Veelgestelde vragen

In onderstaand overzicht vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen?
Neem dan contact met ons op.

AOV

 
Via de site van Yezzer kun je gratis online een vergelijking doen van AOV's (arbeidsongeschiktheidsverzekering). Wil jij vervolgens een AOV afsluiten of wil jij advies over een AOV, dan kan dit via onze online module. In jouw eigen inlogomgeving door loop je een aantal stappen. Hierbij leggen wij jou telkens uit wat de verschillende stappen en vragen inhouden, en welke implicatie dit op jouw situatie kan hebben. Nadat je alles hebt ingevuld gaan onze gecertificeerde en ervaren adviseurs jouw situatie nog één keer na. Binnen 24 uur (op werkdagen) ontvang je van ons een op maat gemaakt rapport met advies over welke AOV het beste bij jou past. En als je wilt, kan je nog een online of telefonisch gesprek hebben met één van onze adviseurs.  
 
Voordeel voor jou is dat het advies en afsluiten van een AOV hierdoor veel goedkoper, sneller en makkelijker is. Benieuwd naar hoe het hele AOV aanvraag proces in zijn werk gaat? Bekijk dan hier de infographic Hoe Sluit Ik Een Arbeidsongeschiktheidsverzekering Via Yezzer Af?
 
 
Heeft dit antwoord je geholpen?
    

 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een verzekering die je als ondernemer kan afsluiten om in geval van ziekte of invaliditeit nog steeds een inkomenszekerheid te hebben. Zo zorg je ervoor dat je geen inkomensverlies lijdt en dat je onderneming kan blijven voortbestaan. 

Bereken hier hoeveel een AOV jou gaat kosten.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

 

De keuze om wel of niet een AOV te nemen, is afhankelijk van jouw persoonlijke- en zakelijke situatie. Het is verstandig om je goed te laten informeren. Heb je als je arbeidsongeschikt raakt voldoende geld achter de hand om dit langdurig op te vangen? Of kan je tijdelijk terugvallen op het inkomen van je partner? Dan zijn voorzieningen niet direct nodig. Wel kun je je afvragen of je je eigen vermogen volledig wilt opmaken als je arbeidsongeschikt raakt, of dat je aanspraak wilt maken op het vermogen van jouw verzekeraar.  

In veel gevallen is het verstandig om wel een AOV af te sluiten. Dit kan op verschillende manieren, het gaat erom dat de verzekering goed bij jouw persoonlijke situatie past. Via Yezzer kun je online advies krijgen en helpen we jou om de meest geschikte oplossing te vinden zodat jij zorgeloos kunt ondernemen.
 
Bereken hier hoeveel een AOV jou gaat kosten.
 
Heeft dit antwoord je geholpen?
    


Of een AOV iets voor jou is, heeft met verschillende factoren te maken. Bijvoorbeeld je gezinssituatie, je eigen financiële reserves en je bereidheid om risico’s te nemen. Als je een bepaalde periode van arbeidsongeschiktheid kan opvangen is het afsluiten van een AOV niet direct nodig. Als je voor een langere periode arbeidsongeschikt raakt, kun je wellicht wel in de financiële problemen komen waardoor het misschien beter is om te kunnen terugvallen op het vermogen van je verzekeraar.

Lees meer informatie over een arbeidsongeschiktheidsverzekering of bereken hier hoeveel een AOV jou gaat kosten.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

 

Het is verstandig om al in de startfase van je bedrijf na te denken over de gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Zeker in het begin heb je als startende ondernemer niet altijd voldoende middelen om een periode zonder inkomen te overbruggen.

Als je een AOV pas afsluit nadat je ziek of arbeidsongeschikt bent geworden is het eigenlijk al te laat. Nadat je je aanvraag indient start de verzekeraar namelijk met een acceptatietraject. Je wordt gekeurd door een medisch adviseur van de desbetreffende verzekeraar en die brengt advies uit aan de verzekeraar. Het kan zijn dat je aanvraag dan wordt afgewezen.

