Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP

Ontdek wat de 6 belangrijkste factoren zijn voor de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers

Bereken AOV premies voor ZZP-ers

 • asr
 • reaal
 • nn
 • deamersfoortse
 • aegon
 • hdi
 • arag
 • aig
 • das
 • hiscox
20.000 + Ondernemers doen al mee
€ 100,- wat je gemiddeld bespaart
8.1 Is de gemiddelde beoordeling

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP

Wat zijn de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers? De premie hangt af van jouw persoonlijke situatie en een aantal keuzes die je maakt. Je hebt op die manier zelf invloed op de kosten voor de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, als je maar weet waar je op moet letten.

Je kunt online de arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken, zodat je ook een beter beeld kunt krijgen van de gemiddelde kosten. Wij zetten bovendien 6 factoren voor je op een rij die invloed hebben op de premie die je betaalt.

Gemiddelde kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers

Het is moeilijk om de gemiddelde kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers te bepalen. Zoals je hieronder zal ontdekken hangt de premie af van een aantal belangrijke factoren.

Toch is de premie vaak lager dan je denkt, als je dat uitrekent per uur dat je werkt. Een zelfstandige betaalt gemiddeld zo’n 3.000 euro per jaar aan premie. Bij een 40-urige werkweek komt dat neer op 1,56 euro per uur. Zou je jouw uurtarief daarmee verhogen? Dan verdien je de premie meteen terug, waardoor je daar toch op een voordelige manier gebruik van kunt maken.

Factoren van invloed: wat kost de dekking?

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers? Belangrijk zijn de volgende factoren:

 • Beroep en beroepsklasse
 • Verzekerd deel van het inkomen
 • Eigen risico binnen de verzekering
 • Einddatum van de verzekering
 • Eventuele indexering van dekking en uitkering
 • Type arbeidsongeschiktheid

Lees hieronder meer over deze factoren.

Ontmoet een paar van onze tevreden klanten

christian
Christian de Kriek Publieke Verandering
“Ondanks de lage kosten wordt je goed en vooral erg snel geholpen. ”
maaike
Maaike Coppoolse Xcel
“Bij Yezzer is het mogelijk om zelf je verzekering uit te zoeken. Op mijn vragen reageerde Yezzer snel en duidelijk. Tevreden? Dat was ik zeker!”
chris
Chris Boonstra Brilliant Classics
“Het aanbod van Yezzer sloot perfect aan, met hun lage kosten uniek in de markt. Het online afsluiten ging soepel en werd goed begeleid.”

Doe ook de vergelijking

Binnen 3 minuten gedaan

Wat zijn de voordelen van Yezzer?

 • Yezzer is volledig onafhankelijk (dus ruime keus)
 • Speciaal gericht op ondernemers
 • Snel en makkelijk online geregeld 
 • Extra's als toegang tot trainingen en events 

Hoe werkt het?

 1. Vul je gegevens in, dit neemt 2 minuten
 2. Krijg binnen 1 werkdag een vrijblijvend vergelijkingsrapport met de best passende verzekeraars
 3. Kies, met ondersteuning van ons, jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering en sluit online af

Over Yezzer

Verzekeren is vaak ingewikkeld en duur. Zeker voor ondernemers. Yezzer vindt dat dit anders moet. Door online te werken (met het persoonlijke contact), onafhankelijk (dus ruime keus) en vanuit een collectief (samen staan we sterker tegenover de verzekeraars). Het kan daardoor betaalbaarder en makkelijker. Yezzer is opgezet door ondernemers voor ondernemers.

Meer informatie

Beroep en beroepsklasse

Het beroep dat je uitoefent of de beroepsklasse waartoe je behoort is van grote invloed op de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers. Heb je een relatief veilig beroep, zoals tekstschrijver of accountant? De kans is dan relatief klein dat je arbeidsongeschikt raakt. Dat risico is veel groter als je bijvoorbeeld werkt in de bouw, waardoor je in dat geval meer kosten maakt.

