Vijf belangrijke factoren die je AOV-premie beïnvloeden

30 mei 2014

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is voor een zelfstandige vaak geen overbodige luxe. Sterker nog, soms is het pure noodzaak om financiële problemen bij arbeidsongeschiktheid te voorkomen. En toch heeft een groot deel van de zelfstandigen zich niet verzekerd omdat de AOV premie te hoog zou zijn. Wat kan je zelf doen om niet teveel AOV premie te betalen?

De hoogte van de AOV premie kan je deels zelf bepalen. Bepaalde zaken als leeftijd en beroep zijn vaste gegevens maar er zijn ook factoren die je wel zelf bepaalt en die de AOV premie beïnvloeden. We zetten de belangrijkste op een rij.
 

1. Het verzekerde bedrag - Hoe lager het verzekerde bedrag, hoe lager de AOV premie.
Het jaarinkomen van een zelfstandige kan tot maximaal 80% verzekerd worden.
In veel situaties is 80% van het inkomen als verzekerd bedrag helemaal niet nodig. Hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger de AOV premie. Het verdient aanbeveling om voor jezelf na te gaan wat je echt minimaal nodig zou hebben bij arbeidsongeschiktheid.

2. Eindleeftijd - Hoe korter de uitkeringsperiode, hoe lager de AOV premie.
Dit is de einddatum waarop een uitkering stopt. Vaak is dit de pensioenleeftijd maar een vroegere einddatum is denkbaar als er bijvoorbeeld genoeg financiële middelen zijn of verwacht worden.

3. Eigen risico/wachttijd - Hoe langer de wachttijd, hoe lager de AOV premie.
Je bepaalt zelf hoelang je bij arbeidsongeschiktheid wilt wachten voordat je een uitkering ontvangt. Het hangt onder andere af van de eigen financiële middelen en/of inkomsten van de partner hoe lang dit te dragen is.

4. Gekozen dekking - Hoe vollediger de dekking, hoe hoger de AOV premie.
Je kunt je op verschillende manieren verzekeren. Grofweg heb je een complete dekking en een 'uitgeklede' dekking. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de psyche niet mee te verzekeren. Uiteraard scheelt dat in de AOV premie maar loop je ook het risico geen uitkering te ontvangen bij bijvoorbeeld een burn-out. Er bestaan ook AOV's met een beperkte uitkeringsduur die alleen uitkeren bij ongevallen en/of ernstige ziekten.

Laat je goed informeren en bepaal wat bij je past. Lees ook: welke soort AOV is voor jou het beste? 

5. Indexatie - Hoe hoger het percentage, hoe hoger de AOV premie
Bij het aangaan van een AOV kun je kiezen of je het verzekerde bedrag wil indexeren dat dan elk jaar een beetje hoger wordt (bijvoorbeeld 2% stijgend per jaar). Dit kan je ook doen met de uitkering. Als je arbeidsongeschikt wordt en er een uitkering volgt, zal deze vanaf dat moment ook stijgen met het door jou gekozen percentage. Als je niet kiest voor indexatie, kan je bij de meeste verzekeraars zonder nieuwe medische waarborgen, altijd nog het verzekerde bedrag tussentijds verhogen als bijvoorbeeld het inkomen of de vaste lasten zijn gestegen of als je partner minder gaat werken.

Zorg ervoor dat je goed voorbereid een AOV afsluit en je niet onnodig verzekert om de (aftrekbare) AOV premie beperkt te houden. Een adviseur is daarbij eigenlijk onmisbaar tenzij je voldoende kennis hebt.
 

Wil jij weten hoeveel een AOV voor jou kost? Doe dan hier gratis een online AOV vergelijking.


Bij Yezzer heb je in elk geval alle opties, allemaal online te regelen:

  • zelf een AOV afsluiten m.b.v. een onafhankelijke vergelijking van vrijwel alle aanbieders
  • alleen advies aanvragen en zelf een AOV afsluiten bij een andere partij
  • advies aanvragen en afsluiten bij Yellow Walnut

Omdat alles online gebeurt, zijn de kosten laag.
Naar Yezzer.

Bron van de afbeeldingYezzer uitgelicht in de pers door:
bnremercefwnu-zakelijksprout