Heb je als ondernemer dus niet voldoende financiële middelen en vindt je het risico te groot, dan is het zeker aan te raden om een AOV af te sluiten. Bij Yezzer is een AOV makkelijk en betaalbaar geregeld. Vergelijk online de verschillende verzekeringen, ontvang online advies over de beste AOV voor jou, en vraag jouw AOV online aan wanneer jij er klaar voor bent.  

Bereken hier hoeveel een AOV jou gaat kosten.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

 

Je hebt drie soorten AOV’s; de traditionele, uitgeklede, en de collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook zijn er alternatieven voor een AOV zoals broodfondsen, een vangnet AOV, vrijwillig verzekeren via het UWV of de Woonlasten verzekering.

De traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt de meeste zekerheid voor continuïteit van je inkomen. Je krijgt een uitkering tot (maximaal) aan je pensioen als je arbeidsongeschiktheid wordt. Dit is de ‘duurste’ AOV, maar ook de meest complete vorm van verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Bij de uitgeklede arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je alleen gedekt tegen ernstige ziekten en/of ongevallen. Deze uitkering is beperkt (bijvoorbeeld vijf jaar) of er is sprake van eenmalige uitkering. De premie die je betaalt is wel een stuk lager.

De collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering lijkt het meest op de traditionele AOV, maar dan individueel met collectieve voorwaarden. De collectieve AOV is af te sluiten via een branche- of bij beroepsorganisaties voor zelfstandigen. Omdat deze AOV verzekering niet per se de beste hoeft te zijn, is er vaak sprake van een korting. Het nadeel is dat er meestal met één verzekeraar bepaalde afspraken zijn gemaakt, waarvan het dan de vraag is of deze bij jou past. Lees meer over arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandige

Bij een broodfonds spreekt een groep ondernemers met elkaar af dat zij elkaar helpen als één van hen ziek wordt. Als je ziek wordt, ontvang je van elk lid een schenking. Dit is geen verzekering, maar gaat op basis van solidariteit. Bij het broodfonds heb je maximaal twee jaar een uitkering. Een broodfonds is vooral geschikt voor ondernemers die niet terecht kunnen bij een verzekeraar.

De vangnet AOV is voor starters die nergens anders terecht kunnen om bijvoorbeeld medische redenen. De vangnet AOV is af te sluiten via een tussenpersoon bij een verzekeraar en je betaalt vaak een hogere premie. Deze AOV is tot 15 maanden na de startdatum van je bedrijf aan te vragen.

Bij het UWV kan je je vrijwillig verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid binnen 13 weken nadat je je bedrijf hebt opgestart. De premie is fors ten opzichte van de dekking dus deze optie is alleen aan te raden als je niet bij een verzekeraar terecht kan om bijvoorbeeld medische redenen.

Tot slot heb je de Woonlastenverzekeringen die je kan afsluiten bij enkele verzekeraars. Je moet dan wel in het bezit zijn van je eigen woning en voldoende hebben aan dekking van de woonlasten. Deze polis volstaat als je een partner hebt met voldoende daadkracht. Bij blijvende arbeidsongeschiktheid komt de uitkering na de dekkingsperiode te vervallen.

Bereken jouw AOV kosten

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

 

Je loopt het risico dat je premie betaalt voor een voorziening die je uiteindelijk nooit nodig blijkt te hebben. Als je een AOV afsluit is het belangrijk dat je alle risico’s tegen elkaar afweegt en daarop je beslissing baseert. 

Bereken hier hoeveel een AOV jou gaat kosten.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

 

Aan iedere arbeidsongeschiktheidsverzekering zitten voor- en nadelen. Hieronder in de tabel kan je per arbeidsongeschiktheidsverzekering zien welke dat zijn:

 

AOV’s

Voordelen

Nadelen

Traditionele AOV

  •  Volledige dekking tot (maximaal) je pensioen.
  •  Zekerheid en continuïteit.
  • Je bepaalt zelf welk deel van je inkomen je wil verzekeren.
  • Premie is aftrekbaar bij de belasting.
  • Hoge premie door ruime dekking
  •  De verzekeraar bepaalt of je arbeidsongeschikt bent
  • De mate van arbeids-ongeschiktheid wordt regelmatig gecheckt door de keuringsarts.

