Tonnen tot miljoenen op je rekening? Dan laat maar zitten die AOV!

7 oktober 2015

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Vooral niet doen

 

50% van de zelfstandig ondernemers is goed op weg. Zij hebben namelijk geen Arbeidsongeschiktheidsverzekering (‘AOV’) afgesloten, ondanks dat 85% toegeeft in financiële problemen te komen als er iets mis gaat[i]. Maar ja, een verzekering is dan ook erg duur: voor veel ondernemers maar liefst circa €2,- bovenop je uur tarief. Dan snap je wel dat opdrachtgevers afhaken, dus kun je beter nog meer uren draaien en zelf een flinke buffer opbouwen. Een buffer van tonnen tot zomaar meer dan een miljoen, want dat zal je nodig hebben als je ruim voor je pensionering arbeidsongeschikt raakt.

 

Een beetje kinderachtig omschreven? Misschien. Correcte weergave van de realiteit? Zeker weten! Veel ondernemers in Nederland ervaren een AOV namelijk als een vervelend ding waar alleen maar kosten aan zijn verbonden. Bovendien is het lastig om door de bomen het bos nog te zien, want iedere verzekeraar heeft andere dekkingen, andere looptijden, andere voorwaarden enzovoorts. Toegegeven, dat maakt het uitkiezen van een AOV niet leuk en wel tijdrovend, maar wees eerlijk: is dat echt een reden om dan maar geen AOV te nemen? Natuurlijk niet.

 

Wat moet een AOV je opleveren?

Die tonnen tot meer dan een miljoen (netto) die je niet op je bank hebt staan. Stel, op je 50e jaar raak je volledig arbeidsongeschikt. Tot je arbeidsongeschikt werd verdiende je € 45.000 bruto per jaar. Door volledige arbeidsongeschiktheid daalt het inkomen in één keer naar nul. De schade bedraagt: 17 jaren x € 45.000  = € 765.000 bruto (circa € 490.000 netto). Onder strikte voorwaarden kan er recht bestaan op een bijstandsuitkering, maar daar zitten ook haken en ogen aan. 

 

Dus een AOV is voor later!

Nee, ook een jonge(re) zelfstandige die geen beroep met grote risico’s uitoefent, kan iets -overkomen. De belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid? Een verkeerde werkhouding (55%)[ii]. Ja, dan zit je ineens wel rechtovereind. Zit je echt aan die 40 uur per week en niet meer? Want psychische aandoeningen staat op nummer twee (23%). Hart- & vaatziekten en ongevallen komen niet eens in de top drie voor, maar zijn daardoor niet te verwaarlozen. Kortom, het kan zo maar voorkomen dat je een tijdje niet kunt werken.

 

Een tijdje niet kunnen werken door griep of andere medische ongemakken kun je nog wel opvangen met een buffer, maar langdurige of blijvende arbeidsongeschiktheid kun je financieel niet opvangen. Daar is juist de AOV voor bedoeld. De AOV keert bijvoorbeeld ook uit bij arbeidsongeschiktheid door een ziekte of een aandoening. Iedereen kan van de ene op de andere dag arbeidsongeschikt raken.

 

Een AOV hóéft geen klauwen met geld te kosten

Vaak hoor je verhalen over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die maandelijks €750 tot wel €900 kosten. Dat geldt echt niet voor iedereen. Veel ondernemers kunnen de kosten van de verzekering dekken door het uurtarief met circa € 2,- te verhogen. Dat is een laag bedrag voor een verzekering die bij arbeidsongeschiktheid jouw inkomsten gaat doorbetalen tot pensionering.

 

Vergelijk goed, want de verschillen zijn groot

Je moet niet een willekeurige verzekering afsluiten, je moet wel eerst meerdere verzekeraars met elkaar vergelijken. De verschillen zijn namelijk groot. Niet alleen in prijs, maar ook in dekking. Yezzer kan jou volledig onafhankelijk online helpen met het vergelijken, afsluiten en advies. Dit bespaart jou de hoge kosten die traditionele verzekeringsadviseurs in rekening brengen. Hier kan je AOV’s vergelijken.
Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

 Yezzer uitgelicht in de pers door:
bnremercefwnu-zakelijksprout