Verzekerd deel van het inkomen

Je hebt geen invloed op de risico’s die je loopt met jouw beroep, maar wel op een paar andere belangrijke factoren voor de premie. Wil je de arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten voor ZZP-ers omlaag brengen? Je kunt besluiten een kleiner percentage van jouw inkomen te verzekeren.

Stel dat je 80 procent van jouw inkomen wilt verzekeren, dan betaal je daar relatief veel premie voor. Heb je een partner die meer kan gaan werken, ben je bereid om kleiner te gaan wonen of ga je vaak op vakantie en kan dit wel iets minder? Dan heb je misschien al genoeg aan 50 procent of minder van jouw inkomen. De arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP kosten vallen dan een stuk lager uit, omdat het verzekerde bedrag ook lager is. Je betaalt een lagere premie, omdat je met minder genoegen neemt als je daadwerkelijk arbeidsongeschikt raakt.

Eigen risico binnen de verzekering

Wil je de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers verder omlaag brengen? Je kunt een groter ‘eigen risico’ accepteren. Het gaat om de periode die je zelf overbrugt, zodra je arbeidsongeschikt raakt.

Heb jij genoeg spaargeld om 1 maand, 3 maanden, 6 maanden of zelfs 12 of 24 maanden te overbruggen? De verzekeraar hoeft minder snel uit te keren, waardoor je kunt rekenen op een (veel) lagere premie. Zorg er in dat geval wel voor dat er genoeg spaargeld beschikbaar is om die periode door te komen, zodat je niet volledig zonder inkomsten komt te zitten.

Einddatum van de verzekering

Je kunt zelf bepalen wanneer de arbeidsongeschiktheidsverzekering stopt. Dat kan op het moment dat je de pensioenleeftijd bereikt, maar je kunt ook aangeven dat je de verzekering eerder wilt laten stoppen. Doe je dat een paar jaar eerder? Dan betaal je een lagere premie.

Een eerdere einddatum werkt eigenlijk hetzelfde als een eigen risico, maar dan precies andersom. Je geeft aan dat je de looptijd van de uitkering korter wilt maken, door in dit geval de laatste jaren voor je eigen rekening te nemen. Daar worden de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers een stuk lager van.

Eventuele indexering van dekking en uitkering

De dekking van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan (tientallen) jaren lopen, net als de uitkeringen. In die periode stijgen de prijzen in Nederland ieder jaar een beetje, dat noemen we de inflatie. Het betekent in de praktijk dat het verzekerde bedrag en de uitkering ieder jaar eigenlijk een beetje lager worden. Wil je dat voorkomen? Dan kun je de dekking en uitkering laten indexeren.

Indexeren kan op basis van de inflatie (gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek) of op basis van een ander percentage, zoals 3 of 4 procent. Het betekent dat jouw dekking en uitkering meestijgen met de inflatie of zelfs meer dan dat. In ruil daarvoor betaal je een iets hogere premie, waardoor de kosten voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering oplopen.

Type arbeidsongeschiktheid

Tenslotte kun je zelf aangeven welk soort werk je nog wilt accepteren als je arbeidsongeschikt raakt. Ben je bereid alle soorten werk te accepteren? Dan betaal je een lagere premie dan wanneer je alleen jouw huidige beroep of passend werk wilt uitvoeren.

Je hebt op die manier zelf invloed op wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering kost en wat je daar maandelijks of per jaar aan premie betaalt. Uiteraard kun je verschillende verzekeringen berekenen en vergelijken, zodat je daar een veel beter beeld van krijgt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP: kosten vergelijken

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers en hoe heb je daar zelf invloed op? Ontdek hoe de premie oploopt of juist daalt, afhankelijk van de keuzes die je maakt. Bereken de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers en zorg voor een scherpe premie met een goede dekking voor jouw situatie.

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP vergelijken? Gebruik net als duizenden andere ondernemers zoals jij onze vergelijker bovenaan de pagina. En heb je vragen of wil je de polis meteen afsluiten? Bel ons op nummer 088 939 2520 of stuur een e-mail naar verzekeringen@yezzer.nl.