Arbeidsongeschiktheidsverzekering: nuttig of niet?

23 januari 2014


De arbeidsongeschiktheidsverzekering, het blijft een twistpunt voor ondernemers. Sluit je er wel of niet één af? Tijd om te kijken naar het nut en de kosten. Het is alweer aardig wat jaren geleden dat de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (WAZ) is afgeschaft. En daarmee is het ook een tijdje geleden dat er een wettelijke arbeidsongeschiktheidsvoorziening was voor zelfstandig ondernemers. Wie zonder eigen maatregelen arbeidsongeschikt wordt, zal uiteindelijk alleen terug kunnen vallen op de bijstand.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: nuttig of niet?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering, het blijft een twistpunt voor ondernemers. Sluit je er wel of niet één af? Tijd om te kijken naar het nut en de kosten.

Het is alweer aardig wat jaren geleden dat de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (WAZ) is afgeschaft. En daarmee is het ook een tijdje geleden dat er een wettelijke arbeidsongeschiktheidsvoorziening was voor zelfstandig ondernemers. Wie zonder eigen maatregelen arbeidsongeschikt wordt, zal uiteindelijk alleen terug kunnen vallen op de bijstand. En dat is nadat de eigen reserves opgemaakt zijn. Belangenorganisaties en verzekeraars wijzen er dan ook op dat het goed is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Voor die laatste is dat uiteraard geen boodschap zonder eigen belang en vele spelers op de verzekeringsmarkt bieden dan ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen aan.

 

Invloed op premiehoogte

De kosten zijn het voornaamste struikelpunt. Grofweg ligt de maandpremie van een AOV tussen de 125 en 400 euro. Bedragen die flink uiteenlopen dus, maar dat is te verklaren. Er zijn veel verschillende variabelen, denk bijvoorbeeld aan wachttijd, uitkeringshoogte, indexatie en eindleeftijd. De keuzes die je hierin maakt, hebben een grote invloed op de hoogte van de premie die je betaalt voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook van invloed is het type werk dat je doet. Wie veel fysieke inspanning levert – de bouw is een veelgebruikt voorbeeld – of wie veel op de weg zit – chauffeurs, rijinstructeurs – ziet zijn premie al gauw omhoog gaan. Een premie die overigens wel fiscaal aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. Maar houd er wel rekening mee dat de eventuele uitkeringen als inkomsten worden gezien en om die reden worden belast. Lees meer over wanneer een arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar is. 

 

Instapverzekering interessant?

Wie nog niet zo lang ondernemer is, kan ook de optie voor aparte arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor startende ondernemers bekijken. Het Verbond van Verzekeraars rept van ‘instapverzekeringen’ die in veel gevallen bedoeld zijn voor ondernemers die nog geen drie jaar zelfstandig actief zijn. In deze arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn de meest noodzakelijke dekkingen opgenomen, tegen een relatief lage premie. Wanneer je langer zelfstandig blijft, en er financieel sterker voor komt te staan, kun je overstappen naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering die aanvullende voorwaarden biedt.

 

Kosten vs. voorwaarden

Hoewel niemand onnodig veel wil betalen voor zijn verzekeringen, blijkt de nadruk op de kosten leggen bij de keuze voor de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering niet al te handig. Lage kosten brengen doorgaans minder goede voorwaarden met zich mee, die voor vervelende verrassingen kunnen zorgen wanneer je arbeidsongeschikt raakt en een uitkering krijgt via je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Kijk daarom goed naar de verhouding kosten en voorwaarden en vergelijk die met elkaar. Dat klinkt als een open deur, maar de reacties op verschillende websites laten zien dat een te snelle, ondoordachte keuze tot grote problemen kan leiden. Het zou je toch niet moeten overkomen dat je netjes je maandelijkse kosten betaalt en er niet voor terugkrijgt wat je dacht. En al helemaal niet als je de belangrijkste kostwinner bent.

Benieuwd wat een Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kost? Vergelijk Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Wil je meer verzekeringen via Yezzer vergelijken? Kijk dan bijvoorbeeld naar de cyberverzekering