De 5 belangrijkste vragen & antwoorden over de Verplichte AOV

11 maart 2020

 

Zelfstandigen moeten zich verplicht gaan verzekeren tegen langdurige arbeidsongeschiktheid. De plannen voor deze Verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zijn onderdeel van het pensioenakkoord. Op 3 maart 2020 ontving minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken het advies over deze Verplichte AOV voor zelfstandigen. Wat zijn de belangrijkste vragen en antwoorden over de Verplichte AOV voor jou als zelfstandige ondernemer? Wij vroegen het onze Yezzer AOV expert Constantijn Emmink.

 

Vraag 1: Moet ik ècht de Verplichte AOV afsluiten?

"Je wordt als zelfstandige ondernemer niet gedwongen om de Verplichte AOV af te sluiten maar je wordt wel verplicht om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Heb je dus al een AOV of sluit je liever een reguliere AOV af bij een verzekeraar (die minimaal dezelfde dekking geeft als de Verplichte AOV) dan krijg je een vrijstelling voor de Verplichte AOV. Het voordeel van een reguliere verzekering is dat je meer keuzevrijheid hebt in de voorwaarden en daardoor de premie. Crowdsurance oplossingen en broodfondsen vallen hier niet onder, omdat die uitkering doorgaans na twee jaar stopt, maar kunnen je wel helpen om een eigen risico periode af te dekken.”

Wil jij weten hoeveel een reguliere AOV jou kost? Vergelijk dan alle AOV verzekeraars via Yezzer. Yezzer heeft daarbij met meerdere verzekeraars collectieve korting afspraken, waardoor je korting op je AOV krijgt (ook als je een bestaande AOV overzet naar yezzer).

 

Vraag 2: Wanneer moet ik uiterlijk een AOV hebben afgesloten?

"Voordat de Verplichte AOV kan worden ingevoerd, moeten er eerst wetswijzigingen worden doorgevoerd en dat proces kost tijd. Tevens moet de uitvoering nog praktisch geregeld worden en ook dat proces kost tijd. Het duurt dus nog even voordat de Verplichte AOV ingevoerd wordt. Naar verwachting gaat de Verplichte AOV daarom pas gelden in 2024. Echter indien je als zelfstandige tot die tijd arbeidsongeschikt raakt, ben je niet gedekt indien je geen AOV hebt afgesloten. Het is dus verstandig om ook nu al een AOV te hebben. Bij Yezzer garanderen we in ieder geval dat we jouw AOV kosteloos omzetten indien dat door de invoering van de Verplichte AOV wenselijk of nodig is.”

 

Vraag 3: Waarom wordt de AOV verplicht gesteld?

“Gemiddeld genomen raakt 1 op de 10 zzp’ers en ondernemers arbeidsongeschikt. Echter heeft bijna 8 op de 10 zelfstandigen daar niets voor geregeld. Zelfstandigen die zich niet hebben verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid moeten na een ongeval of bij gezondheidsproblemen terugvallen op hun spaargeld en belanden uiteindelijk in de bijstand. De invoering van de Verplichte AOV moet voorkomen dat zelfstandigen in de bijstand raken. Echter het afsluiten van een reguliere AOV helpt hier ook tegen en kan vandaag de dag al worden afgesloten. Maar deze is niet verplicht.”

 

Vraag 4: Hoeveel kost de Verplichte AOV mij en wat levert het op?

"De Verplichte AOV krijgt een inkomensafhankelijke premie en zal afhankelijk zijn van de wachttijd die de zelfstandige ondernemer instelt (een eigen-risico-periode waarin je geen aanspraak kunt maken op de uitkering). Verwacht wordt dat de premie maximaal 200 euro per maand en dat de uitkering maximaal 1.650 euro bruto per maand zal zijn. Dat is minder dan voor medewerkers in loondienst. De standaard wachttijd wordt één jaar en de maximale wachttijd die je kunt kiezen wordt twee jaar. De premie zal worden geïnd door de Belastingdienst en het UWV zal de uitkeringen regelen.”

 

Vraag 5: Hoeveel kost een reguliere AOV mij en wat levert het op?

"Bij een reguliere AOV heb je meer invloed op de voorwaarden, premie en uitkering die je betaalt dan bij de Verplichte AOV. Zo kun je bepalen welk inkomen je wilt verzekeren, welke wachttijd/ eigen risico periode je bereid bent te nemen, de eindleeftijd van de verzekering en of je bereid bent om ook ander werk te accepteren in het geval van arbeidsongeschiktheid. Hierdoor bepaal je zelf in grote mate welke premie je betaalt en welke uitkering je ontvangt in het geval van arbeidsongeschiktheid.”

 

Wil je weten hoeveel jij voor een reguliere AOV betaalt? Doe dan gratis een premievergelijking via Yezzer en krijg een overzicht van reguliere AOV’s gebaseerd op de door jou ingevulde voorwaarden. Je kunt vervolgens de AOV ook via Yezzer regelen met advies of zonder advies. Zoals jij wilt. Yezzer heeft een ruim aanbod en met meerdere verzekeraars collectieve korting afspraken, waardoor je korting op je AOV krijgt (ook als je een bestaande AOV overzet naar Yezzer).Yezzer uitgelicht in de pers door:
bnremercefwnu-zakelijksprout