Arbeidsongeschiktheidsverzekering: nodig of niet?

Bekijk hier de 5 belangrijkste redenen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten

Vergelijk AOV's

 • asr
 • reaal
 • nn
 • deamersfoortse
 • aegon
 • hdi
 • arag
 • aig
 • das
 • hiscox
20.000 + Ondernemers doen al mee
€ 100,- wat je gemiddeld bespaart
8.1 Is de gemiddelde beoordeling

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: nodig of niet?

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig of niet? Een belangrijke vraag, waar verschillende antwoorden op mogelijk zijn. Wij zetten 5 afwegingen voor je op een rij. Ontdek op die manier of wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou een goede keuze is. En waarom ‘ja’ of ‘nee’ het best bij jou past. Of je de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid het best kunt afsluiten of niet hangt namelijk af van jouw specifieke situatie en de risico’s die je graag wilt afdekken.

Wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering: 5 afwegingen

Zelf bepalen of je wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering moet afsluiten? Gebruik onze 5 belangrijkste vragen om een goede keuze te maken:

 • Ben ik verzekerd als ik arbeidsongeschikt raak door sport of mijn eigen schuld?
 • Is een ongevallenverzekering of hypotheekbeschermer niet net zo goed?
 • Waarom betaal ik een hoge premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering?
 • Hoe groot is het risico op arbeidsongeschiktheid eigenlijk?
 • Wat zijn de gevolgen van arbeidsongeschiktheid?

 

Lees hieronder meer over deze afwegingen.

Ontmoet een paar van onze tevreden klanten

christian
Christian de Kriek Publieke Verandering
“Ondanks de lage kosten wordt je goed en vooral erg snel geholpen. ”
maaike
Maaike Coppoolse Xcel
“Bij Yezzer is het mogelijk om zelf je verzekering uit te zoeken. Op mijn vragen reageerde Yezzer snel en duidelijk. Tevreden? Dat was ik zeker!”
chris
Chris Boonstra Brilliant Classics
“Het aanbod van Yezzer sloot perfect aan, met hun lage kosten uniek in de markt. Het online afsluiten ging soepel en werd goed begeleid.”

Doe ook de vergelijking

Binnen 3 minuten gedaan

Wat zijn de voordelen van Yezzer?

 • Yezzer is volledig onafhankelijk (dus ruime keus)
 • Speciaal gericht op ondernemers
 • Snel en makkelijk online geregeld 
 • Extra's als toegang tot trainingen en events 

Hoe werkt het?

 1. Vul je gegevens in, dit neemt 2 minuten
 2. Krijg direct een overzicht van premies te zien
 3. Kies, met ondersteuning van ons, jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering en sluit online af

Over Yezzer

Verzekeren is vaak ingewikkeld en duur. Zeker voor ondernemers. Yezzer vindt dat dit anders moet. Door online te werken (met het persoonlijke contact), onafhankelijk (dus ruime keus) en vanuit een collectief (samen staan we sterker tegenover de verzekeraars). Het kan daardoor betaalbaarder en makkelijker. Yezzer is opgezet door ondernemers voor ondernemers.

Meer informatie

Ben ik verzekerd als ik arbeidsongeschikt raak door sport of mijn eigen schuld?

Je kunt op verschillende manieren arbeidsongeschikt raken of (langdurig) ziek worden. Dat kan een direct gevolg zijn van je werk, maar kan ook ontstaan door sport of door een andere ‘eigen schuld’. Sommige ZZP-ers denken dat ze in dat geval niet verzekerd zijn, waardoor er geen uitkering mogelijk is. Gelukkig is dat niet waard, en kun je in die gevallen gewoon rekenen op jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het is uiteraard wel belangrijk dat je voldoet aan de voorwaarden, zoals het percentage arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheid om nog wel of geen ander werk te kunnen doen.

Is een ongevallenverzekering of hypotheekbeschermer niet net zo goed?

Soms hoor je van ZZP-ers dat ze gebruik maken van alternatieve dekkingen, waardoor ze geen arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende verzekeringen:

 • Ongevallenverzekering
 • Hypotheekbeschermer

Het klopt dat deze polissen het inkomen kunnen beschermen. Toch is het belangrijk om de verschillen met de arbeidsongeschiktheidsverzekering goed door te nemen. De dekking door deze alternatieven is vaak een stuk beperkter. Met een ongevallenverzekering ben je bijvoorbeeld gedekt bij ongevallen, maar niet bij ziekte. En een hypotheekbeschermer dekt alleen de maandlasten voor de woning, niet voor andere uitgaven die ook gewoon door blijven lopen.

