvoert en je jaaromzet. Vervolgens wordt gekeken hoe groot de kans is op beroepsmatige fouten. Deze gegevens worden meegenomen in de premieberekening van jouw BAV.

2. Wat valt er onder de dekking?

De kosten zijn ook afhankelijk van wat de beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt. Dit verschilt namelijk per aanbieder. Waar de ene verzekeraar bijvoorbeeld de kosten vergoedt waarmee je schade kunt voorkomen of verminderen - ook wel bereddingskosten genoemd - zal de andere aanbieder dit niet standaard doen. Bepaal dus zo volledig mogelijk welke van onderstaande zaken op jouw bedrijf van toepassing kunnen zijn, om te bepalen welke BAV het best bij je past:

  • bereddingskosten
  • kosten voor juridische verdediging
  • kosten voor strafrechtprocedures of rechtsbijstand
  • wettelijke rente
  • kosten voor schaderegeling
  • kosten voor vaststelling van aansprakelijkheid
  • Zijn er aanvullende dekkingen beschikbaar? Denk aan dekking voor bedrijfsaansprakelijkheid, cyberaansprakelijkheid of rechtsbijstand.

3. Verzekerd bedrag en eigen risico

Bij het afsluiten van de verzekering kies je welk bedrag jij maximaal verzekerd wil hebben per claim of aanspraak. Daarnaast kies je welk totaal verzekerd bedrag per jaar jij wil dekken. Hoe hoger de dekking (per aanspraak en per jaar) hoe hoger de premie. Vervolgens geef je ook aan hoeveel eigen risico per aanspraak jij zelf wil en kan dragen. Hierbij geldt uiteraard: hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. 

4. Voorwaarden van de verzekeraar

Tot slot zijn de voorwaarden van de verzekeraar van invloed op de kosten voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Welke voorwaarden stelt de verzekeraar en welke uitsluitingen gelden er? Zorg er in ieder geval voor dat je voor jouw bedrijfsactiviteiten goede dekking hebt. Deze voorwaarden kun je vaak in de polis van de aanbieder teruglezen. 

Vergelijken van beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen

Om bovengenoemde factoren inzichtelijk te krijgen, kun je gebruikmaken van onze digitale vergelijkingstool. In 2 minuten vul je jouw gegevens van jouw bedrijf in, waarna we een overzichtelijk rapport voor je samenstellen. In dit rapport staat een overzicht van verschillende verzekeraars die voor jou interessant zijn. Ook de voorwaarden en kosten voor de BAV vind je hierin terug. Zo heb je in één oogopslag een concreet idee van welke verzekeraar(s) je het meeste voordeel hebt.

Hulp bij het bepalen van de kosten? 

Kunnen wij je helpen de kosten voor een BAV te bepalen? Online kun je eenvoudig diverse beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken om te bepalen welke het beste bij je bedrijf past. Liever direct een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten? We helpen je graag verder.