 

Uitgeklede AOV

  • Lage premie door lage dekking.
  • Premie is aftrekbaar bij de belasting.
  • Alleen gedekt tegen ernstige ziekte en/of ongevallen.
  • Geen inkomenszekerheid voor de lange termijn.

Collectieve AOV

  • Doordat het in een collectief wordt aangeboden krijg je korting.
  • Premie is aftrekbaar bij de belasting.
  • Meestal met één verzekeraar bepaalde afspraken gemaakt.

Alternatieven

Broodfondsen

  • Twee weken nadat je arbeidsongeschikt bent geworden krijg je al uitgekeerd.
  • Het geld op je eigen broodfondsrekening blijft (onder aftrek van kosten en schenkingen) van jezelf.
  • Als je ouder bent of een risicovol beroep uitoefent hoef je niet meer te betalen.
  • Gaat op basis van vertrouwen.
  • Maximaal twee jaar een uitkering.
  • Bijdrage is niet aftrekbaar bij de belasting.

Vangnet AOV

  • Je kan hier terecht als je dat niet bij een verzekeraar kan.
  • Premie is aftrekbaar bij de belasting.
  • Hoge premie
  • Tot 15 maanden na start bedrijf aan te vragen.

Vrijwillig verzekeren via
het UWV

  • Je kan hier terecht als je dat niet bij een verzekeraar kan.
  • Premie fors ten opzichte van de dekking

Woonlastenverzekering

  • Lage premie
  • Premiedeel AO is aftrekbaar bij de belasting.
  • Af te sluiten bij enkele verzekeraars.
  • Bezit eigen woning is verplicht.
  • Je moet voldoende hebben aan de dekking van de woonlasten.
  • Bij blijvende arbeidsongeschiktheid komt (na de dekkingsperiode) de uitkering te vervallen.

 

Bereken jouw AOV kosten

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

 

Of zelf sparen een betere optie is, is per persoon en situatie verschillend. Het is hoe dan ook een goede keus om geld te reserveren voor onvoorziene situaties. Ziekte en arbeidsongeschiktheid komen namelijk altijd onverwachts. Kijk of jouw vermogen op dat moment wel groot genoeg zal zijn om het inkomensverlies op te vangen en of je al je vermogen hierin wil laten opgaan. 

Bereken hier hoeveel een AOV jou gaat kosten.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

De kosten van een AOV kunnen erg uiteenlopen. Dit hangt voornamelijk af van de gekozen voorwaarden zoals looptijd en dekking, maar ook van de gekozen verzekeraar. Met de AOV vergelijkingstool kun je makkelijk en snel een overzicht krijgen van de kosten van verschillende AOV’s. Start nu direct met vergelijken. 

Bereken hier hoeveel een AOV jou gaat kosten.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

 

Nee, de verzekeraar heeft geen acceptatieplicht. Als je je aanmeldt bij een verzekeraar voeren zij eerst een medische test uit aan de hand van een vragenformulier. Afhankelijk van deze resultaten wordt gekeken of je aanvraag geaccepteerd wordt. Heb je twijfels of jij medisch gezien geaccepteerd kan worden neem dan eerst contact met ons op.

Bereken hier hoeveel een AOV jou gaat kosten.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    


Als ondernemer kan je kiezen om de AOV op je eigen naam te zetten of op die van je bedrijf. Dit heeft beide voor- en nadelen. Als je de AOV op je eigen naam zet, zijn de premies van de Inkomensbelasting aftrekbaar. Je hebt dus veel belastingvoordeel. Ook kan je, ongeacht hoe het met je bedrijf gaat, een uitkering blijven ontvangen. Een nadeel is dat een deel van de premie toch voor je eigen (privé) rekening blijft.

Als je de AOV op naam van je bedrijf zet, kan je de premies van de vennootschapsbelasting aftrekken. Ook hoef je de kosten van de AOV niet persoonlijk te betalen. Het nadeel hiervan is dat je als verzekerde het risico loopt dat je bedrijf failliet kan gaan op het moment dat je een uitkering krijgt. 

Lees meer over wanneer een arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar is.