Waarom betaal ik een hoge premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Veel zelfstandigen die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten doen dat niet vanwege de hoge premies. Ze wijzen op de hoge te betalen bedragen, in relatie tot hun relatief lage omzet of winst.

Het klopt dat de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid niet goedkoop is. Tegelijkertijd is het een belangrijke polis, waarvan je de premie zou kunnen verdelen over alle uren waarin je werkt. Het gaat dan vaak om één of een paar euro per uur. Met een kleine verhoging van jouw tarieven voor opdrachtgevers verdien je de arbeidsongeschiktheidsverzekering als het ware terug. Een dure polis hoeft dan geen argument meer te zijn om de polis niet af te sluiten.

Hoe groot is het risico op arbeidsongeschiktheid eigenlijk?

Twijfel je om de arbeidsongeschiktheidsverzekering wel of niet af te sluiten? Houd er rekening mee dat veel ZZP-ers het risico op arbeidsongeschiktheid onderschatten. Op het moment dat je langdurig ziek wordt kun je niet doorwerken en drogen de inkomsten op. Dat geldt bij fysieke ziekten, maar ook als je te maken krijgt met een burn-out of andere mentale problemen waardoor je jouw werk niet meer kunt doen.

Het is een goed idee om in jouw omgeving bij 50- of 60-jarigen na te gaan of ze in hun loopbaan een keer een jaar of langer arbeidsongeschikt zijn geweest. De kans is groot dat je relatief veel mensen tegenkomt die daar een keer in hun leven mee te maken hebben gehad. Met een verzekering voor arbeidsongeschiktheid voorkom je dat je dan zonder inkomen komt te zitten en het allemaal zelf moet oplossen.

 

Wat zijn de gevolgen van arbeidsongeschiktheid?

Twijfel je of je de arbeidsongeschiktheidsverzekering moet afsluiten of niet? Denk dan niet alleen aan de risico’s op arbeidsongeschiktheid, maar vooral aan de gevolgen daarvan. Wat gebeurt er als jouw inkomen 6 maanden, 12 maanden, 24 maanden of nog langer wegvalt? Kun je dan jouw huis blijven betalen? En hoe zit dat met eventueel hogere zorgkosten, de kosten voor gas, water en licht en de boodschappen. De kosten lopen door en worden door de jaren heen steeds een beetje hoger. Zonder een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering staat daar geen inkomen meer tegenover als je niet meer kunt werken.

Of je wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering moet afsluiten hangt daardoor vooral af van de risico’s die je wilt afdekken. Heb je een gezin om voor te zorgen of zorg jij voor een groter deel van het inkomen dan je partner? Dat is een belangrijke verantwoordelijkheid, waar hoge risico’s voor veel mensen niet bij passen. Door goed na te denken over het risico dat je loopt en de gevolgen daarvan kun je zelf besluiten of de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor jou een goed idee is.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: ja of nee

De arbeidsongeschiktheidsverzekering: ja of nee? Het blijft een lastige vraag, vooral als je daar weinig ervaring mee hebt. Het is de moeite waard om online na te gaan of je de verzekering nodig hebt en wat daar de kosten van zijn. Probeer de premie te verrekenen in jouw uurtarief en dek op die manier risico’s af op gevaarlijke gevolgen als jij niet meer kunt werken.

Nodig of niet: arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Of je de arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig hebt of niet kun je het best zelf bepalen. Maak een berekening van de verzekering voor jouw situatie, zodat je de aanbiedingen goed met elkaar kunt vergelijken. Dat kan gewoon online, zodat je meteen een stuk beter op de hoogte bent van de mogelijkheden in jouw geval.

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP vergelijken? Gebruik net als duizenden andere ondernemers zoals jij onze vergelijker bovenaan de pagina. En heb je vragen of wil je de polis meteen afsluiten? Bel ons op nummer 088 939 2520 of stuur een e-mail naar verzekeringen@yezzer.nl.