Bereken hier hoeveel een AOV jou gaat kosten.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

 

Je verzekering loopt in principe voor 1, 3 of 5 jaar. Daarna kun je maandelijks opzeggen of veranderen van verzekeraar. Overstappen naar Yezzer als beheerder van jouw verzekering kan echter altijd. Je behoudt dan dezelfde verzekering, maar door over te stappen betaal je geen provisie meer of je krijgt lagere beheerkosten

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het opzeggen van je AOV. Je besluit bijvoorbeeld weer (tijdelijk) terug in loondienst te gaan en te stoppen als zelfstandig ondernemer. Je AOV opzeggen is dan mogelijk, maar je moet dan wel kunnen bewijzen dat je weer in loondienst treedt of dat je bedrijf komt te vervallen. Door middel van een loonstrook of een uitschrijving bij de Kamer van Koophandel kan je dit aantonen.

Als je tijdelijk in loondienst treedt kan je in de tussentijd een sluimerdekking inschakelen. Je betaalt deze periode voor de AOV een lager premiepercentage (ongeveer 25%). Deze dekking kan je voor één jaar lang activeren. Als je je AOV hebt opgezegd en je wilt in de toekomst weer beginnen met ondernemen dan moet je opnieuw een AOV afsluiten. Bij faillissement komt het AOV-contract te vervallen. Dit moet je binnen 30 dagen laten weten aan je verzekeraar. Een contractduur van een AOV duurt maximaal 36 maanden, daarna mag het maximaal met één jaar verlengd worden en is het AOV-contract per dag opzegbaar. 

Bereken hoeveel een AOV jou gaat kosten met de AOV vergelijker.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

 

Bij Yezzer is een AOV goedkoop, snel en makkelijk geregeld. Onze kosten liggen tot ruim 50% lager dan bij traditionele aanbieders. Dat komt omdat wij alles volledig online doen, daarom kan het goedkoper. Via onze website kun je AOV’s vergelijken, advies inwinnen of direct een AOV afsluiten. Allemaal wanneer het jou uit komt.

Yezzer is volledig onafhankelijk. Yezzer is geen onderdeel van een financiële dienstverlener of verzekeraar. Wij bieden niet slechts de producten van één verzekeringspartij aan. Wij bieden verzekeringen aan van (bijna) alle verzekeraars. Hierdoor kun jij via Yezzer de beste oplossing voor jezelf vinden!
Al onze AOV’s worden aangeboden in een collectief. Met z’n allen krijgen we daardoor als ondernemers een betere prijs. Dat levert jou direct voordeel op. 

Tot slot ontvangen wij geen provisie, over geen enkele verzekering. Hoe verdienen wij dan? Wij brengen per maand een servicevergoeding in rekening welke in de meeste gevallen lager is dan wat jij anders aan provisie zou betalen. Wat houdt deze service in? Persoonlijke service via telefoon en mail, ondersteuning bij schade of ziekte, collectiviteitsvoordeel, jaarlijkse controle van verzekering, onafhankelijk advies, zelf online AOV vergelijken en premie toetsing. Kortom, bij Yezzer ben je goedkoper uit, en met extra service erbij! 

Lees verder over lagere kosten.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Tijdens het overstappen van de ene verzekeraar naar de andere, krijg je te maken met het in- en uitlooprisico. Het in- en uitlooprisico heeft te maken met arbeidsongeschiktheid die optreed vlak voor of na het overstappen van verzekeraar. 

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Bij indexering van een AOV wordt rekening gehouden met prijsstijgingen en prijsdalingen. Als je van tevoren een uit te keren bedrag bepaalt, dan kan het zijn dat dit bedrag door prijsdaling minder waard is geworden. Bij het afsluiten van een AOV kun je twee zaken onderscheiden op het gebied van indexering. Lees er meer over in ons artikel over indexering bij een AOV.

Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

 

Het is zeker mogelijk om je verzekering op te schorten. Als je er bijvoorbeeld even tussenuit wil of geen opdracht(en) kan vinden is opschorten een goede optie. Je kunt je AOV voor maximaal één jaar opschorten. Je betaalt in plaats van het volledige bedrag ongeveer 25% van de jaarpremie. Dit percentage hangt af van je verzekeraar. Tijdens het opschorten heb je geen dekking, maar je kunt wel je AOV na één jaar heractiveren zonder dat je hiervoor opnieuw een medische test hoeft te doen. 

Vergelijk AOV's.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    


Ja. Bij Yezzer betaal je bij voorbaat al geen provisie waardoor je geen moeite hoeft te doen om je AOV provisie vrij te maken. Wij rekenen alleen service kosten, waardoor je in de meeste gevallen goedkoper uit bent dan wanneer je ergens anders provisie zou betalen. Heb je al een AOV dan kan je daar de provisie uit halen door over te stappen naar Yezzer, in de meeste gevallen zal dit een forse besparing betekenen. Overstappen kan via onze Overstap service. 

Vergelijk AOV's en bereken jouw besparing. 

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

 

Als je tijdelijk stopt met ondernemen bieden de meeste verzekeringen een sluimerdekking aan. Tijdens deze periode betaal je een lager premiepercentage dan normaal van ongeveer 25%. Dit percentage verschilt per verzekeraar. De sluimerdekking geldt voor maximaal een jaar. Na een jaar kun je je AOV weer activeren zonder een nieuwe medische test te hoeven doen.

Als je failliet wordt verklaard dan vervalt je AOV contract. Laat dit binnen 30 dagen aan je verzekeraar weten. 

Klik hier om AOV's te vergelijken.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Om aanspraak te kunnen maken op een uitkering uit de AOV, moet je minimaal 25% arbeidsongeschikt zijn. Hierbij maakt het een groot verschil of er uit wordt gegaan van arbeidsongeschiktheid voor je eigen beroep of ook voor andere beroepen. In de regel  kun je kiezen voor drie soorten dekkingen, beroepsdekking, passende dekking en gangbare arbeid.

Beroepsdekking is kwalitatief de beste dekking. De mate van arbeidsongeschiktheid wordt gebaseerd op het beroep van de verzekerde. Een pianist met een verlamde arm is voor 100% arbeidsongeschikt.

Meer over de verschillen tussen deze drie lees je in ons artikel over beroepsdekking aov.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Sinds 1 januari 2013 geldt er een provisieverbod voor sommige verzekeringen. De AOV is één van deze verzekeringen.  Verzekeraars mogen de bemiddelaars geen vergoedingen meer verstrekken. Er zit dus geen provisie op een AOV.

Lees meer over het AOV provisieverbod.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Het belang van een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt vaak onderschat. Werkenden die niet in loondienst zijn moeten hun eigen boontjes doppen als ze arbeidsongeschikt raken. Werknemers hebben een vangnet in de vorm van de WIA, maar het enige vangnet van ondernemers (waaronder zzp’ers) is een bijstandsuitkering.

Hoewel een AOV niet verplicht is zijn wij van mening dat een AOV voor de meeste ondernemers dan ook noodzakelijk is. De verdere motivatie hiervoor kun je hier teruglezen.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

De AOV en de ongevallenverzekering keren onder voorwaarden beide uit bij arbeidsongeschiktheid, maar de verschillen zijn zeer groot. De ongevallenverzekering keert in de meeste gevallen eenmalig een bedrag uit bij blijvende invaliditeit. De AOV geeft een periodieke uitkering bij arbeidsongeschiktheid, maar dit is nog maar het kleinste verschil.

Lees meer over de verschillen tussen een AOV en ongevallenverzekering.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

De AOV wordt gezien als een ingewikkelde verzekering, maar met de juiste informatie of met een goede AOV vergelijkingstool kun je deze verzekering zelf afsluiten. Een tussenpersoon of verzekeringsadviseur is vaak niet eens nodig.

Benieuwd hoe het gehele AOV proces in zijn werk gaat? Bekijk dan hier de infographic Hoe Vraag ik een Arbeidsongeschiktheidsverzekering aan bij Yezzer?

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Werknemers kunnen terugvallen op de WIA in het geval ze niet meer kunnen werken door arbeidsongeschiktheid. Helaas hebben zelfstandig ondernemers deze optie niet. Er is maar één vangnet waar onder voorwaarden recht op bestaat, namelijk een bijstandsuitkering.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stel jouw vraag hieronder en wij nemen contact met jou op.

Velden met een * zijn verplicht.